Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Modulaire hijsloods Zalmhaven I bereikt einde montagefase

Modulaire hijsloods Zalmhaven I bereikt einde montagefase

De Zalmhaven I wordt vanaf de gestorte onderbouw gerealiseerd met een hijsloods, een zelfklimmende loodsconstructie voorzien van bovenloopkranen. Deze ‘fabriekshal op hoogte’ klom het afgelopen jaar per week steeds één verdieping naar 187 meter. De topconstructie van de toren is vervolgens uit het dak van de hijsloods naar boven gevijzeld. Deze zomer is deze kroon van staal en glas door het deels geopende dak van de hijsloods gerealiseerd; dit najaar daalt de loods terug naar demontagehoogte.

Voor de bouw van highrise Zalmhaven I heeft Civiele Technieken de Boer een modulaire, demontabele loodsconstructie van 50 meter lengte, 38,5 meter breedte en 12 meter hoogte ontwikkeld, voorzien van 2 speciale 40-tons bovenloopkranen. De loods is op 4 grote stalen hefkolommen buiten het gebouw gefundeerd. De vijzelconstructie staat beneden op de funderingspoer; hier zijn telkens stalen kolomdelen van circa 6 meter toegevoegd.

In de fabriekshal op hoogte zijn de appartementenverdiepingen in cycli van 5 dagen en onder geconditioneerde omstandigheden inclusief gevelsluiting gerealiseerd, waarbij de loods telkens een verdieping omhoog is gevijzeld. Dit voorjaar is de hijsloods aangepast voor de overgang van een betonnen gevel naar een aluminium elementengevel en vervolgens de zogenoemde ‘kroon’.

Maatwerk volgens planning

De constructiewijziging van prefab beton naar staal en de bijkomende ombouw van de hijsloods vormden uiteraard een uitdaging. “De topconstructie afgewerkt met glas wordt via het deels geopende dak van de hijsloods in omgekeerde verdiepingsvolgorde met minihijskranen gerealiseerd. De hijsloods is dan nog steeds in functie”, zegt projectleider Joost Beumer van Civiele Technieken de Boer. “Eerst is de 62ste verdieping met stalen mast gebouwd. Na de bouwfase wordt de verdieping met een ingenieus klimvijzelsysteem op niveau gevijzeld, waarna de onderliggende verdieping wordt gebouwd. Op deze wijze krijgt de kroon in een tijdspad van 6 weken vorm.”

Ook tijdens het afvijzelen blijft de hijsloods functioneel voor de bereikbaarheid van de gevel, in het kader van ‘puntjes op de i’ zoals aanheling, afwerking en glasbewassing. “Voor het ‘verlaten’ van een verdieping wordt deze compleet afgewerkt.” In november/december bereikt de loods de demontagehoogte op circa 30 meter. “De opbouw van dit concept is op maat van het project ontworpen. Alle onderdelen van de bouwmethode blijken goed en volgens planning te functioneren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details