Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Met project KOER start de vernieuwing van de Tweebosbuurt

Met project KOER start de vernieuwing van de Tweebosbuurt

Uit de drie deelnemende partijen is het plan KOER van VORM, V8 Architects, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects als beste gekozen. Naar verwachting start VORM in de eerste helft van 2022 met de bouw van een mix van 167 huur- en koopwoningen in het midden- en hogere segment.

Project KOER kenmerkt zich door duurzame en betaalbare woningen, een grote diversiteit aan voorzieningen, veel groen, natuurinclusief, klaar voor het klimaat en een hoge kwaliteit, waarmee het plan een zeer fraaie aanvulling vormt op de Afrikaanderwijk en Parkstad. “Deze mooie nieuwe buurt krijgt woningen voor gezinnen en appartementen voor starters en ouderen. Zo kunnen mensen die net zijn afgestudeerd en sociale stijgers blijven wonen in de Afrikaanderwijk waar ze zijn opgegroeid”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een prettige en betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. Er is een tekort aan woningen in het midden- en hogere segment voor mensen die willen doorstromen naar een ander huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor stellen die kinderen krijgen en een huis met buitenruimte zoeken of voor senioren die een appartement met lift willen. KOER biedt ruimte voor een lange wooncarrière.

Inclusief woongebouw met Rotterdams karakter

In KOER gaan 167 huishoudens samenleven in kleine, overzichtelijke clusters van buren die elkaar kennen. De combinatie van stedelijk wonen in de directe nabijheid van weldadig groen in een collectieve binnentuin, maakt de plek in het bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. In de ‘Grandeur’ aan de Laan op Zuid komen onder andere een mobiliteitshub met diverse vormen van deelmobiliteit, een talenschool waar mensen uit de wijk elkaar helpen en thuiswerkplekken om rustig te werken. In ‘Villa Residu’ hebben bewoners een collectieve klusplek: de ‘Ajetoo’. Hier kunnen zij aan een klusproject werken en gereedschap gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een kast of tuinmeubel. In KOER is het inclusief wonen met een Rotterdams karakter. Bewoners hebben alle voorzieningen binnen handbereik.

Circulaire comfortabele woningen

KOER is ontworpen vanuit de gedachte om energiegebruik en materiaalgebruik te beperken, maar daarbij geen concessies te doen ten aanzien van het comfort en de gezondheid van bewoners. Zo heeft KOER een flexibel indeelbare draagstructuur uit beton en hout, dat toekomstige aanpassingen eenvoudig maakt. Villa Residu wordt – zoals de naam al impliceert – compleet gebouwd met hergebruikte materialen: 100% circulair. De afweging tussen deze harde en zachte aspecten als comfort, gezondheid, groen en biodiversiteit is op alle schaalniveaus zorgvuldig gemaakt. KOER brengt de verdwenen biotoop uit de tijd dat de plek nog een rangeerterrein was terug op haar daken, biedt in de binnentuin een stukje stadsnatuur en bevat een speciaal ontworpen element dat faciliteert in nestvoorzieningen voor allerlei dieren.

Ontwikkeling Tweebosbuurt: betaalbaar en duurzaam

Het project maakt onderdeel uit van de ontwikkeling Tweebosbuurt en Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en Kop van Zuid. De Tweebosbuurt is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details