Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Maar liefst 30.000 m2 in zes maanden
Omdat het distributiecentrum op een gasloze kavel staat, is een all-electric systeem uitgewerkt. Bijvoorbeeld met betrekking tot de verwarming en koeling.

Maar liefst 30.000 m2 in zes maanden

Duurzame uitbreiding voor XXL-distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle

Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle staat het grootste geautomatiseerde e-commerce dc van Wehkamp in Europa. Het Logistiek Service Centrum Zwolle was tot voor kort ruim 110.000 m2 groot, met 28 pickstations, 525.000 opslaglocaties, 3,5 km hanggoederen en 15.000 zonnepanelen. Het distributiecentrum is in 2015 geopend en in 2019 flink uitgebreid. In 2021 zijn ook de Wehkamp Studio’s geïntegreerd en tussen november 2022 en mei 2023 is nog eens 30.000 m2 warehouse met kantoren toegevoegd, bestemd voor de distributie van grote goederen zoals meubels. Daarmee komt het totale oppervlak van het Logistiek Service Centrum Zwolle op ruim 140.000 m2. De uitbreiding voldoet aan de nieuwste richtlijnen voor duurzaamheid. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gebouwgebonden installaties, die gerealiseerd zijn door huisinstallateur Batenburg Installatietechniek.

Batenburg Installatietechniek is sinds 2019 als huisinstallateur aan het e-commerce dc van Wehkamp verbonden. “In navolging van de installaties in hal 2 hebben wij al vele uitbreidings-, aanpassings- en servicewerkzaamheden mogen verrichten”, vertelt André Roetert Steenbruggen, Technisch Directeur bij Batenburg Installatietechniek. “Toen de realisatie van hal 3 zich voordeed, hebben zowel pandeigenaar WDP als gebruiker Wehkamp Retail Group ons naar voren geschoven als installateur. In opdracht van aannemer Goldbeck verzorgen wij de complete gebouwgebonden installatie. Van riolering en waterleidingen tot sanitaire installaties, klimaatinstallaties, licht- en krachtinstallaties, toegangscontrole, inbraakdetectie en camerabewaking. Hierbij werken wij volgens de nieuwste Bouwbesluiteisen, zoals BENG. Omdat het distributiecentrum op een gasloze kavel staat, hebben wij een all-electric systeem uitgewerkt. Bijvoorbeeld met betrekking tot de verwarming en koeling.”

Geen energie verloren

Voor de klimatisering van de kantoren heeft Batenburg Installatietechniek een Variable Refrigerant Flow warmtepompsysteem geïnstalleerd. “Gekozen is voor een 3-pijps VRF-systeem waarmee gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden”, vertelt Roetert Steenbruggen. “Speciale Heat-Recovery boxen wisselen actief warmte en koude uit. Dankzij deze techniek gaat geen energie verloren en kan flink bespaard worden op mechanische opwekking.” Het warehouse is voorzien van een lage temperatuur verwarmingssysteem met indirect gestookte luchtverwarmers en warmtepompen, die hun energie uit de buitenlucht halen.

Hoge kwaliteit, korte doorlooptijd

Bijzonder aan dit project is met name de snelheid waarmee gebouwd moet worden, benadrukt Roetert Steenbruggen. “30.000 m2 in zes maanden is niet niks! Dankzij een goede engineering en voorbereiding echter kunnen we dit werk goed en binnen de termijn opleveren. We hebben de complete installatie uitgebreid gemodelleerd en geclasht in BIM, waardoor aanlopers op de bouw nauwelijks aan de orde zijn. Bovendien biedt deze aanpak mogelijkheden voor prefabricage. Diverse installatiedelen worden geprefabriceerd en ter plekke geassembleerd. Denk bijvoorbeeld aan de appendages voor de klimaatinstallaties in de technische ruimte.” Het gros van de werkzaamheden wordt uitgevoerd met eigen vakmensen, waardoor Batenburg Installatietechniek een hoge kwaliteit kan garanderen. “Met name met de elektrische installaties sluiten we aan op de voorzieningen in de bestaande bouw, waardoor we werken met bekende en bewezen technieken. Ook dat houdt de snelheid in het project.”

Als voorbeeld noemt Roetert Steenbruggen het gebouwbeheer- en toegangscontrolesysteem. “Bijzonder is bovendien de prefab spanningsrails, die wordt aangesloten op de hoofdverdeler van hal 2 en dwars door de muur naar de hoofdverdeler van de uitbreiding gaat.” Circa 2.000 extra zonnepanelen op het dak maken de uitbreiding compleet.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever WDP en Wehkamp Retail Group
  • Architect DENC
  • Aannemer Goldbeck
  • Installaties Batenburg Installatietechniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details