Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Midden-Drenthe krijgt schoon drinkwater dankzij nieuw productiestation
Aan de buitenzijde bestaat het gebouw uit baksteen en een cortenstalen gevel.

Midden-Drenthe krijgt schoon drinkwater dankzij nieuw productiestation

Nieuw drinkwater productiestation voor WMD

Sinds augustus krijgen bewoners van Midden-Drenthe zuiver en zacht water van het nieuwe drinkwater productiestation van Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD) in Beilen. Brands Bouw was de hoofdaannemer, samen met Van Haarst. Zij zorgden ervoor dat het nieuwe gebouw, inclusief kantoren, reinwaterkelder en filters, terecht kwam op het bestaande terrein van WMD.

​“Voor de aanbesteding schreven we ons in als combinatie met aannemersbedrijf Van Haarst, die het betonwerk leverde. Wij hebben de complete civiele en bouwkundige werkzaamheden gedaan, inclusief de infra”, vertelt Richard Menzen, projectleider bij Brands Bouw. Het compleet nieuwe productiestation vormde een groot project, waarbij de filters zich bevinden in de betonnen kelder. Boven het maaiveld bestaat het gebouw uit een staalconstructie, kalksteenwanden, metselwerk en bovenaan cortenstaal. De bakstenen gevel wordt begroeid met planten, terwijl de driehoekige/golvende bewegingen in het cortenstaal perfect passen bij het thema water.

De procesinstallatie aan de binnenzijde van het productiestation was het belangrijkste aandachtspunt.

Reservoir en nieuwe bronnen

Het oude productiestation dateerde uit 1946. Nieuwbouw was nodig om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd en om zachter water te verkrijgen via een onthardingsinstallatie. Het station levert tegenwoordig ook aan Vitens, waarvoor een nieuwe leiding werd aangelegd van Beilen naar Appelscha. Een naastgelegen reinwaterkelder vormt een reservoir voor drinkwater. Nieuwe bronnen zijn aangeboord voor het oppompen van grondwater, dat in het productiestation wordt gezuiverd en onthard.

Procesinstallatie

“Met name de afstemming tussen de nevenaannemers was een klus. Wij hebben het gebouw gebouwd, maar binnenin gebeurt het. Die hele procesinstallatie was het allerbelangrijkste aandachtspunt”, gaat Menzen verder. “Om dit voor elkaar te krijgen, werd er van begin af aan intensief samengewerkt, zodat we tot een gezamenlijk doel kwamen. Om dat allemaal in een trechter te gieten en de neuzen dezelfde kant op te krijgen, was een uitdaging. Dat is goed gelukt, want de opdrachtgever is tevreden met het eindresultaat en wij ook. We zijn er trots op dat we zo’n productiestation hebben gemaakt samen met Van Haarst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details