Logistiek centrum Hoogvliet

“Het gebouw wordt afgewerkt met een betonnen, geïsoleerde plint van drie meter, met daarboven sandwichpanelen. Hierdoor vormt het distributiecentrum straks één mooi geheel met de bakkerij van Hoogvliet.”

01:43
10-12-2018

Logistiek centrum Hoogvliet, Bleiswijk

Hoogwaardig, duurzaam én licht distributiecentrum voor Hoogvliet in Bleiswijk

Op logistiek bedrijvenpark Prisma in Bleiswijk (gemeente Lansingerland) wordt druk gebouwd aan het nieuwe logistieke centrum van supermarktketen Hoogvliet. Het grotendeels geautomatiseerde dc wordt gerealiseerd op een kavel van 13 hectare. In het gebouw worden straks zowel droge kruidenierswaren als verse, AGF- en diepvriesartikelen verwerkt tot zendingen naar één van de 67 Hoogvliet-winkels. En ook de retouremballage gaat er plaatsvinden. Daarnaast krijgen de centrale slagerij en het servicecentrum van de supermarktketen onderdak in het dc.

Het distributiecentrum wordt gebouwd volgens de nieuwste technieken. “In het ontwerp zijn zoveel mogelijk milieubewuste en

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Hoogvliet
Projectinfo

Complete E-installatie
Van Dijnsen Installatiewerken uit Breda is verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installatie in het nieuwe logistieke centrum van supermarktketen Hoogvliet. 

Het werk omvat de detailengineering, levering, montage en bedrijfsvaardige oplevering van de volgende disciplines: 

  • Een midden spanningsinstallatie van 15 MVA, 8 transformatoren van 2.000 kVA, de nodige hoofdschakel- en verdeelinrichtingen, railkokersystemen, voedingen, potentiaalvereffening, kanalisatie, noodstroomvoorziening voor kritieke computergestuurde processen, krachtinstallatie, verlichtingsarmaturen, verlichtings- en centrale noodverlichtingsinstallaties, datanetwerk (glasvezel en koper) en beveiligingsinstallaties zoals camerabewaking, een toegangscontrolesysteem, inbraakbeveiliging en een brandmeldinstallatie. 
  • Een integratie met het GBS middels KNX en DALI voor de aansturing van verlichting, storingsopvolging en monitoring van het energieverbruik conform BREEAM.

Van Dijnsen is erg trots om een bijdrage te kunnen leveren aan dit grotendeels geautomatiseerde distributiecentrum. Hoogvliet past in haar ontwikkelingen zo veel mogelijk milieubewuste en energiebesparende oplossingen toe. Om aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling BREEAM ‘Outstanding’ te voldoen, wordt ook door Van Dijnsen een bijdrage in engineering en realisatie geleverd. Diverse ecologische maatregelen en specifieke voorzieningen voor veiligheid, welzijn en comfort van de medewerkers staat bij het bedrijf hoog in het vaandel.


Geïsoleerde sandwichpanelen
Het logistieke centrum van Hoogvliet in Bleiswijk wordt geïsoleerd met 50.000 m² geïsoleerde sandwichpanelen die deels zijn opgesteld op een geïsoleerde betonnen plint. De sandwichpanelen worden geleverd door Roma Projects, dat ook de sandwichpanelen voor de inpandige vriescel, koelruimtes en geconditioneerde ruimtes verzorgt. “Bepaald geen sinecure vanwege de hoge esthetische, isolerende, dampdichte én brandwerendheidseisen, evenals de complexe gebouwconstructie”, vertelt Paul Pallandt, Commercieel Directeur van Roma Nederland.

In dit project tekent (in 3D), levert en monteert Roma Projects o.a. de FV- en M-isolatiepanelen, die zich kenmerken door een blinde bevestiging en bijdragen aan het esthetische karakter van het gebouw. “De M-panelen hebben een PIR-schuimkern”, vertelt Pallandt. “De FV-panelen beschikken over een steenwolkern, waarmee wij tevens inspelen op de brandwerendheidseisen van 30 en 60 minuten. In de buitengevel, geconditioneerde ruimtes en vriescel is gekozen voor P-koelcelpanelen in verschillende diktes, die aan de duurzame isolatiewaarde-eisen van BREEAM-NL voldoen. Ook voor de plafonds worden deze P-panelen toegepast.”De gebouwgevel vormt straks één esthetisch geheel met de naastgelegen bakkerij van Hoogvliet, die in 2015 van Roma-isolatiepanelen is voorzien.

Stedenbouw partners

Brede SchoolRoofdierenverblijf Blijdorp