Metacon ligt op een zichtlocatie en dus werd gekozen voor een bijzondere vorm.

01:36
10-03-2020

Metacon, Moordrecht | ‘Er was niemand die het voor mogelijk hield’

14.000 m² in minder dan een jaar

Toen Metacon eenmaal had besloten dat zij alle filialen onder één dak wilde brengen, moest het ook maar snel gebeuren. Een geweldige uitdaging voor Vergeer Bouw. Want hoe kreeg zij de planning rond voor de bouw van een bedrijfshal met kantoor – ruim 14.000 m² – in minder dan een jaar? “Een kwestie van veel schakelen, mensen overtuigen dat het mogelijk is en zeer regelmatig weer opnieuw schakelen.”

Op het moment dat Vergeer Bouw werd benaderd voor de bouw van het derde bedrijfspand van Metacon – in de aanloop naar één complete nieuwbouw – lag nog niks vast. Het gebouw moest nog worden ontworpen, het perceel moest nog bouwklaar worden gemaakt en het bouwteam moest nog worden samengesteld. Wat wel vast stond, was de deadline. Op 1 januari 2020 wilde Metacon draaien in haar nieuwe pand, compleet met entree, kantoren, showroom, productiehal, kantine en parkeerterrein.

Weken van puzzelen

“Er was niemand die erin geloofde”, vertelt Ad Kemp, bouwteam- en projectleider van Vergeer Bouw. “Terwijl twee architecten zich over het ontwerp bogen – vanwege de zichtlocatie geen doorsneeontwerp – waren wij op zoek naar bouwteampartners voor de installaties, gevelbeplating, luchtbehandeling en kozijnen. De beton- en staalconstructie en kozijnen hebben we zelf voor onze rekening genomen. Tegelijkertijd werd buiten de fundering voor de hal en het toekomstige parkeerterrein aangebracht, in totaal zo’n 3.600 palen.”

Zodra de hal wind- en waterdicht was, werd de betonvloer gestort.

 

Complexe installaties

Een flinke uitdaging vormden de installaties. De opdrachtgever wilde installaties waarmee hij op de toekomst was voorbereid. Daarom werden de warmtepomp en het luchtbehandelingssysteem geselecteerd met behulp van een deskundig klimaatadviseur. Ook de verwarming is allesbehalve gemiddeld. “Vloerverwarming is niet uitzonderlijk”, vertelt Kemp. “Maar vloerverwarming over een oppervlak van 12.500 m² is dat zeker wel. Deze moest worden aangelegd in de hal en het kantoorgedeelte, waar bovendien stralingsplafonds zijn geïnstalleerd.” Dit alles om voor de werknemers van Metacon een gezond klimaat te creëren.

Slim plannen

Door de gegeven omstandigheden had Kemp pas half januari 2019 de planning waarin iedereen geloofde. Kemp “Hier gingen zo’n 40 tot 50 planningen aan vooraf. Daarbij vroeg het voortdurend overtuigingskracht om iedereen mee te krijgen. Maar toen de bouw eenmaal was gestart, ging het voortvarend. We hebben eerst het kantoorgedeelte aangepakt en de constructie van de hal neergezet. Omdat achter het pand geen ruimte was voor een kraan, kon de constructie slechts vanuit één richting worden opgebouwd. Zodra de hal wind- en waterdicht was, hebben we hier de betonvloer gestort.”

Tijdens de bouwvakvakantie en ook op zaterdagen werd doorgewerkt. Zo bleef het tempo hoog. “Toch had de stress geen impact op de werksfeer”, vertelt Kemp. “Het team zette gezamenlijk de schouders eronder en is nu trots dat het gelukt is. En dan is het ook nog een gebouw met een aparte vorm. Op 2 november heeft Metacon haar kantoor verhuisd en het eerste gedeelte van de hal ingeruimd.”

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Vergeer Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Metacon , Vergeer Bouw

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Vinvest Vastgoed, Gouda

Constructeur

SWINN, Gouda

Architect

Ontwerp- en Tekenburo Leenen, Waddinxveen

Aannemer

Vergeer Bouw, Reeuwijk

Installateurs

Complex E-Techniek, Waddinxveen
Neeleman Installatietechniek, Waddinxveen
Lutec Luchttechniek, Veenendaal

Bouwsom

€ 11 miljoen

Bouwperiode

december 2018 – november 2019