Verwarmingsinstallatie
01:10
17-12-2018

Molenbossenflats, Blerick | Een verwarmingsinstallatie die verbonden is met de eindgebruiker

En natuurlijk geeft Scheer en Foppen Installatie Techniek (SFI) de opdracht om de Molenbossenflats aan te sluiten op de stadsverwarming. Het bedrijf heeft hierin een ruime ervaring, zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. De KnaapenGroep en SFI spreken de werkzaamheden samen door, zodat deze zo weinig mogelijk overlast veroorzaken voor de bewoners. In de nieuwe situatie zijn alle woningen individueel aangesloten op de stadsverwarming. 

Als eerste legt SFI hiervoor een verdeelnet aan op garageniveau. Van daaruit trekt zij de nieuwe, goed geïsoleerde leidingen door naar de afzonderlijke woningen, compleet met een individuele warmte-afleverset. Om zeker te zijn van de meest

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Ronald Tilleman
Projectinfo

142 deuren met unieke afmetingen
Een belangrijk onderdeel van de renovatie van de Molenbossenflats is de vervanging van de 142 voordeuren, allemaal verschillend in maat. De nieuwe deuren moeten veiliger, beter geïsoleerd en mooier zijn. Ze spelen een belangrijke rol in de uitstraling van de nieuwe Molenbossenflats. Om de appartementen een persoonlijke touch te geven, moeten ze worden uitgevoerd volgens een speciaal kleurenschema. Hiervoor gaat de KnaapenGroep in zee met Weekamp RDC, een specialist op dit gebied.

Weekamp RDC ontwerpt voor de Molenbossenflats een deur met een driepuntssluiting. Als materiaal kiest zij voor een Tricoya FSC-dekplaat vanwege de fraaie structuur en gevuld met een isolatieplaat. Vervolgens is het de uitdaging om de deuren precies op maat te leveren. “Hiervoor maken we gebruik van digitale inmeetapparatuur”, vertelt Henk Dorgelo, projectleider van Weekamp RDC. “De unieke maatvoering wordt rechtstreeks doorgegeven aan de productie, inclusief de kleur. Juist die combinatie van grote hoeveelheden deuren met unieke specificaties is ons op het lijf geschreven.”


Op elke tegenvaller voorbereid
Als LKS Installatietechniek de opdracht voor de werktuigbouwkundige installaties in de Molenbossenflats aanneemt, weet zij dat zij hiermee een grote verantwoordelijkheid op zich neemt. De ervaring leert dat het gepresenteerde ontwerp behoorlijk kan afwijken van de werkelijke situatie. Om te voorkomen dat zij hierdoor tijdens de uitvoering tijdverlies oploopt, schrijft zij een eigen ontwerp waarin zij zich op elke tegenvaller voorbereidt.

“In het ontwerp hielden we rekening met elke mogelijke bedreiging”, vertelt Jaap Driessen, bedrijfsleider/eigenaar van LKS Installatietechniek. “We hielden er rekening mee dat de schacht te smal zou zijn, dat de tegelzetter meer tijd nodig had en dat de overlast voor de bewoners te groot zou zijn. Voor elke bedreiging bedachten we op voorhand een oplossing.”

Maar hoe goed LKS Installatietechniek ook voorbereid is op tegenvallers, in werkelijkheid verloopt het werk van een leien dakje. Het verloopt zelfs zo voorspoedig dat in de tweede fase het tempo wordt verhoogd van twee woningen naar drie woningen per dag.

Stedenbouw partners

MolenbossenflatsWinifred van den Bosch