Kingspan Unidek
01:15
26-09-2016

Maximale isolatiewaarde, minimale milieubelasting

Dakbedekking fulfilment centrum bol.com komt tegemoet aan hedendaagse eisen

Aan de bouw van het nieuwe fulfilment centrum voor bol.com in Waalwijk liggen strenge BREEAM-eisen ten grondslag. In het project wordt zoveel mogelijk gewerkt met duurzame en milieuvriendelijke materialen, ook op het dak. In opdracht van ZND Nedicom, verantwoordelijk voor de dakbedekking en de gevel van het fulfilment centrum, produceert en levert Kingspan Unidek BV circa 50.000 m² Kingspan Unidek Platinum Base onderlegplaten en Kingspan Unidek Platinum Kameleon bovenlegplaten, waarmee een zeer hoge isolatiewaarde wordt behaald.

“De EPS Airpop Platinum dakisolatie is in nauw overleg met dakaannemer ZND Dakbedekkingen, bouwkundig aannemer Van Wijnen en FKG architecten aan de zaan geselecteerd”, vertelt Jurrian Hilberts, salesmanager Flat Roofs bij Kingspan Unidek BV. “Naast de hoge isolatiewaarde was het milieuprofiel van dit type dakisolatie hierin doorslaggevend. Onze onder- en bovenlegplaten hebben namelijk een minimale milieu-impact. De honderd procent recyclebare platen zijn opgebouwd uit Platinum© styreen korrels die worden geëxpandeerd met stoom. Maar liefst 98 procent van het eindproduct bestaat uit stilstaande lucht; een zeer goede isolator. Doordat in de styreen korrels grafiet wordt toegevoegd, worden bovendien infraroodstralen geblokt. Een Lamdawaarde van 0,031 W/m·K is het resultaat.”

De dakbedekking van het fulfilment centrum wordt in halfsteens verband gemonteerd. Kingspan Unidek BV levert hiertoe alle benodigde materialen just-in-time aan. Vanuit de fabriek in Gemert vertrekken wekelijks tientallen vrachtwagens, vertelt Hilberts. “Bijzonder bij de montage is dat dit type dakisolatie weinig bevestigingsmateriaal vraagt. De onder- en bovenlegplaten kunnen met slechts één werkparker worden vastgezet, dankzij een zeer hoge dimensionele stabiliteit. Op het dakvlak van bol.com scheelt dit al gauw honderden kilo’s schroeven, evenals kostbare installatietijd. Het aantal thermische lekken in het dak, door geringe bevestigers, wordt zo gereduceerd. Doordat alle naden op het dak worden afgedekt, gaat nergens meer warmte verloren, met als resultaat een zeer hoge RC-waarde (7).”

Met een gewicht van circa twintig kilo per m³ zijn de isolatieplaten zeer licht, vertelt Hilberts, die ook de brandklasse van de producten roemt. “Met de dakopbouw wordt een end-use brandclassificatie behaald van B-S2-D0, conform de norm EN 13501. Daarnaast beschikken de producten over een KOMO-kwaliteitsverklaring. Als organisatie voldoen wij – conform de projecteisen – aan de ISO 14001 (milieumanagement), ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en OHSAS 18001 (arbeid en veiligheid) certificeringen.”

 

Tekst | Lieke van Zuilekom   Beeld | Kingspan Unidek BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Anera bv, bol.comSnowWorld, Zoetermeer