Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Los van de stadsverwarming en uiterst energievriendelijk
De twee lucht/water-warmtepompen die de verwarming en koeling van het hotel verzorgen.

Los van de stadsverwarming en uiterst energievriendelijk

Doordachte installaties

Voor de klimaattechnische en sanitaire installaties van het Short Stay Hotel legde opdrachtgever Porta Korza de lat hoog. De appartementen moesten zeer comfortabel worden, zowel in de zomer als in de winter. Ze moesten allemaal worden uitgerust met ventilatie, vloerverwarming en aanvullende koeling. Toch wist Ponsioen Installatietechniek dit wensenpakket ruimschoots te overtreffen.

Als eerste koppelde Ponsioen Installatietechniek het gebouw los van de stadsverwarming. Met de inzet van lucht/water-warmtepompen maakte zij het gebouw selfsupporting. Vervolgens zette zij de restwarmte van de koelinstallaties in om de appartementen te voorzien van warm tapwater. Joost Koole van Ponsioen Installatietechniek licht dit toe. “Normaal wordt overtollige warmte in een gebouw afgevoerd naar buiten. In het Short Stay Hotel vangen we deze warmte op en zetten we deze per appartement in als warmtebron voor het warme tapwater. Vanuit energetisch oogpunt is dit een zeer gunstige beslissing. Ten eerste is er sprake van hergebruik. Ten tweede wordt het warme tapwater nu niet 24/7 rondgepompt door het gebouw – met onnodig warmteverlies en ongewenste opwarming tot gevolg – maar wordt de restwarmte ingezet als een van de bewoners zijn kraan opendraait.”

Elk appartement heeft zijn eigen installatiekast.

Samenwerking

Koole kijkt met een positief gevoel terug op de bouwteamvergaderingen. “Juist als alle partijen hetzelfde doel hebben, kom je tot de beste oplossingen. We hebben bijvoorbeeld samen met de architect en aannemer gezocht naar de beste plek voor de installaties van de appartementen. Deze zijn nu zo gunstig geplaatst, dat de bewoners hier minimaal ruimteverlies door hebben. En nog een ander voordeel: de installaties kunnen van buitenaf worden onderhouden. De bewoners hoeven hiervoor niet aanwezig te zijn.” 

Logistieke meevallers

De grote meevaller van het project was de logistiek. “Om de bouwplaats te bereiken, moest iedereen de trambanen oversteken en vervolgens via een kruip-door-sluip-door weg de bouwplaats zien te vinden. We voorzagen hier zoveel problemen, dat we hebben overwogen om monteurs op te halen met een shuttlebus. Maar in de praktijk kwam iedereen zonder problemen op de bouwplaats aan. Ook de parkeergarage onder het gebouw bewees goede diensten. Hier konden we mooi onze bedrijfsbusjes kwijt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details