Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Klimaattechniek

‘Luchtbehandelingskast op zijn kant’ laat gebouwuitstraling in zijn waarde

bisonspoor_3
Ned Air heeft onder andere Bison Office Spaces in Maarssen voorzien van gezonde lucht. Gekozen werd voor de RotorLine 28S en Rotorline 17S inclusief warmtewiel met vochtterugwinning.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Ned Air

28 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Ongeacht of het gaat om kantoren, scholen, hotels, zorg- of woongebouwen: architecten besteden enorm veel aandacht aan de vorm én uitstraling van hun gebouwen. Zij ontwerpen met oog voor detail en met respect voor omgeving, mens en milieu. “Wanneer het esthetische ontwerp wordt gedeeld met de installatieadviseur, worden nog te vaak luchtbehandelingskasten en andere installaties toegevoegd die de uitstraling van het gebouw negatief beïnvloeden”, merkt Wouter Wijma, algemeen directeur van Ned Air. Als voorbeeld noemt hij een nieuwbouwproject voor een MKB-bedrijf langs de N50 in Kampen, waar een grote luchtbehandelingskast en luchtkanalen alle aandacht afleiden van het gebouw daaronder. “Met de SkyLine kunnen architecten én adviseurs hierop anticiperen en blijft het esthetische ontwerp in tact.” De ‘luchtbehandelingskast op zijn kant’ is ontwikkeld in co-creatie met opdrachtgever, adviseur en installateur en vindt inmiddels gretig aftrek in de markt.

De SkyLine werd in eerste instantie ontwikkeld voor een scholenproject in Amsterdam, waar Welstand de luchtbehandelingskasten vanaf straatniveau niet wilde zien. “Luchtbehandelingskasten zijn vaak 1,5 tot 2 meter hoog”, weet Wijma. “In grote projecten kan deze hoogte zelfs oplopen tot 3,5 meter, terwijl Welstand steeds vaker een maximale hoogte van 1 meter voorschrijft. Om hierop in te kunnen spelen, hebben wij onze bestaande luchtbehandelingskasten op hun kant gelegd en de mogelijkheden geïnventariseerd. Op basis van alle bevindingen hebben we een compleet nieuwe lijn warmteterugwinunits ontwikkeld, waarvan de eerste inmiddels zijn geleverd en geplaatst. Aanvankelijk gestart met units van 1.000 en 2.000 m3/h, kunnen we inmiddels ook units leveren van 4.000 en 7.000 m3/h, waarbij de grootste variant nog altijd slechts een meter hoog is. Bovendien kunnen we klantspecifieke wensen zoals stoombevochtiging, adiabatische koeling, geluidsdemping, et cetera perfect integreren. Naar wens kunnen bovenop de SkyLine zonnepanelen worden geplaatst, waardoor een maximale eigen energieopwekking op het dak wordt geborgd. Op dit moment wordt zelfs gekeken naar een mogelijkheid om de luchtbehandelingskasten direct vanuit de PV-panelen en met 48 VDC te voeden.”

3D-model van de SkyLine: de nieuwste lijn warmteterugwinunits van Ned Air met een hoogte van maximaal 1 meter.

Focus op ‘mass customization’

De SkyLine wordt net als alle andere luchtbehandelingskasten van Ned Air modulair geproduceerd, vertelt Wijma. “Circa drie jaar geleden zijn wij gestart met een intern proces om onze luchtbehandelingskasten te standaardiseren, zonder in te boeten aan klantspecifieke opties. Hierdoor kunnen we nog altijd maatwerk leveren, maar dan wel op basis van standaard componenten en modules. Dankzij onze ‘mass customization’ kunnen we installaties nog sneller produceren en wordt de kans op fouten tot een minimum beperkt.” Hij vergelijkt de aanpak met het modulaire MQB platform van Volkswagen en Audi, waarbij bijvoorbeeld de afstand van de bestuurdersstoel tot aan het stuur, de vooras en de ophanging van de motor vast liggen. “Ditzelfde geldt voor het hart van onze luchtbehandelingskasten, die we volledig naar klantwens opschalen. Van daaruit breiden we de kast steeds verder uit, conform de (vermogens)wensen én specificaties van de klant. Bijvoorbeeld onze EveryLine 1000 en EveryLine 2000 beschikken over exact dezelfde basis, maar zien er totaal anders uit. Het frame, de panelen, de filters en andere componenten zijn namelijk op maat opgeschaald.”

Dankzij de EveryLine warmteterugwinunits van Ned Air kan eenvoudig en snel een gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd worden, in elke gewenste ruimte.

Diverse uitvoeringsmogelijkheden

Dankzij de EveryLine warmteterugwinunits van Ned Air kan eenvoudig en snel een gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd worden, in elke gewenste ruimte. De units bieden veel mogelijkheden qua uitvoering, regeltechniek, accessoires en extra componenten en voldoen volledig aan de eisen van ErP 2021. “Interessant zijn ook onze RotorLine luchtbehandelingskasten met energiebesparende warmtewielen, voor luchtdebieten van 2.400 tot 44.000 m3/h”, aldus Wijma. “Ook deze units bieden optimale mogelijkheden voor customizing en kunnen volledig plug-and-play geleverd worden. Zowel de RotorLine als EveryLine komen, afhankelijk van de wensen van de klant en de te ventileren luchthoeveelheid, in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA).”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details