Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De floormanagers die alle componenten aansturen.

Modernisering Rijkskantoor Haarlem: Regeltechnische installatie met Energy Performance Tool

Het Rijkskantoor aan de Surinameweg in Haarlem betreft een oud gebouw dat totaal gemoderniseerd wordt. Ook het binnenklimaat moet voldoen aan de huidige standaarden en meer. Chainless verzorgde er in samenwerking met PMDK de volledige regeltechnische installatie.

In samenwerking met opdrachtgever BAM Bouw & Techniek werd er voor het Rijksvastgoedbedrijf een maatwerk oplossing uitgewerkt voor het binnenklimaatsysteem. Via de in huis ontwikkelde Energy Performance Tool wordt realtime getoond hoe de energiestromen verlopen. Gijs Erisman, operations manager bij Chainless: “Deze tool laat de warmte-opwekking zien, de binnentemperaturen en hoeveel de waardes afwijken van het
originele ontwerp.”

Het betreft een complex project waarbij Chainless en PMDK nauw samenwerken. Dat doen ze al sinds 2020, toen ze elkaar tegenkwamen op VUmc Amsterdam. Erisman: “Chainless werd in 2014 opgericht door Gerwin en Bart en implementeert gebouwbeheer- en klimaatoplossingen door middel van softwareoplossingen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardige System Integrator. Als partner voor de regeltechnische bekabeling is er gekozen voor PMDK en Bepacom voor de regelpanelen.”

Sterke en zwakke punten

Meet- en regeltechnisch bedrijf PMDK werd tien jaar geleden opgericht. Van een eenmanszaak groeide het uit tot een bloeiend bedrijf met twintig mensen in dienst. Commercieel manager Michel Bakker vertelt: “Wij verzorgen de regeltechnische bekabeling voor de klimatisering van utiliteitsgebouwen. We hebben meerdere opdrachtgevers, maar de samenwerking met Chainless is wel erg waardevol. We hebben inmiddels al zoveel projecten gezamenlijk tot een succes gebracht dat we elkaars sterke en zwakke punten kennen. Deze samenwerking zoeken wij met al onze opdrachtgevers. BAM ziet ook hoe mooi deze samenwerking is en ook zij plukt daar de vruchten van.” Eigenlijk is de samenwerking tussen de drie bedrijven heel logisch, vindt Erisman. “In elk regelpaneel zit een DDC regelaar (Distech Controls) en een kabel tussen regelpaneel en veldcomponent. Zonder die kabel kunnen wij niets en met alleen een kabel kan PMDK niets. We sluiten perfect op elkaar aan.”

Slimme manier van aansturen

In Haarlem wordt er gebruik gemaakt van een nieuw concept waarbij verschillende bus-communicatieprotocollen alle devices/componenten aansturen via floormanagers. “Voorheen had iedere ruimte een eigen regeling die werd ondergebracht in een naregelbox boven het plafond. Nu doen we dat op een slimmere manier die ook nog eens kostenbesparend en flexibel is”, aldus Erisman.

Medio april starten de afnametesten in samenwerking met BAM en de opdrachtgever. Eind mei staat de oplevering gepland en wordt het
project afgerond.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details