Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Markante gevel van verzinkt staal voor The Silo

The Silo aan het water, als onderdeel van het opgewaardeerde havengebied Nordhavn in Kopenhagen.

Tekst | Eva Goossens

Beeld | Rasmus Hjortshøj - COAST

7 november 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

En ook nog eens een lange en onderhoudsvrije levensduur

Verzinkt staal als duurzame, circulaire maar ook architecturale gevelbekleding? Een wel heel treffend voorbeeld vinden we in Denemarken. The Silo is een voormalige betonnen graansilo die werd omgevormd tot een appartementencomplex en een nieuwe overjas kreeg van verzinkt staal. Een landmark voor de hoofdstad Kopenhagen die veel aandacht trekt, ook in architecturale kringen.

De kwaliteiten van thermisch verzinkt staal zijn bekend, met ontegensprekelijk op nummer één: de lange en onderhoudsvrije levensduur. Al meer dan 150 jaar bewijst dit eerlijke en natuurlijke huwelijk tussen zink en staal dat dit materiaal uitermate goed bestand is tegen corrosie. Verzinkt staal scoort bovendien uitstekend in de verschillende fasen van de levenscyclus – make, use, remake/repair en recycle – en toont zich als een duurzame bouwsteen van de circulaire economie. Dat er ook verrassende esthetische mogelijkheden zijn, blijkt alvast uit dit bijzondere project van het Deense kantoor COBE. 

Oude graansilo wordt woonproject ‘The Silo’, met 40 appartementen geïntegreerd in de bestaande structuur.

Informeren en inspireren

“Ondanks de vele kwaliteiten zijn verzinkt stalen gevels voor veel architecten nog eerder een onbekend terrein”, aldus Hans Boender, Technisch expert bij Zink­info Benelux. Deze overkoepelende vakorganisatie heeft onder meer als doel om te informeren en te bewaken. Zo bieden alle thermische verzinkerijen die lid zijn van Zinkinfo, doorgaans van oorsprong Belgische en Nederlandse familiebedrijven, tot 30 jaar garantie op hun verzinkwerk, al naargelang het product en de toepassing. “Zink is trouwens ook een eerlijk materiaal”, vult Boender aan. “What you see is what you get, dus geen verborgen gebreken.” Ook inspireren maakt deel uit van de missie. Dit doet Zinkinfo onder meer met een fraaie publicatie, uitgebracht in samenwerking met de Europese zusterorganisatie, over dit opmerkelijke Deense project dat in 2018 werd opgeleverd. Wij lichten alvast een tipje van de architectonische sluier en zetten The Silo in de kijker.

Verzinkt staal, op architectonische wijze toegepast, bepaalt het gevelbeeld.

Complexe gevelgeometrie

Het havengebied Nordhavn in Kopenhagen ondergaat een ware transformatie en leeft helemaal op. Voormalige industriële gebouwen ruimen plaats voor of worden omgevormd tot eigentijdse architectuur. Een treffend voorbeeld is The Silo, een 50 jaar oude betonnen graansilo die werd getransformeerd tot een residentiële hoogbouw van 17 hoog, met helemaal bovenaan een restaurant met 360°-uitzicht over de omgeving. “We wilden de geest van The Silo zoveel mogelijk behouden – zowel wat betreft de monolithische buitenkant als de majestueuze betonnen binnenkant – door het gebouw simpelweg een nieuwe overjas te geven”, aldus Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE. Het resultaat: een gebouw met een avantgardistische aanblik, niet op zijn minst door de complexe gevelgeometrie in combinatie met verzinkt staal dat mee de identiteit van het gebouw bepaalt. 

Rauw beton, als herinnering aan een industrieel verleden en de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Industrieel erfgoed

Wat de gevelbekleding betreft, was COBE inderdaad uit op een ‘eerlijk’ en ‘levendig’ materiaal dat aansluiting vindt bij het industriële erfgoed van Nordhavn. De keuze viel, na uitgebreide studies en het afwegen van de voor- en nadelen van staal versus aluminium, uiteindelijk op 3 mm dikke gevelplaten van discontinu thermisch verzinkt staal. Voor de balkonbalustrades werden de staalplaten nog voor het verzinken eerst geperforeerd, wat voor een bijzonder grafisch en semi-transparant effect zorgt. De uiteindelijke keuze werd niet alleen gebaseerd op het interessantere en rauwere karakter van verzinkt staal, maar ook op een vergelijkende kostprijscalculatie én het advies van het onafhankelijke Force Institute wat betreft levensverwachting. Een gefundeerde beslissing, met het gewenste esthetische resultaat.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details