Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Metselwerk in een hoofdrol

Metselwerk in een hoofdrol

Het metselwerk van de Amsterdam International Community School (AICS) is één van de grote smaakmakers van de nieuwbouw aan de A.J. Ernststraat. Uitvoerder van deze omvangrijke klus is Bouwbedrijf Van Rooijen-Balk uit IJsselstein. “Een nogal uitdagend werk”, vertelt projectleider Klaas de Bruin, niet zonder enige trots. 

De uitdaging zat niet alleen in de drie verschillende formaten steen die in de gevels zijn verwerkt. De Bruin: “Op de steigers stonden waalformaat, dikformaat en dubbelwaalformaat stenen, die volgens het ontwerp van architect Mecanoo in een bepaalde regelmaat in de gevels zijn verwerkt. De tweede bijzonderheid is de verdeling in hoogte: de onderste drie lagen zijn gemetseld in stootvoegloos klezoorverband. De bovenste lagen zijn uitgewerkt in Vlaams verband met ter plekke van de sportzalen patronen van uitkragende koppen. Dit reliëf en de verschillende lagen waren deels uitgedetailleerd en voor een deel moesten onze mannen dit ter plekke uitzoeken.” Leo de Lange, nu drie jaar directeur van Van Rooijen-Balk: “De architect had bijvoorbeeld een percentage uitkragende stenen bepaald. Dat lijkt fijn voor de metselaar, maar deze vrijheid betekent een taak erbij. Het is niet meer gewoon doormetselen.” 

Overeenstemming

Desalniettemin verliepen de samenwerking en informatie-uitwisseling met zowel architect als aannemer uitstekend. “Dat begon met onze offertes en berekeningen die we voor het metselwerk en steigerwerk, onze twee specialiteiten, mochten maken”, vertelt De Lange. “De projectleider van De Vries en Verburg is nog met de architect op bezoek geweest in IJsselstein en we hebben samen ook ons project Narva Eiland in Amsterdam bezocht. De architect was daarmee overtuigd van onze kwaliteiten en met de aannemer konden we daarna overeenstemming bereiken over de prijs en onze werkwijze. Dat vertrouwen hebben we denk ik niet beschaamd. Het is een prachtig gebouw geworden met ons metselwerk in een hoofdrol.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details