Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Modulaire en duurzame mobiliteitshub

Parkeeroplossingen voor de toekomst

In opdracht van Dura Vermeer realiseerde Continental Car Parks in Haarlem de mobiliteitshub Elements. Het voormalige Fluor-terrein wordt herontwikkeld tot de groene duurzame stadsbuurt Elements. Het oude hoofdkantoor ondergaat een transformatie tot een modern appartementengebouw met industriële lofts en werkruimtes. Daaromheen komen nieuwbouwappartementen, gezinswoningen en horeca in een groen stadspark.

Tijdens de bouw.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe, autoluwe wijk goed bereikbaar blijft, wordt er aan de rand van het gebied een mobiliteitshub gerealiseerd. In de plint van deze bovengrondse parkeervoorziening komen horeca, pakkettenkluizen en ruimte voor deelmobiliteit. Het project wordt eind van het jaar opgeleverd. Commercieel projectmanager Noortje de Boer: “Er is hier maximaal gezocht naar multifunctioneel ruimtegebruik en het combineren van mobiliteit en recreatie voor bewoners en bezoekers. Dit draagt bij aan de leefbaarheid van het gebied.” 

Efficiënte oplossing

De modulair opgebouwde, bovengrondse parkeergarage biedt plaats aan 280 auto’s. De hub is voorzien van elektrische laadpalen en de begroeide pergola op het dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Projectmanager Erik de Vries: “Parkeervoorzieningen worden steeds multifunctioneler. Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van bovengrondse parkeergarages tot en met eventueel het beheer en onderhoud. Onze modulaire bouwsystemen zijn uitermate geschikt om uit te breiden met uiteenlopende functies. De systemen zijn uiteraard transformeerbaar, natuurinclusief en inzetbaar als energiehub. Bij dit project werd ons gevraagd om mee te denken over een efficiënte oplossing voor het parkeervraagstuk in de nieuwe woonwijk.”

De mobiliteitshub combineert verschillende functies.

Veel ervaring

Continental Car Parks wordt vaak al in de planfase betrokken bij projecten en kan hierbij putten uit meer dan vijftien jaar ervaring, vertelt De Vries. “Wij denken vaak al mee bij het bepalen van de ideale footprint en kavelindeling. Door te werken met gestandaardiseerde bouwsystemen kunnen wij snel schakelen, wat resulteert in lagere ontwikkelingskosten en een voorspelbaar bouwproces. Als we gezamenlijk de juiste uitgangspunten hebben vastgesteld, gaan we een samenwerkingsovereenkomst aan en werken we het definitieve ontwerp uit. We werken met een transparante bouwprijs en verzorgen ook het aanvragen van de omgevingsvergunning. Vervolgens gaan we een overeenkomst aan voor de engineering en realisatie. Hiervoor werken we samen met een netwerk van vaste partners voor bijvoorbeeld de installaties, staalconstructie en vloeren. Zo maken we er telkens een passend bouwpakket van.”

Projectmanagers Erik de Vries en Noortje de Boer van Continental Car Parks. (Beeld: Sven Scholten)

Modulair en demontabel

In het geval van Elements werd gekozen voor een modulair en grotendeels demontabel bouwsysteem. Delen van de hub zijn dus te verwijderen of verplaatsen. “We gebruiken verschillende systemen. Die zijn, afhankelijk van het type systeem, demontabel om vervolgens elders opnieuw ingezet te worden. We hebben al verschillende keren door ons gebouwde projecten achteraf uitgebreid. Inmiddels hebben we ook meerdere contracten gesloten met onder andere gemeenten en ziekenhuizen om hun parkeergarage op termijn te demonteren. Wij nemen de modules dan weer terug en dan is het aan ons om er een nieuwe bestemming voor te vinden”, aldus de Boer. “Hiermee kan worden ingespeeld op een veranderende behoefte in parkeren of recreëren in de toekomst. Ook draagt het bij aan de duurzaamheidsvisie van ons bedrijf.” De mobiliteitshub Elements was het eerste project waarvoor Continental Car Parks samenwerkte met Dura Vermeer. Inmiddels bouwen beide partijen samen voor Alliander en wonnen zij samen een tender waarbij Dura Vermeer de woningbouw op zich neemt en Continental Car Parks de bijbehorende mobiliteitshub.

Bouwinfo
 • Opdrachtgever Dura Vermeer Vastgoed B.V.
 • Architect Koschuch Architects
 • Projectmanagement 31 West concept & projectontwikkeling
 • Hoofdaannemer Continental Car Parks
 • E- en W-installaties Lomans installatietechniek
 • Staalconstructie Van den Brink Staalbouw
 • Prefab betonvloeren Holcon, Preco
 • Montage prefab beton Mammoet Montage
 • Houten gevel Foreco
 • Groengevels Mostert de Winter
 • Aluminium kozijnen Aluvo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details