Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Metacon, Moordrecht | Professioneel en digitaal aangestuurde verlichting

Metacon, Moordrecht | Professioneel en digitaal aangestuurde verlichting

Lichtinstallaties voor een comfortabele werkomgeving

Bij de keuzes die werden gemaakt, had Metacon veel aandacht voor het welzijn van haar medewerkers. Zij koos voor installaties die konden bijdragen aan een praktische, veilige en comfortabele werkomgeving. Een doordacht lichtplan – zowel in de productiehal als in de kantoren – levert hiervan het onomstotelijke bewijs.

Complex E-Techniek had hiermee – als eindverantwoordelijke voor alle elektrotechnische installaties – een verantwoordelijke taak. Zij ontwierp de installaties voor databeheer, gebouwbeheer, branddetectie, inbraakpreventie, toegangscontrole, cameratoezicht en noodstroom. Voor een optimaal lichtplan werkte zij samen met twee deskundige partners. Helvar was de deskundige op het gebied van lichtbesturingssystemen; Signify adviseerde de bijbehorende armaturen en installeerde de verlichting, die zowel het predicaat ‘state-of-the-art’ als ‘duurzaam’ verdient.

In de industriële hal zorgt een Maxos fusion-installatie voor goed werklicht.

 

Duurzame installatie

“Het mooie van dit project was dat we er zelf invulling aan konden geven”, vertelt Remco van Ewijk van Complex. “Vanaf het eerste moment maakten we deel uit van het bouwteam van Vergeer Bouw. Dit team was niet bedoeld om keurig netjes het bestek uitvoerbaar te maken, maar juist om visie uit te dragen en te onderbouwen waarom de ene beslissing beter was dan de andere. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een installatie die exact de gewenste prestaties levert. Beter kies je voor de installatie die dezelfde prestaties levert én op termijn eenvoudig uit te breiden is. Dan praat je over een duurzame installatie.”

Intelligente verlichting

Zodra de wensen op het gebied van licht bekend waren, nam Complex contact op met Helvar. “De wensen op lichtgebied kunnen sterk uiteenlopen”, vertelt Brian Pellegrom, technisch verkoopadviseur van Helvar. “Gaat de opdrachtgever voor toekomst-proof en sensoren die ervoor zorgen dat het licht vanzelf aan en uit gaat? Is besparing een belangrijk thema? Bij Metacon leidden alle antwoorden naar grote groepen DALI-apparatuur.”

DALI staat voor ‘Digital Addressable Lighting Interface’. Het is de wereldwijde standaard voor het professioneel en digitaal aansturen van verlichting. Daarnaast zijn de armaturen via DALI eenvoudig aan te sluiten en te monitoren op bijvoorbeeld energieverbruik. “Het wordt ook aangeduid als intelligente verlichting”, vertelt Pellegrom. “Hieronder vallen zaken als daglichtregeling, de veegfunctie waarmee bij inschakeling van het alarm alle lichten uitgaan, de visualisatie voor bediening en het automatisch aan- en uitschakelen.”

Het kantoorgedeelte wordt verlicht door een mix van GreenSpace downlights.

 

Meer en minder gericht

Vervolgens was het Signify – het voormalige Philips Lighting – die het verlichtingsplan uitvoerde. In een gedeelte van de industriële hal legde zij een Maxos fusion-installatie aan. In het kantoorgedeelte kwam een mix van office-compliant GreenSpace downlights. Office compliant is de technische term voor verlichting die voldoet aan de eisen voor gebruik in kantoren. Dit is niet bij elk armatuur vanzelfsprekend. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat de gebruiker wordt gehinderd door weerspiegelend licht op zijn computerscherm. In de kantoren zorgen lijnrasterarmaturen bovendien voor een mooi, rustig overkoepelend lichtbeeld. De verkeersruimtes werden voorzien van downlights. Daarbij werd alle verlichting voorzien van dimbare drivers.

Alles is mogelijk

Bij de ingang zorgen opbouwarmaturen voor een sfeervolle verlichting en op het parkeerterrein is verlichting geplaatst die ervoor zorgt dat iedereen er zijn weg vindt. “Het mooie is dat Signify alles kan regelen”, vertelt Mariëlle van Kesteren, account manager van Signify. “Binnen- en buitenverlichting, algemene of kantoorverlichting en grote fabriekshallen met grote hoogteverschillen en uiteenlopende lichtinvallen. Alles is mogelijk. Wie nu door de ruimtes van Metacon loopt, zal merken dat het overal gelijkmatig verlicht is. Dat voelt rustig, waardoor de mensen die hier werken ’s avonds minder vermoeid zijn. De medewerkers hebben het getroffen met een werkgever die hier aandacht voor heeft.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details