Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Louise Marie, Antwerpen: ‘Een optimum in buitenschrijnwerk en beglazing’
De ‘parel van licht en glas’ is een lust voor het oog. (Beeld: Yvan Glavie)

Louise Marie, Antwerpen: ‘Een optimum in buitenschrijnwerk en beglazing’

Louise Marie vormt sinds enkele maanden dé nieuwe landmark aan de Antwerpse skyline. Het architectonische pareltje met 207 appartementen en penthouses, verdeeld over twee woontorens, onderscheidt zich onder meer door een harmonieus samenspel van licht en glas. Zeer bijzonder hierbij is het akoestische glazen scherm van 47 meter hoog en 22 meter breed, dat beide woontorens op unieke wijze verbindt. Een uitdaging van jewelste voor Aliplast en Vorsselmans, die tot het uiterste gingen om het buitenschrijnwerk technisch én akoestisch te optimaliseren.

Louise Marie is gelegen op de hoek van de Karel Oomsstraat en de Desguinlei. Op de plaats van het voormalige en gelijknamige kinderziekenhuis verrezen twee stijlvolle woontorens, in opdracht van CORES Development en naar een ontwerp van POLO Architects. Belangrijkste doel was om de Antwerpse skyline nieuw elan te geven. Maar ook om het woon- en leefcomfort te maximaliseren. Beide missies zijn meer dan geslaagd, want deze ‘parel van licht en glas’ is een lust voor het oog. Dankzij de imposante raampartijen en overstekende terrassen kunnen bewoners genieten van panoramische uitzichten op de Scheldestad en het groene binnengebied met parktuin en waterpartijen, terwijl het akoestische scherm de achterliggende appartementen en terrassen in rust en stilte hult. 

Het was zaak om de zettingen van de betonstructuur van het scherm te laten rijmen met die van de gebouwen, zowel verticaal als horizontaal. (Beeld: Yvan Glavie)

Grote afmetingen op grote hoogte 

Om Louise Marie haar beoogde ‘verleidelijke transparantie’ te geven en tegelijk aan alle bijbehorende eisen te voldoen, werden álle technieken uit de kast gehaald. Een kolfje naar de hand van Aliplast en Vorsselmans, die hun krachten in buitenschrijnwerk en beglazing bundelden. “De appartementen en penthouses zijn voorzien van Star75-ramen en Ultraglide-schuiframen met gelaagd glas”, vertelt Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast. “Vooral de grote (schuif)ramen van de penthouses op de bovenste verdiepingen, die tot 3 meter hoog zijn, vroegen onze bijzondere aandacht. De zwaarste wind- en waterlasten die de gebouwen te verwerken krijgen, komen terecht op de grootste schrijnwerkgehelen, dus er was heel wat rekenwerk nodig om alles op punt te stellen. Grote afmetingen op grote hoogte impliceert ook dikkere en zwaardere glaspartijen, dus het was eveneens belangrijk om het beslag daarop af te stemmen. Bovendien mocht de gebruiksfunctionaliteit er uiteraard niet onder lijden, dus dat had allemaal consequenties voor de keuze van de schuifraamsystemen en draaivleugels.”

Thermische en akoestische uitdagingen

Ook de akoestiek was een cruciaal aandachtspunt bij de keuze en plaatsing van het buitenschrijnwerk, vanwege de ligging aan de drukke Singel. Het glazen scherm tussen beide gebouwen speelt in dit opzicht een hoofdrol. Grote uitdaging hier vormde bovendien de thermische werking. Het was zaak om de zettingen van de betonstructuur van het scherm te laten rijmen met die van de gebouwen, zowel verticaal als horizontaal. “Aangezien het scherm uit grote glasgehelen en dito overspanningen bestaat en forse windlasten moet kunnen opvangen, hebben we een maatwerkextrusie uitgewerkt”, aldus Uvyn. “Zo konden we alles correct dimensioneren en voor een stabiele verankering zorgen.”

Het akoestische scherm hult de achterliggende appartementen en terrassen in rust en stilte. (Beeld: Yvan Glavie)

100% Made in Belgium

Het Belgische Aliplast is in 38 jaar uitgegroeid tot één van de belangrijkste internationale spelers in de ontwikkeling en productie van aluminium systemen voor ramen, deuren, veranda’s, schuifsystemen en gordijngevels. “Wat Aliplast sterk onderscheidt van veel andere systeemleveranciers, is dat alles letterlijk onder één dak gebeurt: van idee t/m matrijstekening, van perspaal t/m oppervlaktebehandeling en van coating en isolatie t/m het transport naar onze fabrikanten”, vertelt Marc Mulders, Sales Manager Nederland bij Aliplast. “We lakken standaard in Qualicoat Seaside. Dit betekent dat wij standaard 2 i.p.v 1 gram van onze producten beitsen (dubbel beitsen), waardoor wij onze poedercoating aanbrengen op een schoner product. Zo wordt een optimale lakkwaliteit in álle omstandigheden geborgd én kunnen wij lange garanties van 15 (standaardkleuren) en 25 jaar (Timeless Colors en Pure Texture) garanderen. Doordat we over een eigen extrusieafdeling beschikken, kunnen we bovendien specifieke projectoplossingen ontwikkelen. Daarvan hebben we bij project Marie Louise zeker de vruchten geplukt.”

De totaaldienstverlening van Aliplast resulteert in een grote flexibiliteit en zeer korte levertijden (binnen 15 werkdagen), benadrukt Mulders. “Ook wordt flink bespaard op het aantal transportbewegingen en bijbehorende CO2-uitstoot. Onze meest gebruikte systeemseries beschikken over een Cradle to Cradle Silver certificering. Hiermee zijn verwerkers én eindgebruikers verzekerd dat deze profielseries geen giftige stoffen bevatten, 100% recyclebaar zijn en energiezuinig geproduceerd worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details