Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Mercedes-Benz | Gevels met klasse

Mercedes-Benz | Gevels met klasse

Een onbetwiste blikvanger. Zo mag de Flagshipstore van Mercedes-Benz in Den Haag wel genoemd worden. Met zijn transparante gevels, zwarte accenten en prachtige etalage langs de A4 toont dit vernieuwde hoofdkantoor zich van uitzonderlijke klasse. De aluminium luifel rondom het gebouw geeft het geheel letterlijk een zilveren randje.

“Dit project is ons op het lijf geschreven”, zegt projectleider Richard Sliep van Aldowa. “Als ervaren gevelspecialist in metalen gevelbekleding worden wij vaak gevraagd voor de realisatie van complexe gevelontwerpen. Alles wat een architect bedenkt, kunnen wij maken. Ook voor dit werk engineerden en produceerden we maatwerk geveldelen in allerlei vormen en afmetingen.” Het grootste deel van het werk bestaat uit een aluminium luifel in een zilver metallic kleur, in totaal zo’n 850 m². Aldowa realiseert tevens circa 180 strekkende meter aan aluminium kaders rondom het glas van de etalage en circa 260 m² aan zwart metallic aluminium cassettepanelen verdeeld over de gevels rondom het gebouw. 

Maakbare geveloplossing
Aldowa startte begin 2018 met de engineering van de geveldelen, maar was al eerder bij het project betrokken. “We dachten al in het voortraject mee om de schetsen van de architect te vertalen naar een maakbare geveloplossing”, vertelt engineer Paul Verhoeff van Aldowa. “Daarbij moesten we onder meer rekening houden met de belijning van de luifel. Die moest overeenkomen met de randen van het glas eronder. Ook luisterde de kleurstelling heel nauw. De beoogde zilveren kleur voor de luifel en het zwart voor de cassettepanelen waren gebaseerd op de Mercedes autolakkleuren. We hebben veel tijd en energie gestoken in het benaderen van die kleuren.”

Traditioneel en prefab
Sander Trentelman, eveneens engineer bij Aldowa, voegt toe: “De aannemer wilde de bouwtijd van de luifel op de bouwlocatie zo kort mogelijk houden. Wij boden de optie aan om op onze productielocatie kant-en-klare elementen te prefabriceren, die op de bouwlocatie direct gemonteerd konden worden. Als tweede optie boden we aan om de luifel traditioneel in het werk op te bouwen. De aannemer koos voor een combinatie daarvan. De luifel voor de etalage moesten we snel leveren. Die bouwden we in het werk op. Voor de luifel van de showroom realiseren we geprefabriceerde elementen voor een snellere montage.”

Aldowa

Productie en montage
Aldowa produceert en monteert circa 350 luifelelementen in zo’n twaalf varianten. De elementen zijn 1,58 meter diep en hebben een maximale breedte van 1,20 meter. Daarnaast zijn er nog enkele ronde en driehoekige elementen. “We maken de elementen volledig in eigen huis”, zegt Sliep. Op de productieafdeling laat hij zien hoe de aluminium platen op maat worden geknipt en conform tekening worden gezet. De ronde delen worden apart gewalst en aan elkaar gelast. Sliep: “Uiteindelijk assembleren we de onderdelen tot kant-en-klare elementen. Op locatie hoeven we die alleen nog via de achterconstructie op het hoofdstaal te monteren.” Trentelman vult aan: “De staalbouwer plaatst uithouders op de gevel. Daaroverheen plaatsen wij de omegaprofielen van de elementen. Deze vallen precies op de hart-op-hart maat van de uithouders.” 

Tempo maken
“Doordat we zo vroeg bij het project betrokken waren, konden we onze producten goed afstemmen op die van de staalbouwer en de andere partijen”, aldus Sliep. “Hierdoor kunnen we in de uitvoering tempo maken. We zijn in september vorig jaar gestart en inmiddels zo goed als gereed. Zowel in de productie als de montage zijn we met de laatste werkzaamheden bezig.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details