Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Met minder hinder energiezuiniger. Logistieke uitdaging in Rosmalen

DSC1307
De Burgemeester Molenaarhoeven in Rosmalen.

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | KnaapenGroep

21 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

KnaapenGroep zorgt dat 91 woningen aan de Burgemeester Molenaarhoeven in Rosmalen er drie labelstappen op vooruit gaan. Geen sinecure in een smalle, bewoonde wijk, waar de overlast zoveel mogelijk beperkt moet blijven. Toch is het bedrijf hierin geslaagd, dankzij een goed logistiek plan en een hub buiten de wijk.

Werkzaamheden in volle gang.

Van de 91 woningen wordt het dak geïsoleerd. Daarnaast worden de kozijnen vervangen door nieuw HR++ glas. Ook nieuwe deuren, betere tochtwering en spouwmuurisolatie dragen bij aan de energiebesparing. Alle woningen krijgen een hybride warmtepompsysteem en een groot deel wordt voorzien van zonnepanelen. Op deze manier gaat een deel van de panden van een D naar A en van een C naar A+ label.

Bob Hermans van KnaapenGroep: “Zo’n uitgebreide renovatie in zo’n smalle wijk met weinig opslagruimte, dat mag met recht een logistieke uitdaging worden genoemd.” Woningbouwvereniging JOOST draaide in het voortraject al een pilot, waaruit bleek hoeveel overlast de werkzaamheden konden veroorzaken. Drie aannemers werden gevraagd om hiervoor een oplossing te verzinnen. “De logistiek was hier eigenlijk belangrijker dan de prijs. Wij hebben besloten om al het materiaal buiten de wijk op te slaan en dagelijks de wijk in te rijden. De vrachtwagens lossen op een bedrijfsterrein en wij nemen alleen mee de wijk in wat op dat moment echt nodig is.” Om de overlast nog verder te beperken, staan er nauwelijks containers in de Burgemeester Molenaarhoeven. “In de avond en in het weekeinde is de wijk gewoon weer leeg.”

KnaapenGroep neemt alleen mee de wijk in wat op dat moment echt nodig is.

Toekomstgericht renoveren

Ook tijdens de werkzaamheden wordt de overlast beperkt gehouden: “Door de SlimFix RenoTwin platen van IsoBouw kunnen we de daken van buitenaf isoleren. De kunststof kozijnen met HR++ glas kunnen eenvoudig geplaatst worden, maar ook weer worden verwijderd.” Dit laatste is gunstig, omdat in de toekomst meer nodig is om de woningen helemaal gasloos te kunnen maken. “Door een dakplaat met overstek kan een gevel vóór de bestaande gevel worden gezet. De kozijnen verhuizen dan gewoon mee.” De huizen in de Molenaarhoeven worden nu echter al veel energiezuiniger. Hermans: “In dit geval blijft de cv hangen, maar de ventilatie wordt vervangen door de Inventum Modul-air warmtepomp. Deze zuigt de lucht in de woning af, middels de roosters komt er vervolgens nieuwe verse lucht binnen. De ‘oude’ lucht is verwarmd in de woning. Deze warmte wordt onttrokken en gebruikt voor opwarming van de cv.”

Dakplaat met overstek.

Waar dit nodig is, voert de aannemer ook binnen vraaggestuurd onderhoud uit, zoals het vernieuwen van badkamers. “Dit doen we niet met traditionele tegels, maar met Fibo Trespo gelamineerde platen die we tegen de bestaande tegels monteren. Daardoor hoeven we geen rekening te houden met droogtijd. De keuken en het toilet kunnen zo in één dag gerenoveerd worden.” KnaapenGroep brengt ook veel voorzieningen aan voor flora en fauna. “Er zijn kasten voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen, deels zijn deze in de dakplaten van IsoBouw verwerkt.” Alle woningen krijgen ook regentonnen en een infiltratieplan om regenwater direct weg te laten lopen in de grond van de tuin (in plaats van naar het riool). Zo is het renovatieproject goed voor het klimaat en de natuur. 

Ook keukens en badkamers worden vernieuwd.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details