Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Minimaal gasverbruik, maximaal comfort
De woningen uit de jaren ’60 worden voorzien van nieuwe en geïsoleerde daken met een Rc-waarde van 6. Ook worden de gevels geïsoleerd en worden per woning acht zonnepanelen geplaatst.

Minimaal gasverbruik, maximaal comfort

Woningcorporaties staan voor de enorme opgave om vóór 2050 circa 2,4 miljoen woningen te verduurzamen. Als ‘startmotor’ maken de corporaties de komende jaren 100.000 extra woningen aardgasvrij. En ook het aardgasarm maken van woningen behoort tot de maatregelen, om langzaam van het aardgas af te gaan. Opties daarbij zijn isoleren, aansluiting op een warmte(pomp)net en/of de installatie van (hybride) warmtepompen. Voor de renovatie van 124 woningen in Blerick koos woningcorporatie Antares voor het laatste.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Antares en Itho Daalderop

Antares is een ambitieuze woningcorporatie met ongeveer 6.000 gezinswoningen, seniorenwoningen, zorgwoningen en appartementen in de gemeentes Peel en Maas en Venlo. “Onze kerntaak is het bouwen, verhuren en onderhouden van woningen, met als doel tevreden bewoners”, vertelt Diana van Steenkiste, senior projectleider bij Antares. “Bij alles wat Antares doet, staan betaalbaarheid, duurzaamheid en de leefbaarheid van buurten en wijken voorop. Wij werken volop aan een duurzame woningvoorraad, bijvoorbeeld door in een rap tempo renovatie- en verbeterprojecten uit te voeren. Jaarlijks verduurzamen we ca 250 woningen. Bijvoorbeeld in Blerick (gemeente Venlo), waar op dit moment 124 eengezinswoningen in de wijk Vastenavondkamp worden verbeterd van gemiddeld label E naar label A+.”

In Blerick (gemeente Venlo) worden op dit moment 124 eengezinswoningen in de wijk Vastenavondkamp verbeterd van gemiddeld label E naar label A+.

De woningen uit de jaren ’60 worden voorzien van nieuwe en geïsoleerde daken met een Rc-waarde van 6. Ook worden de gevels geïsoleerd en worden per woning acht zonnepanelen geplaatst. “Omdat de meeste woningen enkele jaren geleden al voorzien zijn van een HR cv-combiketel, hebben we gekozen voor een aanvullende warmtepomp; een zogenaamde hybride installatie. In het voor- en najaar verwarmt de warmtepomp zelfstandig de woning. In de strenge winters en bij piekvragen springt de HR cv-combiketel bij, waardoor huurders direct en substantieel op hun aardgasverbruik besparen, de energierekening wordt verlaagd en Antares een opkomende ontwikkeling als energiearmoede kan tegengaan.”

Monobloc lucht/water-warmtepomp

Gekozen is voor de monobloc HP-M 25 i lucht/water-warmtepomp van Itho Daalderop in combinatie met mechanische ventilatie, omdat deze warmtepomp deels wordt gevoed door de buitenlucht, aldus Van Steenkiste. “Hierdoor wordt onnodige en hinderlijke luchtverplaatsing in de woningen voorkomen. Bovendien wordt de CO2-uitstoot flink gereduceerd. Omdat de hybride warmtepomp niet beschikt over een separate buitenunit, is geluidsoverlast niet aan de orde.”

Gekozen is voor de monobloc HP-M 25 i lucht/water-warmtepomp van Itho Daalderop in combinatie met mechanische ventilatie, omdat deze warmtepomp deels wordt gevoed door de buitenlucht.

De HP-M 25 i is eenvoudig toe te passen in bestaande woningen, in combinatie met elk merk/type cv-ketel. In dit project is gekozen om de radiatoren (deels) te vervangen voor ECO-radiatoren. Naast de buitenlucht gebruikt de warmtepomp afgevoerde ventilatielucht als energiebron. Per uur is er ongeveer 150 m³ aan normale ventilatie-retourlucht en 450 m³ aan buitenlucht beschikbaar om energie uit te winnen. Dit levert een beduidend hoger rendement op dan wanneer alleen ventilatielucht wordt gebruikt. Doordat de HP-M 25 i enkel uit een binnendeel bestaat, is aanzienlijk minder installatiewerk nodig. Naar wens kan de hybride warmtepomp bovendien gecombineerd worden met een speciale dakdoorvoer, waardoor de installatie esthetisch mooi weggewerkt kan worden in het dakvlak.

Uitgebreide toelichting

De renovatiewerkzaamheden in de wijk Vastenavondkamp zijn in juni 2020 gestart. In de aanloop naar de renovatie heeft Itho Daalderop het tijdelijk kantoor van Antares in de wijk Vastenavondkamp in Blerick bezocht, om het warmtepompconcept te duiden. Bovendien is een informatieavond voor bewoners georganiseerd, waarop ook Itho Daalderop aanwezig was om de werking van de warmtepompen uitgebreid toe te lichten. Omdat bewoners op zo’n avond best veel informatie krijgen, is deze uitleg ook op papier aangereikt. Bovendien krijgen bewoners bij de oplevering van hun woning een korte instructie van de installateur. Naar verwachting worden de renovatiewerkzaamheden begin 2021 opgeleverd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details