Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Meerdere disciplines onder één dak
Het zwembad in het combinatiegebouw ‘De Vliet’.

Meerdere disciplines onder één dak

Leiden moest een nieuw binnenzwembad en een nieuwe ijsbaan krijgen. Of dat in één gebouw kon? Bouwkundig aannemer De Vries en Verburg ging dat regelen. Het bedrijf realiseerde dit bijzondere project. “Het is een heel puzzelwerk geweest om alle partijen en disciplines op elkaar af te stemmen”, vertelt Guido Jongebreur, projectleider bij De Vries en Verburg. Hij vertelt wat de uitdagingen waren bij de bouw van dit project.

Het zwembad wordt verwarmd met energie die vrijkomt bij het koelen van de ijsbaan.

De gemeente Leiden heeft besloten om het oude binnenzwembad en de oude schaatshal te vervangen door duurzamere oplossingen. Beide moesten onder één dak komen, in het nieuwe combinatiegebouw voor zwembad en ijshal De Vliet. De Vries en Verburg bevond zich voor dit project niet op geheel onbekend terrein. “We zijn actief in maar liefst twaalf sectoren, van recreatie tot woningbouw. Zo hebben we recent ook een sporthal met zwembad gerealiseerd in Capelle aan den IJssel. We zijn betrokken geweest bij veel grote en mooie projecten, maar dit was toch wel een hele bijzondere”, vertelt Jongebreur. 

Combinatiegebouw

De oude schaatshal aan de Vondellaan en het Vijf Meibad in Leiden waren aan vervanging toe. Omdat het nieuwe zwembad en de nieuwe ijshal in hetzelfde gebouw komen, heeft de omgeving er een complete sportinvulling bij. “Het gebouw is echt een combinatie. Wanneer je door de gezamenlijke entree naar binnen loopt, zie je links het zwembad liggen en rechts de ijshal”, aldus Jongebreur.

Het gebouw is één van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland.

De grootste uitdaging zat in de realisatie van de ijshal, vertelt hij. “In de ijshal ligt een ijshockeyvloer met daarboven een 250 meter lange rondbaan voor het langebaanschaatsen. Constructief zit het lastig in elkaar: de eerste verdiepingsvloer, waar de rondbaan ligt, bestaat uit maar liefst acht verschillende soorten opbouw. Dit moest bouwtechnisch allemaal op elkaar worden afgestemd. Dat het uiteindelijk qua planning en techniek allemaal paste, was een hele grote uitdaging.”

Het was een bijzonder project voor De Vries en Verburg, er was daarom wat extra aandacht nodig bij de bouw. “Een ijsvloer maken doe je niet iedere dag”, benadrukt Jongebreur. “De vloer moet extreem vlak zijn. In alle randaansluitingen moet speling zijn voor het krimpen of uitzetten van de constructie bij temperatuurverschillen. Dit alles vergt veel afstemmen, overleggen en uitwerken.”

Duurzame omstandigheden

Er was veel aandacht voor de luchtcondities en temperaturen in de ijshal. Deze verschillen namelijk van het zwembad en de buitenomgeving. “In de bouw moesten we veel rekening houden met alle aansluitingen tussen de bouwkundige onderdelen. Deze moeten dampdicht zijn om lekkages te voorkomen”, aldus Jongebreur. Het combinatiegebouw wordt één van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland en gaat ‘van het gas af’. “Het dak ligt vol met zonnepanelen om de ijsbanen te koelen.” Deze zonnepanelen zorgen voor genoeg energie om de ijshal energieneutraal te maken. “Met de warmte die vrijkomt bij het koelen van de ijshal, kan het zwembad
worden verwarmd.” 

Grote inspanningen

Het was een grote inspanning om het project te coördineren, vertelt Jongebreur: “De diverse disciplines en de complexiteit van het gebouw vereiste veel inspanning van alle partijen. Gelukkig was er sprake van een constructieve samenwerking.” Voor de vele verschillende disciplines
waren er veel mensen nodig: van betonspecialisten tot installateurs en van constructeurs tot adviseurs. “Dat betekent veel coördineren, maar dat is allemaal goed verlopen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details