01:42
11-07-2018

‘Meer aandacht voor de voordelen van integraal bouwen’

Wie meebouwde aan de Central Park Tower in New York – de hoogste woontoren ter wereld, komt ook goed tot zijn recht bij hoogbouwprojecten in Nederland, zegt bekistingspecialist Doka. Dit bedrijf ontwikkelt bekistingsystemen op maat, en is daarom veelgevraagd in de wereld van de utiliteitsbouw en infrastructuur. Hennie Roebroeks is Managing Director van Doka Nederland. “Wij laten onze oplossingen altijd aansluiten op de specifieke omstandigheden ter plaatse. Net zo goed als een betonmengsel in ieder klimaat anders uithardt, moet een bekistingoplossing iedere keer weer op de lokale bouwpraktijk zijn afgestemd.”

De mensen van Doka, een van oorsprong Oostenrijkse multinational met een Nederlandse vestiging in Oss, zijn niet zo van grootspraak. Maar wie 150 jaar ervaring meebrengt, aan de hoogste gebouwen van de wereld meebouwt en onlangs in Nederland nog werkte aan de realisatie van acht bruggen en viaducten voor de snelwegverbreding Amsterdam-Almere, mag zich gerust een expert noemen op het gebied van bekistingtechnologie. Hennie Roebroeks ziet tal van wereldwijde voorbeelden van projectsamenwerking en weet als geen ander dat de bouwpraktijk in ieder land verschilt. “Het ontwikkelen van bouwsystemen op maat is echter altijd gebaat bij voorwaartse integratie”, zegt hij. “Dat houdt in dat wij bij de opdrachtgever en de architect aan tafel zitten en mee ontwikkelen. In het Midden-Oosten is dat altijd het uitgangspunt. En met succes: binnenkort gaan we in Saudi-Arabië naar een kilometer hoogte met de Jeddah Tower. Dat kan alleen met het beste ontwerp en met de beste uitvoering, en natuurlijk alles in 3D BIM. Van die aanpak zouden wij in Europa meer moeten profiteren.”


Central Park Tower in New York.

Y-Towers
Ook in het ‘inkoopgestuurde’ Nederland heeft Doka een solide basis, vervolgt Roebroeks. “Wat ons land zo bijzonder maakt, is het formaat waarop wordt gebouwd – vaak is dat niet groter dan een postzegel. Dat maakt industrialisatie van het bouwproces nog noodzakelijker – bijvoorbeeld met meer prefab elementen, just-in-time leveren en bouwen, een uitgekiende bouwlogistiek en ga zo maar door. Onze bekistingsystemen sluiten naadloos aan op die trend en vormen de basis voor goed planbare bouwmethodes en constructies. Ik noemde al de klimatologische omstandigheden die wij met een eigen database en R&D meenemen in het specifieke ontwerp. Daardoor heeft de betonkwaliteit niet alleen altijd en overal dezelfde kwaliteit, maar kan het bouwproces ook zo efficiënt mogelijk worden ingericht. Hetzelfde doen in minder tijd, is daarbij het devies. Afhankelijk van de uitvoeringsplanning nemen we ook de vier seizoenen mee. Onze bekistingtechnologie wordt daartoe ondersteund door het zelfontwikkelde systeem Concremote. Sensoren monitoren de ontwikkeling van het beton, waardoor de bouw beter planbaar en kwalitatief hoogwaardiger wordt. In de eerste fase van het uitvoeringstraject lopen de specialisten van Doka mee om dit proces te begeleiden. Voor congreshotel Y-Towers in Amsterdam Noord ontwikkelen wij momenteel in samenspraak met aannemer Züblin een hydraulische klimbekisting op maat die in Nederland nog niet eerder is toegepast. Als producent zitten we graag zo vroeg mogelijk in het proces aan tafel om het ontwerp en de uitvoering te kunnen optimaliseren. Dat is het voordeel van voorwaartse integratie. De toekomst is aan de integrale bouwindustrie.”


Doka Concremote.


Y-Towers in Amsterdam.

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: DOKA

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

DOKA
Longobardenweg 11
5342 PL Oss

T  +31 (0)412 65 30 30
nederland@doka.com
www.doka.nl