03:01
21-04-2015

Mijdrecht | GroenWest flats

Comfortabeler, energiezuiniger, veiliger en esthetischer
Drie kleinschalige flatgebouwen aan de Markestraat, Prinses Margrietlaan en Kerspelstraat in Mijdrecht ondergaan een grote opknapbeurt. Woningcorporatie GroenWest en Smits Vastgoedzorg gingen hiervoor een resultaatgerichte samenwerking aan, met als doel: verbetering van de woonkwaliteit en tevreden bewoners.

Met het groot onderhoud aan deze 72 woningen geeft GroenWest invulling aan ketensamenwerking. Vanuit de gedachte dat aanbestedingen onnodig veel geld kosten, werkt de woningcorporatie, in de rol van ketenpartner, samen met enkele vaste partijen. “Eén van die partijen zijn wij”, zegt projectleider Ad Hoogvliet van Smits Vastgoedzorg. “Het voordeel van ketensamenwerking is dat alle benodigde kennis in de keten aanwezig is. We werken efficiënt en transparant toe naar het gewenste resultaat.”

Resultaatgericht samenwerken
Als ketenpartners werken GroenWest en Smits Vastgoedzorg volgens de methode ‘Resultaatgericht Samenwerken’. Deze werkwijze is gebaseerd op doelen en prestatie-eisen. Smits Vastgoedzorg vertaalt die eisen naar een aantal onderhoudsscenario’s en geeft per scenario aan wat de consequenties zijn in tijd, kosten en kwaliteit. Welk scenario wordt uitgevoerd, beslist de woningcorporatie. “Vaak gebeurt dit in samenwerking met de bewoners”, zegt Hoogvliet. “Voor dit onderhoudsproject is bijvoorbeeld een klankbordgroep opgericht die meedenkt over de te nemen maatregelen.”

Openheid en transparantie
De doelstellingen voor de drie Mijdrechtse flatgebouwen zijn meer comfort, energetische verbetering, hogere veiligheid en een fraaier uiterlijk. Voor het esthetische aspect werd architectenbureau Nieuwe Architecten bij het project betrokken. Dit bureau gaf vorm aan de vernieuwde entree, de bergingsgangen, de nieuwe galerijhekwerken en het kleurconcept. Hoogvliet: “De groene, rode en blauwe accentkleuren van de flatgebouwen, waarmee zij zich als baken in de buurt manifesteren, zijn in samenspraak met de bewoners gewijzigd qua tint en intensiteit.” Kenmerkend voor het ontwerp zijn openheid en transparantie. Zo is de entree opengebroken en voorzien van glazen puien. De bergingsgangen hebben nieuwe wanden, deuren, kozijnen en beglazing met ventilatieroosters. Verder worden de algemene ruimten opnieuw geschilderd, kunststof puien worden schoongemaakt en de gevels hersteld.

Tien dagen per woning
In vrijwel alle woningen vernieuwt Smits Vastgoedzorg de badkamer, keuken en het toilet. Ook krijgt elke woning een nieuwe voordeur, HR++ glas en een individueel gestookte ketel.

Op de bovenste balkonlaag worden de houten kozijnen vervangen. Installatietechnische verbeteringen omvatten nieuwe standleidingen en mechanische ventilatie. Hoogvliet: “Elke week starten we in vier woningen, die we in tien werkdagen renoveren. Eventuele opleverpunten voeren we daarna uit. Om de werkzaamheden vlot te laten verlopen, besteden we veel aandacht aan de samenwerking met en tussen de onderaannemers. Ook hebben we veel aandacht voor de bewoners. We nemen de werkzaamheden van tevoren goed met hen door en we proberen de overlast zo veel mogelijk te beperken.”

Luisterend oor
“Bewoners kunnen voor al hun vragen terecht bij onze bewonerscoördinatrice”, vervolgt Hoogvliet. “Zij biedt een luisterend oor, maar helpt ook bij praktische zaken. Omdat zij weet wat er speelt, is zij een belangrijke schakel tussen de bewoners, de bewonersbegeleiding van GroenWest en onze uitvoerder.” De goede samenwerking is terug te zien in het resultaat. De doelstellingen worden behaald, de bewoners zijn tevreden en de planning is onder controle. Begin april levert Smits Vastgoedzorg de woningen op, eind april volgen de algemene ruimten.

Tekst: Patricia van der Beek  Beeld: Woningcorporatie GroenWest

 

Bouwinfo
Opdrachtgever GroenWest, Woerden
Ontwerp Nieuwe Architecten, Delft
Uitvoering Smits Vastgoedzorg, Rotterdam
Bouwperiode oktober 2014 – april 2015

 

 

i-project-infov3Projectinfo

Hoog wooncomfort, lage energiekosten
Bij de GroenWest flats in Mijdrecht heeft Alhra Glas in alle 72 woningen de bestaande dubbele beglazing vervangen door HR++ isolatieglas. Dit nieuwe glas heeft een maximale U-waarde van 1,1 en brengt daardoor diverse voordelen met zich mee. Het zorgt er niet alleen voor dat het warmteverlies ten opzichte van de oude situatie met een factor drie wordt verminderd, maar heeft tevens tot gevolg dat het wooncomfort van de bewoners verhoogd wordt terwijl zij besparen op de maandelijkse energiekosten.

Om ventilatie in de woning te bevorderen zijn in de woonkamer, keuken en slaapkamers ventilatieroosters aangebracht, zodat elke ruimte in de woning conform het bouwbesluit wordt geventileerd. Tevens worden bij de klepramen aan de voorzijde van de woning speciale uitzetters geplaatst die traploos verstelbaar zijn.
Alhra Glas is, evenals Alhra Kozijnen en Alhra Services, onderdeel van de Alhra Groep. Als allround glasbedrijf richt Alhra Glas zich niet alleen op renovatieprojecten, maar ook op nieuwbouwprojecten en kleinere reparatiewerkzaamheden. “Flexibiliteit en kwaliteit zijn binnen ons bedrijf de belangrijkste kernwaarden”, aldus René Caumo, projectleider bij Alhra Glas. “Wij stellen onszelf als doel om bij ieder project, groot of klein, de wens van de klant te overtreffen.”


‘Hogere isolatiewaarde door koudebrugelementen’
Bij het project GroenWest flats in Mijdrecht staat een goede isolatie van de gebouwen centraal. Eén van de onderdelen hierbij is het opheffen van zogeheten koudebruggen. “Omdat een koudebrug zorgt voor veel warmtelekkage, heeft dit een negatief effect op onder andere de isolatiewaarde van gebouwen”, aldus Erwin Schreurs, eigenaar van Pre-Fabs. “Wij hebben daarom bij dit project op maat gemaakte polyester elementen geplaatst waarin een isolatielaag verwerkt is.”

Indien gewenst kunnen de elementen ook worden samengesteld en gekoppeld tot lengtes waardoor zowel balkons, vloeren als dakranden op inventieve wijze worden geïsoleerd. Ditzelfde principe is ook toepasbaar op schoorstenen.

Pre-Fabs maakt naast koudebrugelementen ook ander klantspecifiek maatwerk zoals lichtgewicht schoorstenen met steenstrips, polyester elementen en luifelconstructies. Qua materiaalkeuze kan hierbij bijvoorbeeld gedacht worden aan aluminium, staal, polyester, hout of een combinatie hiervan. “Doordat wij een klein, flexibel en daadkrachtig bedrijf zijn, kunnen wij snel inspelen op verschillende situaties. We zijn dan ook prima in staat om zowel grotere als kleinere projecten voor onze rekening te nemen.”

Stedenbouw partners