Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Meesterwerk in dakbedekkingen en isolatie
Ook wordt bijna 6.000 m2 dakpark ingericht, verdeeld over diverse verdiepingen.

Meesterwerk in dakbedekkingen en isolatie

Verticale tuinen Wonderwoods moeten biodiversiteit in Utrecht herstellen

Wie de afgelopen jaren in de buurt van het Centraal Station in Utrecht kwam, zag vooral duiven. De biodiversiteit was bijna nul. De woontorens van project Wonderwoord moeten hier binnenkort verandering in brengen. Dankzij maar liefst een hectare groen aan de gevels, op de balkons en in de dakparken ontstaat namelijk een nieuw ecosysteem in de stad, waarbij de planten en bomen grote aantallen insecten en vogels aantrekken. Om de groene ambitie van Wonderwoods mogelijk te maken, zetten tal van specialisten hun beste beentje voor. Zo ook de dakspecialisten van BOKO Dakbedekkers, die onder leiding van voorman Ron Karsten en in nauwe bouwteamsamenwerking een meesterwerk in dakwerk realiseren.

Wonderwoods is geïnspireerd op het Milanese ‘Bosco Verticale’, tevens ontworpen door Stefano Boeri. De 105 meter hoge Boeri-toren krijgt een groene gevel met maar liefst 4 (!) kilometer aan plantenbakken en 155 boombakken. Ook wordt bijna 6.000 m2 dakpark ingericht, verdeeld over diverse verdiepingen. In de 70 meter hoge MVSA-toren komen negen interieurtuinen. “Het vergt een speciaal stuk vakwerk om een solide waterdichte uitvoering van alle daken, balkons en terrassen te realiseren”, vertelt Rob Bootsman, Algemeen Directeur van BOKO Dakbedekkers. “Maar ook hier draaien onze dakspecialisten hun hand niet voor om.” Binnen project Wonderwoods is BOKO Dakbedekkers verantwoordelijk voor de dakbedekkingen en isolatie. “Een belangrijke vraag hierbij was om alle details naadloos en waterdicht te maken.” Inmiddels is ruim 80% van de werkzaamheden gereed. Samen met Bootsman blikken we alvast terug op een uitdagend project, waarin heel prettig met alle bouwteampartners is samengewerkt. Zowel qua techniek als logistiek, waarbij onverwachte zaken heel voortvarend zijn opgepakt.

De 105 meter hoge Boeri-toren krijgt een groene gevel met maar liefst 4 (!) kilometer aan plantenbakken en 155 boombakken.

In één keer goed

Vanwege de vele boom- en plantenbakken betreft Wonderwoods een complex werk met grote uitvoeringsrisico’s, vertelt hij. “Een grote uitdaging waren bijvoorbeeld de prefab betonnen boombakken, die over de betonnen nokken heen vallen. De dakbedekking op deze nokken moest vóór het plaatsen van de boombakken gereed zijn. Na het plaatsen moesten onze dakspecialisten bovendien via een mangat de waterdichte inwerking verzorgen. Een klus die we misschien maar één keer in ons leven tegenkomen en die ook in één keer goed moet worden uitgevoerd, want na het plaatsen van de bomen kunnen we er niet meer bij. Daarom hebben we alle details van tevoren zeer zorgvuldig met het bouwteam doorgenomen én afgestemd. In circa drie jaar tijd zijn we – in samenwerking met onder andere Boele & van Eesteren en Koninklijke Ginkel Groep – tot de meest optimale oplossing gekomen.”

Zeer hoge eisen

De Boeri-toren en MVSA-toren beschikken samen over bijna 6.000 m2 dakoppervlak, terwijl het kelderdek een oppervlakte heeft van 1.000 m2. “Alle betondaken wordt afgewerkt met een intensieve begroening, wat zeer hoge eisen stelt aan de dakbedekking”, aldus Bootsman. “Voor de dakopbouw is gekozen voor een gekleefde gegoten bitumineuze dampremmer in combinatie met een Isomix Plus daksysteem (Rc: 6,3 m2.k/W) en twee lagen Wédéflex D4 (APP) dakbedekking. Op de balkons en terrassen wordt een vergelijkbare opbouw gehanteerd, maar dan met een PIR afschotisolatie en tegels. Met name de details, zoals de randafwerkingen, bepalen hier de kwaliteit, betrouwbaarheid én duurzaamheid van het daksysteem.”

Vanwege de vele boom- en plantenbakken betreft Wonderwoods een complex werk met grote uitvoeringsrisico’s.

‘Flying gardeners’

Het groenonderhoud van Wonderwoods wordt straks verzorgd door zogenaamde ’flying gardeners’. “Om te zorgen dat zij overal goed en veilig bij kunnen, worden aan de dakranden en op de verdiepingen vaste Rope Access voorzieningen aangebracht”, besluit Bootsman. “BOKO Dakbedekkers verzorgt de waterdichte inwerking van alle ondersteuningen. Zo gaan we op elk vlak voor goud.” Op het totale dakwerk wordt een DAKMERK MULTI garantie afgegeven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details