De innovatie van Drystack verduurzaamt de bouwwereld. Oprichter Dennis Deen wilde helemaal af van mortel en ging op zoek naar een oplossing. “Drystack lost verschillende problemen tegelijkertijd op met een circulaire oplossing.”
Het stapelsysteem dat Deen heeft ontworpen, maakt het mogelijk dat gevels duurzaam en circulair gerealiseerd kunnen worden. “Het zijn demontabele gevels, want de stenen kunnen ook weer ontstapeld worden. We vieren de baksteen, maar vervangen het cement.” Deen legt uit dat Drystack geen heil ziet in het oplossen van de hedendaagse problemen in de bouw met tijdelijke oplossingen. “Er moet iets fundamenteels veranderen. En dat kan, door geen cement meer te gebruiken.” Hoe werkt dat precies? “De bakstenen hebben aan de boven- en onderkant sleuven. Bij de bakstenen hoort ook een layer; een rek met daarin pennen. Zo stapel je de bakstenen op de layers. Het mooie is dat je de bakstenen dus heel eenvoudig ook weer hergebruikt.”
De productie van cement is heel slecht voor het milieu en er is heel veel materiaal nodig om mee te metselen. “Toepassen van het Drystacksysteem zorgt ervoor dat bakstenen op een minder milieu belastende wijze worden verwerkt en met een lagere intensiviteit op het werkproces. Meer dan een kniptang en een boormachine heb je niet nodig. En als je niet meer werkt met cement, blijft de bouwplaats ook veel schoner.” Zonder grote aannemers die het vertrouwen durfden te hebben in deze nieuwe techniek, was Drystack niet zo ver gekomen, vertelt Deen. “Nu dat het loopt, hoor je de positieve reacties. Architecten worden heel blij van onze circulaire beloftes, maar vinden het ook fijn om onafhankelijk te zijn van stenen. De kostenbesparing ten opzichte van traditioneel metselen gaat bedrijven echt over de streep trekken.”