Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Maatwerk regelsysteem zorgt voor efficiënt energieverbruik

Maatwerk regelsysteem zorgt voor efficiënt energieverbruik

Op bedrijvenpark Boekelermeer in Alkmaar breidde leverancier van klimaat- en energieoplossingen Solar Nederland haar distributiecentrum uit. Elektropartners verzorgde als bouwteampartner de elektrotechnische installatie voor de uitbreiding. 

Met de extra ruimte kan Solar Nederland onder meer het geautomatiseerde opslag- en orderpicksysteem vergroten naar 65.000 bakken. Daarnaast implementeert het bedrijf verschillende geautomatiseerde systemen voor kabelopslag. Naast meer efficiëntie, behaalt Solar Nederland hiermee ook andere, belangrijke winst: met het autostore-systeem worden veel minder dozen en opvulmateriaal gebruikt.

De voorbereidingen startten in januari 2023 en acht maanden later werd het nieuwe gedeelte van het distributiecentrum al opgeleverd. Commercieel manager Roald de Jong van Elektropartners: “Qua planning was dat nog best een puzzel. Zeker omdat de opdrachtgever ‘early access’ wilde. Zij was het pand al aan het inrichten terwijl wij nog bezig waren met installeren.”

‘Alles wordt bemeten’

Daarbij ging het werk in de rest van het distributiecentrum tijdens de bouw gewoon door. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, werd de bestaande hoofdverdeler vervangen in een weekend tijdens de bouwvak. Dit was noodzakelijk om het benodigde vermogen te halen om alle voorzieningen te kunnen aansluiten. Project­manager Dennis Koopmans: “Die periode was voor Solar Nederland het rustigst. We kregen 48 uur de tijd voor deze klus en hebben in ploegen gewerkt om dit in deze korte tijd voor elkaar te krijgen. De verdeler, die door Solar Nederland zelf geleverd werd, zit vol met de nieuwste technieken. Alles wordt bemeten: van iedere groep weet de opdrachtgever nu precies hoeveel stroom er op elk moment wordt verbruikt, zodat ze hierop kan bijsturen. Er loopt ook een railkoker naar achter in de hal om straks ook de oude installatie te kunnen updaten.”

In het gebouw komt op een later moment een laadbunker voor vorkheftrucks. Daarin worden de palletwagens en vorkheftrucks zo optimaal mogelijk geladen met zonne-energie. Op het dak van het pand liggen zo’n 1.260 zonnepanelen. Er komt ook een batterij om stroom te bufferen voor het laadplein voor elektrische auto’s.

Belang personeel staat voorop

Solar Nederland vindt het belangrijk haar medewerkers een prettig werkklimaat te geven. De Jong: “Dit bedrijf kijkt eerst naar het belang van het personeel en daarna pas naar de kosten. De installatie is vanuit dat uitgangspunt door ons op maat gemaakt. Zo wilde ze graag een heldere, frisse en fijn verlichte distributiehal. Het nieuwe gedeelte is daarom voorzien van DALI-gestuurde ledverlichting. Op basis van bewegingsmelders en de hoeveelheid daglicht wordt de verlichting in de hal gedimd en geschakeld. Dit is ook nog eens een duurzame oplossing.”

Naast de standaard elektrotechnische installatie in de distributiehal, waaronder de noodverlichting en stopcontacten, verzorgt Elektropartners ook de terreininstallatie. “We hebben het terrein voorzien van camerabeveiliging, wifi en diervriendelijke verlichting. Dat hoort ook bij de filosofie van Solar Nederland. Achter het gebouw is bijvoorbeeld ook een aarden wal ingezaaid met bloemen en planten om het insectenleven te bevorderen”, aldus Koopmans. “Omdat het bedrijf haar impact op het milieu wil minimaliseren, is er voor de bouw ook ecologisch onderzoek gedaan op de bouwlocatie.”

Veel aandacht vanuit opdrachtgever

De korte bouwtijd vroeg om een strakke planning en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. “Vanuit de opdrachtgever was er veel aandacht voor dit project. Propertymanager Arjan Veldman was altijd aanwezig op de bouwplaats en werd de verbindende schakel. We hadden dus korte lijnen en dat hebben wij als zeer prettig ervaren.”De twee kijken tevreden terug op het project. Koopmans: “Na een korte voorbereidingstijd van anderhalf tot twee maanden, is het best een prestatie om een half jaar tijd zo’n project neer te zetten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details