Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Met het oog op de toekomst

Met het oog op de toekomst

Als onderdeel van het geselecteerde bouwteam is Van den Pol Elektrotechniek verantwoordelijk voor alle E-voorzieningen in Grizzly. “Daarbij haken wij aan op de 10 kV-installatie van Pivot Park”, meldt projectleider Roelf van Wolfswinkel. “Tot ons pakket behoren ook de LED-verlichting en PV-installatie plus een aantal installaties vanuit de businessunit Beveiliging & ICT: brandmelding, toegangscontrole en datavoorziening.” Dat gebeurt met vertrouwde partners. “Zowel Klimaatservice Holland als Dura Vermeer zijn prima partijen met veel expertise waarmee Van den Pol regelmatig samenwerkt. We weten wat we aan elkaar hebben; dat komt zowel de voortgang als de kwaliteit ten goede.”

Niet zonder BIM

In overleg met de adviseurs is het ontwerp voor de installaties opgesteld. “De complexiteit maakt de inzet van BIM tot een cruciale randvoorwaarde. Je kunt bij dit project eigenlijk niet zonder”, zegt Van Wolfswinkel. Aandachtspunten waren onder meer specifieke voorzieningen voor de farmaceutische en biomedische bedrijven die zich in Grizzly vestigen. “Naast onze bekabeling moeten ook de leidingen voor gassen en vloeistoffen plus de luchtkanalen een plek krijgen in de plafonds. Dat vereist een zorgvuldige afstemming met Klimaatservice Holland en Vinitex, het bedrijf dat de zuilen met alle voorzieningen in de laboratoria levert.”

In vriezers in de kelderruimte kunnen huurders materialen onder de juiste condities bewaren. Een noodstroomaggregaat zorgt ervoor dat de koeling ook bij stroomuitval blijft werken.

Robuust systeem

Bij het integreren van de verlichting in het domoticasysteem wordt gebruik gemaakt van het DALI-protocol. “Aanvankelijk was het de bedoeling om hiervoor KNX in te zetten. Wij hebben echter geadviseerd om volledig voor DALI te kiezen. Als verlichting en sensoren via verschillende systemen communiceren, levert dat altijd enige vertraging op. Toepassing van alleen DALI komt het gebruiksgemak ten goede en leidt tot een robuuster systeem. Met het oog op de toekomst een juiste keuze, vandaar ons advies.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details