Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
MAI Amsterdam: State-of-the-art voorzieningen in een authentiek jasje

MAI Amsterdam: State-of-the-art voorzieningen in een authentiek jasje

Eind januari heeft hotel Meet Asia In Amsterdam (MAI Amsterdam) zijn eerste gasten verwelkomd. De nieuwste vestiging van Vondel Hotels is gerealiseerd in een zestal leegstaande, 17e en 18e eeuwse panden aan de Amsterdamse grachtengordel, die sinds enkele jaren op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. “Om de panden geschikt te maken voor hun nieuwe functie waren ingrijpende maatregelen nodig”, vertelt Bas Pronk, bedrijfsleider bij hoofdaannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.. “Zowel bouwkundig als installatietechnisch.”

“Eén pand is volledig gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarnaast is een aantal panden tot op het casco gestript. Vervolgens hebben we de panden opnieuw opgebouwd en compleet gemoderniseerd met nieuwe vloeren, isolatiematerialen en installaties. Alle panden zijn opnieuw ingedeeld, waarna we 82 kamers en suites met een eigen badkamer hebben gerealiseerd. Ook zijn een restaurant met grote horecakeuken en lobby/lounge met bar ingericht, evenals diverse sociaal culturele ruimtes aan de straatzijde, die in dienst staan van de buurt.” De nieuwe en bestaande gevels zijn onder monumentenzorg gemaakt en gerestaureerd, met respect voor de rijke historie. “In één van de gevels aan de gracht hebben we een zandstenen trapgevel toegevoegd met deels zandsteen uit de middeleeuwen, waarmee zowel de bestaande als nieuwe gevels perfect aansluiten bij de typische, 17e en 18e eeuwse grachtenpandenarchitectuur.”

vervaardigde fotografie met copyrights

De nieuwe en bestaande gevels zijn onder monumentenzorg gemaakt en gerestaureerd, met respect voor de rijke historie.

 

Geen kamer is gelijk

De zes panden zijn gebouwd tussen 1650 en 1880 en hebben elk hun eigen karakteristieken, vertelt Pronk. “Bovendien is de nieuwbouw gerealiseerd op de footprint van het originele gebouw. Dat zie je terug in de hotelkamers; geen kamer is gelijk. Zo heeft elke hotelkamer een andere verdiepingshoogte en indeling en is geen hoek haaks. Dit stelde niet alleen bijzondere eisen aan de bouwkundige elementen, maar ook aan de installaties. Om in de historische panden state-of-the art installaties in te passen, zonder de authentieke look & feel te beïnvloeden, was niet eenvoudig. Alle monteurs hebben dan ook een huzarenstukje geleverd, waarbij het hotel niet alleen is voorzien van de nieuwste klimaattechnieken, ICT-functionaliteiten en een hoogwaardige horecakeuken, maar ook volledig gasloos is uitgevoerd.”

Engineering in 3D/BIM

Om clashes en faalkosten tot een minimum te reduceren, heeft Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. alle grachtenpanden twee keer ingescand: één keer bij aanvang van het project en één keer na de stripsloop. “Met de scans als onderlegger hebben wij het volledige project uitgeëngineerd in 3D/BIM”, vertelt Pronk. “Ook hebben we wekelijks bouwoverleggen met de opdrachtgever en architect en werkoverleggen met de installateur, interieurbouwer en andere bouwpartners gevoerd, om de voortgang en bouwkwaliteit te bewaken. Bovendien vonden dagelijks voortgangscontroles plaats. In dit project hebben we uitsluitend gewerkt met gespecialiseerde partnerbedrijven. Bijvoorbeeld met onze eigen timmerfabriek, die een groot aantal monumentale kozijnen heeft geleverd. Omdat geen kozijn gelijk was, hebben onze timmerlieden in het werk veel mallen moeten maken, die één op één in de timmerfabriek zijn nagemaakt.”

vervaardigde fotografie met copyrights

Eind januari heeft hotel Meet Asia In Amsterdam (MAI Amsterdam) zijn eerste gasten verwelkomd.

 

Transport over het water

Vanwege de complexe binnenstedelijke locatie is in dit project gekozen voor de traditionele bouwmethode. “Alles is opgebouwd uit handzame materialen, omdat het verwerken van grote elementen niet mogelijk was”, aldus Pronk. “Bijna 90% van de bouwmaterialen is af- en aangevoerd via de Amsterdamse grachten. Vanaf een hub aan het IJ meerde twee keer per week een dekschuit aan, met daarop een mix aan materialen. Van tegels, deuren en beglazingen tot en met balken, vloeren, gipsplaten, installaties en liften, die binnen twee á drie dagen verwerkt moesten worden.”

Het Shanghai van nu

Vanwege de Aziatische roots van opdrachtgever Vondel Hotels, de locatie in China Town én het feit dat in één van de grachtenpanden een Chinees pakhuis was gevestigd, heeft het hotel een Aziatisch thema gekregen. Dit is niet alleen doorgevoerd in de aftimmeringen en het kleurenpallet, maar ook in het interieurpakket. Zo is het gehele hotel verrijkt met de abstracte Aziatische kunstwerken van modeontwerper Claes Iversen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?