De ontwikkeling van Segro Park Amsterdam Airport, een hoogwaardig en duurzaam logistiek bedrijvenpark nabij Schiphol, is in volle gang. Sinds de start in 2016 nam dit grootschalige nieuwbouwproject een vlucht. Afgelopen februari werd de derde fase turnkey opgeleverd. Een mijlpaal voor opdrachtgever SEGRO Benelux, hoofdaannemer Hercuton en alle samenwerkende partijen.
Als turnkey bouwer draagt Hercuton de volledige verantwoordelijkheid voor het bouwtraject, van de voorbereiding tot de sleutelklare oplevering en nazorg. Als enige aanspreekpunt van de opdrachtgever integreert het bedrijf alle betrokken partijen in het bouwproces. Hercuton is onderdeel van het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep en heeft onder meer zusterondernemingen Remco Ruimtebouw en pvvT bij de bouw betrokken. Door de integrale samenwerking worden tijd en (faal)kosten bespaard. Bovendien wordt de opdrachtgever volledig ontzorgd.
De totale ontwikkeling van Segro Park bestaat uit zeven fasen, in totaal goed voor zo’n 96.000 m² logistieke ruimte. Jan Figee, Operational Manager binnen het Cluster Bedrijfshuisvesting, is sinds de voorbereiding van de eerste fase bij het project betrokken. Hij vertelt: “Zowel het ontwerp als de uitvoering van de eerste drie fasen voldoet aan de duurzaamheidseisen van BREEAM-label ‘Excellent’. Herbruikbare materialen als beton en staal dragen bij aan de toekomstbestendigheid van het project, evenals duurzame energiebronnen en energiebesparende maatregelen. Zo is Segro Park volledig gasloos. De panden worden verwarmd en gekoeld via diverse WKO-installaties in combinatie met een warmtepomp en vloerverwarming. Voor duurzame energieopwekking liggen de daken vol met PV-panelen.” Andere maatregelen die bijdragen aan het BREEAM-label zijn LED-verlichting, waterzuinige toiletten en een buitenterrein met veel groen en watergangen.
De panden in Segro Park zijn duurzaam en functioneel ontworpen, maar zijn geen ‘vierkante dozen’. Architectenbureau Mies Architectuur voegde houten geveldelen en grote raamoppervlakken toe, voor een warm en uitnodigend gevelbeeld. Daarnaast is uit glazen PV-panelen een luifel over de volledige voorgevel gecreëerd. Figee: “Wij gaven vanuit onze conceptmatige werkwijze invulling aan het ontwerp. Die werkwijze noemen wij LEGOlisering. We werken met vaste, flexibel inzetbare elementen. Daarmee kunnen we – geheel volgens planning – vrijwel elk gebouw realiseren. De elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd en op de dag nauwkeurig op de bouwplaats geleverd en gemonteerd. Dit geldt voor de prefab betonnen vloer- en geveldelen die we op dit werk toepassen, maar ook voor de staalconstructies.”
Figee vervolgt: “Tussen november 2016 en oktober 2018 realiseerden we de eerste twee fasen, LC1 en LU1 t/m 6. Dit waren respectievelijk een distributiecentrum van 11.164 m² en zes logistieke units vanaf 1.500 m². In februari dit jaar leverden we fase 3 op, bestaande uit twee distributiecentra: LC2 en LC3.” LC2 is op te splitsen in twee gelijke units en bestaat uit een warehouse van 9.526 m², een kantoorruimte van 310 m² en 1.242 m² mezzanine. Ook zijn er 16 laaddocks en 84 parkeerplaatsen. LC3 is iets kleiner met 7.138 m² warehouse, 256 m² kantoor en 898 m² mezzanine.
Verder heeft LC3 10 laaddocks en 64 parkeerplaatsen. Beide distributiecentra hebben een vrije hoogte van 12,20 m en een vloerlast van 50 kN/m². “De komende jaren worden de resterende fasen gerealiseerd. Het aanbod hierin varieert van kleine units tot grootschalige logistieke faciliteiten”, aldus Figee.
Terugblikkend op de werkzaamheden zegt hij: “Toen we in 2016 begonnen, lag er alleen een stuk weiland. Het was een behoorlijke onderneming om te komen tot de hoogwaardige logistieke panden die er nu staan. De soepele samenwerking met de opdrachtgever en betrokken partijen heeft hier voor een groot deel aan bijgedragen. Inmiddels is onze relatie met SEGRO zo ver, dat we aan een half woord genoeg hebben. Dat vormt een uitstekende basis voor meer gezamenlijke logistieke ontwikkelingen in de toekomst.”