Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Met hetzelfde budget twee keer zoveel woningen renoveren
In Rozenburg werden de woningen opnieuw ingepakt.

Met hetzelfde budget twee keer zoveel woningen renoveren

No regret-maatregelen

Bij woningcorporaties worden woningen vaak in groten getale tegelijk gerenoveerd. Daarbij gaat het over een flink pakket aan maatregelen, veelal in het kader van duurzaamheid. Dan rijst al gauw de vraag ‘Wat is slimmer? Gaan we in een keer voor de beste maatregelen die nu voorhanden zijn? Of houden we een slag om de arm, blijven we de markt op de voet volgen en renoveren we in fasen?’

Deze vraag speelde ook bij woningcorporatie Ressort Wonen, toen deze op het punt stond om acht woningen in Rozenburg te renoveren. Zij koos hierbij niet voor een aanbesteding, waarbij de opdracht gaat naar de laagste aanbieder, maar voor de ResultaatGerichte Samenwerkings-methodiek / ‘RGS-methodiek’ van Spit Projecten. Samen formuleerden zij het doel en de doelgroep om vervolgens op zoek te gaan naar de gunstigste manier om dit doel te bereiken. Na uitvoering van de renovatieslag blijft Spit Projecten verantwoordelijk voor het onderhoud van de woningen. 

Vloeren en wanden werden geïsoleerd.

Doeleninventarisatie

In een startdocument werden de doelen geïnventariseerd en uitgeschreven. “Energetische doelen spelen op dit moment de hoofdrol”, weet Wouter van Iterson, mededirecteur van Spit Projecten, uit ervaring. “Nu kost het al gauw € 130.000 om een gemiddelde woning energieneutraal te maken. Daarnaast moet het onderhoud van de woning zodanig worden uitgevoerd dat deze weer 25 tot 50 jaar klaar is voor de toekomst. Wij ondersteunen opdrachtgevers om hun budget zo slim mogelijk in te zetten.” 

NOM versus LEV

In Rozenburg werd na overleg niet gekozen voor NOM-woningen (Nul-op-de-Meter) maar voor LEV-woningen (Laag EnergieVerbruik). Energierekeningen blijven na de renovatieslag niet uit, maar zijn laag. Een beslissing die volgens Van Iterson zeker voordelen biedt. “De roep om het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen is op dit moment heftig, waardoor de ontwikkelingen op dit gebied in een stroomversnelling verkeren. Wie nu definitieve beslissingen neemt, loopt dus de kans om zichzelf uit te sluiten voor innovaties die zeker nog gaan komen. Beter kies je in dat kader voor no regret-maatregelen, beslissingen waar je geen spijt van krijgt.”

Een no regret-maatregel is het isoleren van de buitenschil.

Infrarode vloerverwarming

Tot de no regret-maatregelen rekent Spit Projecten het isoleren van de buitenschil en de inzet van energiezuinige installaties en infrarode vloerverwarming. “In Rozenburg hebben deze maatregelen het verduurzamingsbedrag teruggebracht naar € 75.000 per woning, waardoor Ressort Wonen met hetzelfde budget twee keer zoveel woningen kan renoveren.” De toepassing van infrarode vloerverwarming is nog vrij onbekend. Bij deze gunstig geprijsde vorm van verwarming door straling wordt niet de lucht, maar worden de personen en objecten verwarmd. De stralingselementen worden onder de vloerbedekking aangebracht, wat ze aan het oog onttrekt. Het elektraverbruik wordt gecompenseerd door de installatie van zonnepanelen. “Het seriematig aanpakken van projecten vraagt om specifieke kennis. Binnen Spit Projecten hebben we de professionals die thuis zijn in de combinatie van renovatie en onderhoud in combinatie met energetische verbeteringen. Ze komen met weloverwogen oplossingen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details