Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Min-op-de-Meter’ met zonnepanelen en windwokkels

‘Min-op-de-Meter’ met zonnepanelen en windwokkels

Markant pand aan de waterkant

Bouwbedrijf Van der Pijl bouwde voor Rederij De Jong een markant kantoorpand in Maassluis. De wensen: een ruim pand met een bijzonder ontwerp en liefst energieneutraal. En dat is gelukt: het pand is zelfs ‘Min-op-de-Meter’.

De gevels en het dak hebben een hoge isolatiewaarde en er is triple glas toegepast met een zonwerende coating.

Bouwbedrijf Van der Pijl kwam via architect Symbiose uit Sliedrecht in contact met Rederij De Jong, vertelt Rob de Bruijn, directeur van bouwbedrijf Van der Pijl: “Wij werken vaak samen met deze architect. De eerste tekeningen dateren van de zomer van 2019. Omdat de staalconstructie pas in april 2020 kon worden geleverd, konden we toen pas echt van start met de bouw. Afgelopen september is het pand opgeleverd. Het beslaat zo’n 1.000 m2 en heeft een grote architectonische waarde.”

Energiezuinig concept

Vanuit de opdrachtgever was de wens om het pand zo energiezuinig mogelijk te maken. “Er is gebouwd volgens een volledig energiezuinig concept. Zo hebben de gevels en het dak een hoge isolatiewaarde en is er triple glas toegepast met een zonwerende coating. Ook is het hele pand FSC-gecertificeerd en is het voorzien van een heel mooi installatiesysteem met warmteterugwinning. Dit hebben Klimaatservice en Elektroservice aangelegd. Met dit systeem is het pand zelfs ‘Min-op-de-Meter’.”

In een later stadium werd besloten om naast zonnepanelen ook windwokkels te plaatsen en de gehele installatie te voorzien van accu’s.

De bouw van het pand van Rederij De Jong verliep in bouwteamverband. Uit de overleggen tijdens de bouw bleek onder meer dat de opdrachtgever een hoogstaand systeem voor koeling en verwarming wenste. Zo werd in een later stadium besloten naast zonnepanelen ook windwokkels te plaatsen en de gehele installatie te voorzien van accu’s. De Bruijn: “Op dit gebied werkten we al vaker samen met Klimaatservice en Elektroservice. Ook in dit geval kwamen we samen tot een prachtig resultaat, tot tevredenheid van de opdrachtgever. De accu’s zorgen ervoor dat het pand ook zelfvoorzienend is bij weinig wind en zon. Dat wordt de toekomst.”

Overkragingen

Eerder bouwde aannemersbedrijf Van der Pijl al de Jaguar- en Landrover-garage in Dordrecht. Qua ontwerp was dit project niet te vergelijken met dat van Rederij De Jong, maar qua bouw en installaties wel. Uit deze ervaring kon de aannemer dus putten en het was een mooi referentiepand. Zoals elk project, lagen er ook in dit pand uitdagingen voor de bouwers. De Bruijn: “In dit pand zat de uitdaging in de vele overkragingen. Dan moet je constructief goed in de gaten houden dat alles goed verloopt en op elkaar aansluit. Wij werken al veel met 3D-ontwerpen en dat is voor dit soort projecten ook wel noodzakelijk.”

De bouw van het project ging van start toen corona ook in ons land om de hoek kwam kijken. Dat leverde geen grote problemen of vertragingen op, vertelt De Bruijn: “We moesten alleen wat extra bouwketen plaatsen, zodat iedereen genoeg ruimte kreeg om te eten en de bekende coronamaatregelen te nemen. We hebben in de hele bouwperiode slechts één coronabesmetting gehad, dus dat is enorm meegevallen. Zeker omdat we op piekdagen met wel 25 man tegelijk aan het werk waren. We zijn vooral blij dat alles gewoon door kon gaan. En ook de samenwerking met opdrachtgever en architect is in dit project uitmuntend verlopen.” 

Bouwinfo 

Opdrachtgever
Rederij De Jong

Architect
Symbiose

Hoofdaannemer
Van der Pijl Bouwbedrijf BV

Installatie
Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details