Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
LVNL | Amsterdam

LVNL | Amsterdam

‘De netkous’: Opvallend, hightech en futuristisch

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) neemt in september 2019 een nieuwe aanbouw in gebruik op Schiphol-Oost. Het nieuwe gebouw, ‘Polaris’, ligt echter wel aan de andere kant van de openbare weg. Een opvallende brug, met een hightech, futuristische uitstraling, verbindt de gebouwen met elkaar. 

Het architectonisch ontwerp van de brug was futuristisch. De brug is opgebouwd uit een staalconstructie met gewalste kokers en diagonale buizen, die samen een ellipsvormige tunnel vormen. Om die reden werd de brug in de wandelgangen al gauw ‘de netkous’ genoemd. De verschillende profielen geven het ontwerp een bijzonder uiterlijk en vormen gezamenlijk de draagconstructie. De netkous wordt bekleed met sandwich- en glaspanelen. Voor de aanbesteding van de brug schreven Bouwcombinatie Sprangers-Kuijpers en Octatube samen in. Vanwege de beste totaalaanpak wonnen zij deze ook.

LVNL

Beeld: Koolen Photography

 

Engineering
Octatube maakte het ontwerp van de brug geschikt voor uitvoering. Zij nam de engineering op zich en werkte het ontwerp tot in detail uit. “Enerzijds moesten de details maakbaar worden”, vertelt Bart van Velzen, projectleider van Octatube. “Anderzijds wilden we zo dicht mogelijk bij het ontwerp van de architect blijven.” Octatube optimaliseerde de dimensies en diktes van de constructie om de esthetische waarde te behouden. En met succes. Zelfs met een lengte van 52 m en een vrije overspanning van 35 m bleven de profielafmetingen beperkt. 

LVNL

Beeld: Koolen Photography

 

Nachtelijke transporten
“Op het gebied van engineering zijn we vertrouwd met complexe projecten”, vervolgt Van Velzen. “Maar ook logistiek was het een grote uitdaging. Hoe kregen we de brug met minimale overlast voor het wegverkeer naar de bouwlocatie? Hiervoor lieten we de brug maximaal prefabriceren en ’s nachts in twee delen – tegen de rijrichting in – naar de bouwlocatie transporteren. Toen de delen hier langs de weg lagen, zijn deze aan elkaar gezet en voorzien van een sandwichhuid en glaspanelen. Met twee hijskranen – hiervoor moest de weg wel worden afgezet – is de brug uiteindelijk op één dag op zijn plaats gehesen. Uiteraard trok dit spektakel veel bezoekers.”  

LVNL

De brug is in twee delen getransporteerd en in zijn geheel gemonteerd.

 

Bijzonder bouwtraject
Voor Octatube zit het werk erop. En ook op de bouwplaats gaat het werk richting oplevering. Van Velzen: “Aan de binnenzijde wordt nu de vloer gestort. Om de brug aantrekkelijk te maken, worden hier diverse verblijfsruimtes ingericht, waaronder een koffiehoek. In september 2019 beschikt LVNL over een prachtige toegangsbrug naar haar nieuwe opleidingsgebouw.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details