The Don
01:51
11-09-2018

Logistiek en technisch een mooie uitdaging

De komende jaren ondergaat het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West een grootscheepse metamorfose. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de bouw van ‘The FIZZ Don Bosco’; vijf woontorens met 429 huurappartementen voor Young Professionals. Het bouwwerk wordt gerealiseerd op een plint waarin zich onder meer een grote supermarkt en enkele commerciële ruimten bevinden. De ondergronds parkeergarage gaat plaats bieden aan 228 auto’s. Inmiddels is met het heiwerk gestart en wordt binnen de damwanden de bouwkuip uitgegraven.

The Don
‘Alzijdige gebouwen met helder ontwerp’.

Nu is alleen nog een bouwkuip zichtbaar, maar eind 2020 wonen hier jonge afgestudeerde mensen (tot 35 jaar) in fraaie appartementen

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Smit’s Bouwbedrijf
Projectinfo

‘The Don is voor ons geen alledaags project’
De bouw van The Don staat in de startblokken. Avenhorns Vlechtwerkbedrijf gaat, in samenwerking met producent Wadro, de complete wapening voor het complex verzorgen.

“Van de kelder tot het dak”, zegt directeur Jan Visser. “Maar momenteel zijn we nog bezig met de voorbereiding en het tekenwerk. We hebben onlangs een soortgelijk project voor SBB gedaan. Maar The Don is veel groter in omvang. Dat maakt het voor ons geen alledaags project. Hier komt een ondergrondse parkeergarage en op de kelderbak worden een winkelcentrum en zes torens gerealiseerd.”

Visser verwacht ongeveer een jaar met de werkzaamheden bezig te zijn. Die werkzaamheden starten binnenkort. “We beginnen met de aanleg van twee kraanpoeren van 10 bij 10 meter, tegelijkertijd starten we met ongeveer 200 poeren en aansluitend met de vloer van circa 6.000 vierkante meter. Daarna gaat het project de opbouwfase in.”

The Don


Snelheid en omvang
Nieuwbouwcomplex The Don in Amsterdam wordt aangesloten op de stadsverwarming. De complete verwarmingsinstallatie in het gebouw wordt verzorgd door Bogro.

Directeur Jan van Zijverden vertelt dat zij nog met de engineering bezig zijn. “Het heiwerk is onlangs begonnen, ik verwacht dat wij er ergens rond de jaarwisseling aan de slag gaan. In week 7 van 2020 moeten we klaar zijn.”

Hij legt uit dat de voorbereiding alles bij elkaar ongeveer anderhalf jaar in beslag neemt. “We werken het samen met de loodgieter en E-installateur heel zorgvuldig uit. In BIM, dus heel gedetailleerd en in 3D. Zo brengen we alle schachten en knelpunten in beeld.” Hij ziet het werk niet als heel ingewikkeld. “De uitdaging zit meer in de omvang en snelheid van werken die wordt gevraagd. Bij eerdere projecten waren het vaak studentenwoningen, maar de vraag in de markt verschuift en nu zien we dat er steeds meer woningen voor young professionals en Friends-woningen bij komen. Die hebben weer andere behoeften.”


Wijzigingen tijdens de voorbereiding
Terwijl de eerste werkzaamheden aan The Don in Amsterdam van start zijn gegaan, zitten diverse bij het project betrokken bedrijven nog in de voorbereidingsfase. Zo ook Electro-Technisch Bureau Cas Sombroek, verantwoordelijk voor de elektra in de 429 woningen.

“Wij zijn nog met het tekenwerk bezig”, vertelt werkvoorbereider Michael van den Berg. “Dat doen we op basis van het aangeleverde ontwerp. Feit is dat er nog wijzigingen aan de plattegronden kunnen worden doorgevoerd. Daar moeten we dan alert op inspelen.”

De voorbereiding doet ETB Cas Sombroek in nauw samenspel met de aannemer en W-installateur. Van den Berg legt uit dat dit in BIM gebeurt. “We werken de tekeningen in 3D uit zodat we de diverse werkzaamheden op elkaar kunnen afstemmen en knelpunten kunnen voorkomen.” Hij verwacht dat hun uitvoering begin volgend jaar van start zal gaan. “Een precieze einddatum is er echter nog niet.”


Goede aansluiting
Vroegtijdig bij een project betrokken zijn, om zo mee te kunnen denken en te kunnen adviseren. Dat is belangrijk voor Vianen Kozijnen, zegt directeur Oene Wassenaar. Bij The Don in Amsterdam is dat het geval. “Er is hier sprake van houten prefab gevelelementen in combinatie met aluminium kozijnen.”

In de hoogbouw is een houten gevelelement een uitstekende keuze, meent Wassenaar. “De aansluiting van een aluminium kozijn op het houten gevelelement is echter jarenlang onderbelicht geweest. Dit heeft geresulteerd in schades, doordat er vocht in de constructie kon komen. Met het Vianen Garantkader® behoren deze problemen tot het verleden.” Het heeft, zegt hij, een gecertificeerde water- en winddichtheid tot 600Pa. “Smit’s Bouwbedrijf heeft ons gevraagd mee te denken vanaf het allereerste stadium en door te kiezen voor het Vianen Garantkader® heeft de bouwer alle toekomstige risico’s met betrekking tot vochtschades uitgesloten.”

De prefab gevelelementen voor The Don zullen door Vianen Kozijnen compleet worden aangeleverd. Die leveringen starten overigens pas begin volgend jaar, geeft Wassenaar aan. “We zijn nog met de voorbereiding bezig en kijken ook naar andere aspecten zoals een hoge isolatiewaarde en geluidsnormen. De uitwerking gebeurt in BIM. Dan heb je feitelijk alles tot in detail vastgelegd. Verder gaan we ook aan de slag met de planning en logistiek. Al met al steken we ongeveer een half jaar in de voorbereiding. Die zorgvuldigheid betaalt zich terug tijdens de uitvoering.”

Bouwinfo

Login of registreer gratis om deze info te lezen...
BestconMi Oso