Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Mannen van staal’ vieren hun 50-jarig jubileum
​Impressie van het huidige pand op de Honderdland 261.

‘Mannen van staal’ vieren hun 50-jarig jubileum

N. Knoll B.V. viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Het Westlandse familiebedrijf is sinds 1972 actief in het ontwerpen, produceren, conserveren en monteren van complete staalconstructies, trappen, hekwerken, laswerken en specials. Hierbij worden opdrachtgevers maximaal ontzorgd, vertelt DGA Barend Knoll. “We denken graag met architecten, aannemers en eindgebruikers mee om tot de mooiste ontwerpen en beste oplossingen voor ieder project te komen. Hierbij gaan we geen uitdaging uit de weg.”

Barend en Nico Knoll, laatste foto samen in 2012.

Het verhaal van N. Knoll B.V. start in 1972 in een schuurtje in Den Hoorn, waar oprichter Nico Knoll paarden beslaat en (reparatie)laswerkzaamheden verricht voor diverse regionale tuinders. Hij wordt hierbij ondersteund door zijn jongere broers Bas en René, die op dat moment nog studeren, en later door zijn neven Fred en Ruud. De werkzaamheden groeien gestaag, waarna Nico en Bas in 1980 besluiten om een oude boerderij aan te kopen op de Lange Broekweg in Naaldwijk. Een enorme stap op met name financieel gebied, vertelt Barend Knoll, omdat de rente op dat moment rond de 13% schommelt. “Maar achteraf ook een goede stap, want het bedrijf heeft hier een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Na lang overleg met de gemeente mochten we in 1990 het oude koetshuis en de bijbehorende schuurtjes slopen, om plaats te maken voor een nieuwe loods van 250 m2 en een kraanbaan van 4 ton. Door de jaren heen is deze locatie steeds verder uitgebreid. Ook is hier besloten om het staalconstructiewerk uit te breiden en om – vanwege gezondheidsredenen – te stoppen met de hoefsmederij.” 

Oprichter Nico Knoll.

Sinds 1995 zijn staalconstructies, trappen, hekwerken, laswerken en specials de corebusiness van het familiebedrijf, dat op haar hoogtepunt 12 vakmensen in dienst heeft. “Begin jaren 2000 werd onze behuizing zo krap, dat mijn vader probeerde om aan de Lange Broekweg een groter pand te bouwen”, vertelt Knoll. “Dit stuitte echter op zoveel verzet van de gemeente, dat hij uit ging kijken naar een alternatief. In 2005 kocht hij een pand in De Lier. Echter vlak voor de geplande verhuizing kon hij dat pand zo goed verhuren, dat de verhuizing niet doorging. Een fiscaal aantrekkelijke beslissing, maar hiermee was ons eigen huisvestingsprobleem niet opgelost. Omdat in die tijd nagenoeg niets te koop was, werd in 2007 besloten om zelf te gaan bouwen op het nieuwe industrieterrein Honderdland in Maasdijk.”

​KPN-gebouw, bovenste verdieping.

Nieuwbouw in Maasdijk

Het nieuwe bedrijfspand van N. Knoll B.V. is in eigen beheer gebouwd en begin 2008 in gebruik genomen. “Het energieneutrale gebouw van circa 1.200 m2 is onder andere voorzien van 5 bovenloopkranen van 2 tot 4 ton, de nieuwste lasmachines, geforceerde afzuiging en puntafzuiging in de lashal, computergestuurde luchtstraten en extra grote elektrische overheaddeuren van 5 x 5,5 meter”, vertelt Knoll. “Bovendien is circa 200 m2 gereserveerd voor onze staalvoorraad. We beschikken over 4 bedrijfsbussen en diverse hefmachines, waarmee we alle voorkomende kleine én grote projecten kunnen uitvoeren. Daarnaast werken we actief samen met bedrijven in de regio, zodat we onze klanten van een totaalpakket kunnen voorzien. Onze medewerkers op kantoor werken met de nieuwste programma’s en tekenen in 3D, zodat klanten goed inzicht krijgen in de ontwerpen. Vanuit het 3D-model wordt bovendien de productie aangestuurd.”

Modernisering en automatisering

De verhuizing in 2008 is het begin van een nieuw hoofdstuk voor N. Knoll B.V., maar ook van de financiële crisis. Bovendien wordt Nico Knoll ernstig ziek. Zijn jongste zoon, Barend, stapt op dat moment net in het bedrijf, met als ambitie om het bedrijf in tien jaar tijd gefaseerd over te nemen. Helaas loopt dit anders. In 2012 overlijdt Nico. Twee jaar daarvoor al moet hij een flinke stap terugdoen en neemt Barend het bedrijf over. Hierbij wordt hij enkele jaren ondersteund door zijn zwager Evert van der Schoor. Samen hebben zij het familiebedrijf uitstekend op de rails kunnen houden. Ook hebben zij kansen gezien om processen te moderniseren en automatiseren waardoor de ‘mannen van staal’ worden ontlast, terwijl de productie verder wordt verhoogd. De volautomatische zaagmachine, boor/freesmachine en voorgeprogrammeerde lasmachines zijn mooie voorbeelden van innovaties waarmee alle werkzaamheden onder de correcte kwaliteitsnormen (CE-markering NEN-EN 1090) worden uitgevoerd.

Rijke geschiedenis, mooie projecten

In het jubileumjaar kijkt Barend Knoll terug op een rijke geschiedenis, met tal van mooie projecten. Als voorbeeld noemt hij de entree van kantoorgebouw Equinox in Den Haag, de bovenste verdieping van het KPN-gebouw in Den Haag en de grote, brede trappen en glazen balustrades voor de Hudson’s Bay vestigingen in Den Haag en Rotterdam. “Ook hebben we in de serre van een villa in Wassenaar een loopbrug mogen realiseren onder een nokhoogte van 9 meter en met een zwevende trap”, vertelt hij. “Maar ook de kleinere werken zijn voor ons de moeite waard. In de regio Westland hebben we de afgelopen jaren al heel veel woonhuizen, tuinkamers en dakconstructies met bijzondere vormen mogen realiseren, waar we enorm trots op zijn. De komende jaren voegen we hier graag nog vele grote én kleine projecten aan toe.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details