Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Overig

LVNL | Amsterdam

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) neemt in september 2019 een nieuwe aanbouw in gebruik op Schiphol-Oost. Het nieuwe gebouw, ‘Polaris’, ligt echter...

12 augustus 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

‘De netkous’: Opvallend, hightech en futuristisch

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) neemt in september 2019 een nieuwe aanbouw in gebruik op Schiphol-Oost. Het nieuwe gebouw, ‘Polaris’, ligt echter wel aan de andere kant van de openbare weg. Een opvallende brug, met een hightech, futuristische uitstraling, verbindt de gebouwen met elkaar. 

Het architectonisch ontwerp van de brug was futuristisch. De brug is opgebouwd uit een staalconstructie met gewalste kokers en diagonale buizen, die samen een ellipsvormige tunnel vormen. Om die reden werd de brug in de wandelgangen al gauw ‘de netkous’ genoemd. De verschillende profielen geven het ontwerp een bijzonder uiterlijk en vormen gezamenlijk de draagconstructie. De netkous wordt bekleed met sandwich- en glaspanelen. Voor de aanbesteding van de brug schreven Bouwcombinatie Sprangers-Kuijpers en Octatube samen in. Vanwege de beste totaalaanpak wonnen zij deze ook.

LVNL

Beeld: Koolen Photography

 

Engineering
Octatube maakte het ontwerp van de brug geschikt voor uitvoering. Zij nam de engineering op zich en werkte het ontwerp tot in detail uit. “Enerzijds moesten de details maakbaar worden”, vertelt Bart van Velzen, projectleider van Octatube. “Anderzijds wilden we zo dicht mogelijk bij het ontwerp van de architect blijven.” Octatube optimaliseerde de dimensies en diktes van de constructie om de esthetische waarde te behouden. En met succes. Zelfs met een lengte van 52 m en een vrije overspanning van 35 m bleven de profielafmetingen beperkt. 

LVNL

Beeld: Koolen Photography

 

Nachtelijke transporten
“Op het gebied van engineering zijn we vertrouwd met complexe projecten”, vervolgt Van Velzen. “Maar ook logistiek was het een grote uitdaging. Hoe kregen we de brug met minimale overlast voor het wegverkeer naar de bouwlocatie? Hiervoor lieten we de brug maximaal prefabriceren en ’s nachts in twee delen – tegen de rijrichting in – naar de bouwlocatie transporteren. Toen de delen hier langs de weg lagen, zijn deze aan elkaar gezet en voorzien van een sandwichhuid en glaspanelen. Met twee hijskranen – hiervoor moest de weg wel worden afgezet – is de brug uiteindelijk op één dag op zijn plaats gehesen. Uiteraard trok dit spektakel veel bezoekers.”  

LVNL

De brug is in twee delen getransporteerd en in zijn geheel gemonteerd.

 

Bijzonder bouwtraject
Voor Octatube zit het werk erop. En ook op de bouwplaats gaat het werk richting oplevering. Van Velzen: “Aan de binnenzijde wordt nu de vloer gestort. Om de brug aantrekkelijk te maken, worden hier diverse verblijfsruimtes ingericht, waaronder een koffiehoek. In september 2019 beschikt LVNL over een prachtige toegangsbrug naar haar nieuwe opleidingsgebouw.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%