Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Met The Fizz krijgt Leiden een campus in het klein
Het studentencomplex verrijst op een moeilijke locatie tussen de Haarlemmertrekvaart en een drukke verkeersweg.

Met The Fizz krijgt Leiden een campus in het klein

Leiden krijgt er bijna 400 studentenwoningen bij

Vlakbij Station Leiden Centraal en aan de rand van de historische Leidse binnenstad wordt de laatste hand gelegd aan studentencomplex The Fizz Leiden. Het complex is goed voor 394 zelfstandige wooneenheden, studio’s en appartementen, die in grootte variëren tussen de 24 en 48 vierkante meter. Een campus in het klein, met voorzieningen als studiezalen, was- en fitnessruimten, ontmoetingsplekken, een gemeenschappelijke binnentuin en deelfietsen.

De 2 bouwdelen worden verbonden door een transparante luchtbrug.

The Fizz verrijst op een locatie met de nodige uitdagingen, stelt ontwikkelmanager Robert Gras van Niersman Projectontwikkeling. “Het gaat om de oude locatie van bouwmarkt Big Boss, op de kop van de Schipholweg, bij een druk kruispunt, vlakbij het luidruchtige spoor en langs de Haarlemmertrekvaart. Wij hebben deze kavel sinds 2005 in ons bezit, maar toen kwam de bouwcrisis. In 2015 hebben we alle mogelijkheden nog eens op een rijtje gezet en kwamen we uit op studentenhuisvesting. Daar is in studentenstad Leiden nog heel veel vraag naar, temeer omdat de gemeente Leiden inzet op het ‘ontkameren’ van de binnenstad, waardoor daar weer woningen voor gezinnen beschikbaar komen.”

De studenten beschikken over een zelfstandige wooneenheid in The Fizz.

Procedures

In samenwerking met Kokon Architectuur & Stedenbouw werd het plan verder uitgewerkt. “Daar zijn we lang mee bezig geweest”, zegt Gras. “Procedures voor bestemmingsplan en bezwaren vragen in Nederland veel tijd, dat is toch wel een probleem in dit land. De gemeente had ook noten op haar zang. Welstand wilde graag een zichtlijn van de Schipholweg naar de Haarlemmertrekvaart. Daarom is het gebouw opgesplitst in twee delen, die door een transparante luchtbrug met elkaar worden verbonden. Het bouwdeel aan de zijde van de woonbuurt is wat lager, maximaal 4 lagen, het bouwdeel langs de drukke weg is maximaal 6 lagen hoog. Vanwege de locatie zijn er extra geluidsvoorzieningen getroffen in de gevels, meer dan er volgens het Bouwbesluit nodig zijn.”

Blokkendoos

Het uitgewerkt plan werd door Niersman in de verkoop gezet en verkocht aan International Campus (IC). Zij gaat het complex na enige aanpassingen nu exploiteren als The Fizz Leiden, een huisvestingsconcept dat in meerdere studentensteden wordt uitgerold. Gras: “IC wilde zo snel mogelijk bouwen, daarom hebben we gekozen voor een prefab systeem. We hebben het gebouw als een soort blokkendoos in elkaar gezet. Het hele prefab betonnen casco is in 18 weken tijd gerealiseerd, de kant en klare badkamers uit België werden er via de gevelopeningen ingeschoven. De HSB-gevelelementen werden in Kapelle compleet gefabriceerd en voorzien van kunststof kozijnen, glas, elektra en steenstrips in verschillende metselverbanden en diktes, met als voordeel dat het gebouw heel snel wind- en waterdicht was en dat we een verdieping per week konden realiseren.” Op het gebied van duurzaamheid zijn diverse maatregelen getroffen. Zo kent het project een sedumdak, zonnepanelen, een regenwateropvang en een collectieve warmtepomp open bodemenergiesysteem. In de studio’s en appartementen is daarvoor vloerverwarming aangelegd. Er wordt in samenwerking met IC zelfs gestreefd naar een van de hoogste LEED labels.

“Wij kunnen niet wachten om onze studenten in Leiden met open armen en bijzonder veel trots te ontvangen in ons nieuwe vlaggenschip van Nederland”, aldus Kristian Aipassa, Managing Director van IC NL. De bouw van The Fizz is volgens Gras een belangrijke stap in het terugdringen van het grote woningtekort onder studenten in Leiden. Het draagt ook bij aan het landelijke Actieplan Studentenhuisvesting, dat inzet op de bouw van 60.000 studentenwoningen voor 2030. “De eerste 400 hebben we op een moeilijke locatie toch maar mooi voor elkaar gekregen.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Niersman Projectontwikkeling, Voorschoten
  • Uitvoering Bouwbedrijf Niersman, Voorschoten
  • Ontwerp Kokon Architectuur & Stedenbouw, Rotterdam
  • Interieurarchitect TANK, Amsterdam
  • Constructeur Bogaards Constructiebureau, Katwijk aan Zee
  • Installaties Linthorst Techniek / Wij Maken Energie, Apeldoorn
  • Bouwfysica Aveco de Bondt, Holten
  • Bouwperiode april 2022 – eind 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details