Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Minimalistische schuiframen in ODE Apartments
ODE Amsterdam is één van de grootste gebiedsontwikkelingen in Europa.

Minimalistische schuiframen in ODE Apartments

Voor de transparante gevels van ODE Amsterdam levert Solarlux in opdracht van Sorba Projects 189 schuifpuien. 41 appartementen worden deze zomer uitgerust met het hoogwaardig geïsoleerde schuifraamsysteem cero III. Technisch adviseur André Jansen: “De combinatie van minimale profilering met in het schuivende deel een transparante doorvalbeveiliging en borstwering, hoge eisen aangaande Uw-waarden en een test van de mock-up inclusief bouwkundige aansluitingen, gaf de doorslag bij de opdrachtgever.”

ODE is een gebiedsontwikkeling op de kop van het Oosterdokseiland bij Amsterdam Centraal, met 225.000 m² één van de grootste binnenstedelijke projecten in Europa. Het door UNStudio ontworpen project omvat onder meer het hoofdkantoor van Booking.com en een gelijktijdig te realiseren bouwdeel met 41 appartementen in het hogere segment. Directe contacten met ontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling zorgden in 2018 voor betrokkenheid van Solarlux bij de aanbesteding, als één van de kandidaten voor de levering van gevelsystemen met een hoge belastbaarheid – extreme waarden voor schuifpuien, aldus Jansen. “Ik durf te zeggen dat wederzijds vertrouwen in kennis en kunde doorslaggevend is geweest in de gunning.”

Het bouwdeel ODE Apartments is gesitueerd bij de linker brug, haaks op het volume.

Expertise

Inbreng van technische expertise van Solarlux Nederland en het Duitse moederbedrijf was ‘absoluut noodzakelijk’. “ODE Apartments is ontworpen door een toparchitect. Minimale profilering van de gevelconstructie was een vereiste. Zelfs voor ons topproduct cero, bekroond met de Iconic Award en iF Gold Award, moesten extra elementen worden ontwikkeld om aan de eisen te voldoen.” Cero III, een hoogwaardig geïsoleerd schuifraam met een maximale U-waarde van 0,8 W/m2K, is voor dit project uitgerust met 50 mm tripleglas met profielaanzichten van slechts 34 mm. “Je kunt je voorstellen dat een constructie met schuifraamelementen van 5.700 mm breedte met vleugels tot 2.800 mm breedte uitvoerig getest dient te worden op wind- en waterdichtheid, weerstand tegen windbelasting en doorvalbeveiliging; dat is gerealiseerd middels een mock-up in onze fabriek, getest door keuringsinstantie TÜV.”

Just-in-time montage

Een model van het schuifraamsysteem werd inclusief borstwering getest in de toekomstige bouwkundige situatie. Toparchitecten zijn traditioneel gecharmeerd van slanke profielen; het tripleglas in de schuifpuien is zelfs dikker dan deze profielen. Schuiframen dienen tegelijkertijd jarenlang probleemloos te functioneren. “De aansluitingen van de borstwering zijn een systeemmodificatie, met stalen kernen in de vleugelprofielen om krachten af te dragen. Van de ontwikkelaar kregen wij vertrouwen; er is extra budget vrijgemaakt. Wij werken in opdracht van gevelbouwer Sorba aan de borstweringsconstructie; deze is volledig door Solarlux geëngineerd.” ODE Apartments wordt just-in-time gerealiseerd, de montage luistert nauw. In de gevelopeningen tussen de verdiepingsvloeren worden houten stelkozijnen gemonteerd, gevolgd door het vaste deel van de puien. De schuiframen worden van buitenaf met kranen ingehesen. “Design en techniek in absolute samenhang”, besluit Jansen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details