Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Meester in stalen trappen en hekwerken viert 40-jarig jubileum
Met financieel directeur Leonoor Prinsen-Te Poele en algemeen directeur Bastiaan te Poele staat inmiddels een nieuwe generatie aan het roer van het familiebedrijf. (Beeld: Barbara Trienen)

Meester in stalen trappen en hekwerken viert 40-jarig jubileum

Bent u op zoek naar een trap of trapleuning die er echt uitspringt? Wolter Tijdink is al veertig jaar dé specialist in het ontwerpen, produceren en monteren van trappen, bordessen, leuningen, balustrades en hekwerken in staal en roestvrijstaal. “Met ons uiterst moderne machinepark maken wij al vier decennia schitterende producten voor zeer bijzondere toepassingen”, vertelt Bastiaan te Poele, algemeen directeur van Wolter Tijdink. “Kennis, kwaliteit en een persoonlijke en efficiënte werkwijze staan hierbij voorop.”

Het succesverhaal van Wolter Tijdink start al in 1982, als hoefsmid Wolter Tijdink een trappenfabriek begint. Zowel de organisatie als het productaanbod breiden steeds verder uit en in 2000 neemt Marcel te Poele de fabriek over. Onder zijn hoede is Wolter Tijdink doorgegroeid naar waar het nu staat: een modern en dynamisch familiebedrijf met circa dertig professionele medewerkers, die met passie de mooiste producten maken. Bastiaan en Leonoor te Poele zijn acht jaar geleden toegetreden tot het familiebedrijf. “Onze maatwerk producten zijn onder andere te bewonderen in diverse musea en stadions”, vertelt Bastiaan te Poele, die als voorbeeld het Mauritshuis in Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Arena in Amsterdam en Stadion Galgenwaard in Utrecht noemt. “Ook hebben wij de (nood)trappen gemaakt voor de gatehuizen op Schiphol, die de verbinding maken tussen de gates en vliegtuigen. Iedere reiziger die via Schiphol vliegt, loopt minimaal over één van onze trappen.” Indrukwekkende referenties zijn bovendien Little C in Rotterdam, Q Residences in Amsterdam en het Jakoba Mulderhuis in Amsterdam.

Jakoba Mulderhuis

Het Jakoba Mulderhuis vormt het sluitstuk van de Amstelcampus, de bruisende stadscampus van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) waar bijna 30.000 studenten leren, onderzoeken én ontmoeten. Het nieuwe onderwijsgebouw van ca. 25.000 m2 is ontworpen door de architectencombinatie Powerhouse Company, Marc Koehler Architects en Architekten Cie en bestaat uit een hoogbouwdeel aan de Wibautstraat en laagbouw langs de Mauritskade. De laagbouw is via een imposante glaskap verbonden met het naastgelegen Theo Thijssenhuis en de hoogbouw. Het resultaat is een indrukwekkend atrium of gebouwhart, waarin open onderwijsverdiepingen met grote terrassen uitwaaieren.

Het Jakoba Mulderhuis beschikt over een indrukwekkend atrium, waarin open onderwijsverdiepingen met grote terrassen uitwaaieren.

Bijzonder samenspel van hout en staal

In onderaanneming van Visser & Smit Bouw heeft Wolter Tijdink alle trappen en balustrades in het atrium geproduceerd en gemonteerd. “In nauwe samenwerking met de hoofdaannemer hebben wij de trappen en balustrades conform de eisen doorgerekend”, vertelt Te Poele. “Is het esthetische ontwerp van de architectencombinatie voldoende stabiel, veilig en betrouwbaar? Ook wanneer in het gebouw onverhoopt paniek uitbreekt en grote aantallen studenten tegen de balustrades drukken? Op basis hiervan zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd, zoals grotere balusters (staanders). Het resultaat is een zeer stijlvol én veilig lamellenhek met platte stripspijlen, die vloeiend doorloopt in de trapleuningen.” Alle lamellen zijn zwart gecoat, vertelt hij. “Voor de trappen is gekozen voor stalen baktreden in een uitgekiende hoogte, waarbij een betonvulling doorbuiging voorkomt. De baktreden zijn afgewerkt met een houten topplaat. De combinatie van zwart staal, houten traptreden en houten vloeren is werkelijk prachtig.” 

In navolging van de trappen en balustrades in het Jakoba Mulderhuis heeft Wolter Tijdink ook een bijzonder vluchttrappenhuis aan de buitenzijde van het gebouw gerealiseerd, waarbij de trapbomen uit esthetisch oogpunt zijn samengesteld als een vakwerkligger. De trappen aan de buitenzijde zijn thermisch verzinkt. Voor de balustradevulling is gekozen voor RVS kabelnetten.

Hecht team

Staal is de basis van alle ontwerpen van Wolter Tijdink en wordt naar wens gecombineerd met andere duurzame materialen zoals roestvrijstaal, glas en hout. “Duurzaamheid is stevig verankerd in onze organisatie”, benadrukt Te Poele. “Dankzij 823 zonnepanelen op ons gebouwdak produceren wij volledig zelfvoorzienend. Bovendien hebben wij alle TL-lampen in onze productieruimtes inmiddels vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Maar het belangrijkste voorbeeld van duurzaamheid zijn onze mensen. We beschikken over een hecht team van medewerkers, die al jarenlang vol passie voor ons werken. Hierdoor beschikken we over een ongelooflijk stabiele en duurzame basis van kennis, initiatief en ontwikkeling, waardoor we ook de uitdagendste projecten kunnen oppakken.”

Nieuwe directie, nieuwe huisstijl

2022 is een bijzonder jaar voor Wolter Tijdink. Niet alleen viert het bedrijf veertig jaar kennis, kwaliteit, (na)zorg en vakmanschap, ook staat met algemeen directeur Bastiaan te Poele en financieel directeur Leonoor Prinsen-Te Poele inmiddels een nieuwe generatie aan het roer van het familiebedrijf. “Een mooi moment om onze huisstijl een nieuwe en moderne look & feel gegeven”, aldus Te Poele. “Met een nieuw logo en een nieuwe huisstijl gaan wij vol energie de toekomst tegemoet, met respect voor ons verleden. Kernkwaliteiten zoals een persoonlijke en efficiënte werkwijze, een duidelijke communicatie, korte lijnen én de typische Achterhoekse nuchterheid blijven ook de komende jaren voorop staan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details