Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Met elkaar maken we Nederland groener’
Daktuin Depot Boijmans van Beuningen.

‘Met elkaar maken we Nederland groener’

In zaken als waterberging en riolering spelen groendaken een toenemende rol. “Ons vakgebied wordt steeds meer multidisciplinair; steeds vaker worden wij integraal betrokken bij duurzame gebouwontwerpen”, zegt commercieel directeur Aart Veerman van Van der Tol – landelijk specialist in ontwerp, engineering en aanleg van daktuinen en vegetatiedaken. “Al ons werk doen wij bij Van der Tol vanuit onze visie op het belang van groen en duurzaamheid voor de stad.”

ECOstad noemt Van der Tol dat. De klimaatbestendige ECOstad van Van der Tol is groener, gezonder en leefbaarder, aldus Veerman. “Met behulp van groene oplossingen wordt biodiversiteit bevorderd, effectief gebruik gemaakt van regenwater, opwarming van de stad tegengegaan en het binnenklimaat verbeterd.” Samenwerken aan de ECOstad van de toekomst doet Van der Tol met NLgreenlabel, Leven op Daken, De gezonde stad, Amsterdam Rainproof, De Vlinderstichting en Rooftop Revolution. “Onze groene oplossingen worden constructief aangeboden vanuit een integrale aanpak en zijn terug te vinden in een mini-ECOstad in onze vestiging Berkel en Rodenrijs. Een locatie die continu wordt doorontwikkeld met duurzame innovaties.” 

Het segment daktuinen en vegetatiedaken heeft zich ontwikkeld met de opkomst van duurzaam bouwen. Veerman: “In het duurzaam meervoudig ruimtegebruik kan een groendak een grote rol spelen. Eco-engineering noemen wij dat. Wij vertegenwoordigen een product dat bij uitstek geschikt is voor ketensamenwerking. Co-makership? Wij doen niet anders meer.” Vanaf circa 1995 zag je in gebouwontwerpen de daktuin en het vegetatiedak structureel opkomen. “Als specialist hebben wij van begin af aan zowel een marktvraag proberen te beantwoorden als pionierswerk verricht. Wij hebben de mensen in huis om zowel ontwerp, engineering als uitvoering te begeleiden en hebben eigen landschapsarchitecten in dienst. Maar wij kunnen het niet alleen.”

‘Het liefst zouden we zien dat groen dat verdwijnt op bouwlocaties 1-op-1 wordt vervangen.’

Leven Op Daken

Een groendak houdt niet op bij dakbedekking, “een branche waarmee wij hecht samenwerken in het kader van productontwikkeling”, vervolgt Veerman. “Het is zaak met andere stakeholders in de bouw integraal samen te werken, om tot intelligente gebouwen te komen die bijdragen aan de gebouwde omgeving.” Het kennisplatform Leven Op Daken brengt integrale samenwerking naar een hoger plan. “Aangesloten hovenier, dakdekkers, installateurs, leveranciers en producenten vormen binnen Leven Op Daken samenwerkende teams, die van advisering tot onderhoud en beheer kunnen begeleiden. Ook treden we gezamenlijk naar buiten; het liefst zouden we zien dat groen dat verdwijnt op bouwlocaties 1-op-1 wordt vervangen.”

Integrale oplossingen gecombineerd met groendaken kunnen substantieel bijdragen aan de toenemende piekbelasting in de hemelwaterafvoer, stelt Veerman. “Vanuit dat uitgangspunt kunnen overheidsinvesteringen in het kader van waterberging/riolering in de toekomst anders worden benaderd. Een rioleringssysteem wordt bijvoorbeeld in 60 jaar afgeschreven. Dat houdt in dat je de tijd hebt om met elkaar nieuwe oplossingen te bedenken, zoals grijswatercircuits of het volledig afkoppelen van gebouwen van het rioolnet.” Die voorzien dan in de eigen afwatering, zoals het gerealiseerde Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. “De techniek is er al; het samenwerkend vermogen in de branche ook. Met elkaar maken we Nederland groener.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details