Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Met ons advies een  perfect plaatje realiseren’

‘Met ons advies een perfect plaatje realiseren’

Bij een bouwproject komt veel kijken. Allereerst alle aspecten om tot een bouwwerk te komen. Maar dat is lang niet alles. Wet- en regelgeving, de eisen waaraan het gebouw moet voldoen, communicatietrajecten, logistieke processen, kortom, er zijn veel zaken die om aandacht vragen. Oostelbos Van den Berg is een bouwadviesbureau dat alle disciplines in huis heeft voor het uitvoeren van bouwmanagement bij nieuwbouw van vastgoed, renovaties of grootschalige verbouwingen. Zo heeft het bedrijf ruime ervaring met het begeleiden van projecten in het onderwijs.

“Ja”, bevestigt projectmanager Frans Bouter, “de aanpak van Oostelbos Van den Berg op het gebied van projectmanagement is heel breed. We kunnen ieder aspect verzorgen; van haalbaarheid tot nazorg, we begeleiden het gehele proces. We ontwerpen niet en bouwen niet, maar doen wel alles eromheen. Op die manier willen we uiteindelijk het perfecte plaatje realiseren.” Hij noemt het voorbeeld van een onderwijsgebouw. “We gaan uiteraard eerst met de opdrachtgever in gesprek. Wat zijn de specifieke wensen, waar moet een schoolgebouw aan voldoen en welke kennis brengt men zelf in?”

In zo’n voortraject kan, zegt hij, bijvoorbeeld het opstellen van een Programma van Eisen en de architectenselectie worden begeleid. “Locatieonderzoek kan daar eveneens deel van uitmaken. Vaak heeft een onderwijsinstelling een locatie op het oog of wordt er door de gemeente één aangewezen. Wij toetsen dan de haalbaarheid aan de hand van allerlei factoren. Dat vraagt per project een andere benadering. Bij een plattelandsschool spelen andere factoren dan bij een school in een binnenstedelijk gebied. Bij die laatste zien we regelmatig weerstand vanuit de buurt. Wij gaan dan met alle partijen in gesprek, inventariseren en brengen ze bij elkaar.”

Een volgende stap in het proces, geeft Bouter aan, is de voorbereidingsfase, gevolgd door de uitvoering. In die voorbereidingsfase worden de plannen vanuit het Programma van Eisen uitgewerkt tot een definitief uitvoeringsontwerp. “Speerpunt is het maken van een integraal ontwerp. Ondanks alle deskundigheid bij partijen, blijkt in de praktijk dat het toch kan knellen dat twee partijen letterlijk en figuurlijk elkaar wat in de weg zitten. Met BIM kun je dat al voor een groot deel ondervangen, maar nog lang niet iedereen heeft die kennis in huis. Dat neemt overigens wel toe. Wij treden dan vaak op als BIM-regisseur.”

Beeld: Luuk Kramer

 

Het bewaken van de kwaliteit, het budget, de planning en de risico’s noemt hij als zaken die Oostelbos Van den Berg bij projecten verzorgt. “We bekijken samen met de adviseurs wat de nieuwste ontwikkelingen zijn en toetsen deze op haalbaarheid. We gaan daarbij verder dan het gangbare, maar wel met oog voor de kosten.” Eén van de aandachtspunten tijdens de bouw is volgens Bouter de logistiek. Vooral bij het bouwen in binnenstedelijke gebieden. “Zowel op als rondom de bouw. We leggen ook de aan- en afvoer van materialen vast, bekijken de beste route en zorgen ervoor dat de omgeving zo weinig mogelijk overlast ervaart. Dat pakken we vaak op samen met de aannemer. Informeren en communiceren met die omgeving maakt daar onderdeel van uit.” Toezien op de planning voor de werkzaamheden is zeker bij scholen een belangrijke taak. “Scholen willen vaak het liefst voor de zomervakantie gereed zijn, zodat ze in het nieuwe schooljaar de school in gebruik kunnen nemen. Om dit waar te maken, brengen we onze deskundigheid in en zorgen we er samen met de uitvoerende partijen voor dat de school niet teleurgesteld wordt.”

Het voeren van het projectmanagement houdt lang niet altijd op bij de oplevering, maakt Bouter tot slot duidelijk. “We bieden eveneens nazorg. Denk aan het afhandelen van klachten, maar ook aan het voeren van de administratie. Pas als er geen losse eindjes meer zijn, ronden wij een project af.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details