Logistiek centrum Hoogvliet

“Het gebouw wordt afgewerkt met een betonnen, geïsoleerde plint van drie meter, met daarboven sandwichpanelen. Hierdoor vormt het distributiecentrum straks één mooi geheel met de bakkerij van Hoogvliet.”

01:43
10-12-2018

Logistiek centrum Hoogvliet, Bleiswijk

Hoogwaardig, duurzaam én licht distributiecentrum voor Hoogvliet in Bleiswijk

Op logistiek bedrijvenpark Prisma in Bleiswijk (gemeente Lansingerland) wordt druk gebouwd aan het nieuwe logistieke centrum van supermarktketen Hoogvliet. Het grotendeels geautomatiseerde dc wordt gerealiseerd op een kavel van 13 hectare. In het gebouw worden straks zowel droge kruidenierswaren als verse, AGF- en diepvriesartikelen verwerkt tot zendingen naar één van de 67 Hoogvliet-winkels. En ook de retouremballage gaat er plaatsvinden. Daarnaast krijgen de centrale slagerij en het servicecentrum van de supermarktketen onderdak in het dc.

Het distributiecentrum wordt gebouwd volgens de nieuwste technieken. “In het ontwerp zijn zoveel mogelijk milieubewuste en energiebesparende oplossingen toegepast”, vertelt Rob Reintjens, Projectmanager bij ASK Romein Bouw. “Om aan de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria te voldoen, wordt het gebouw niet alleen voorzien van energiezuinige installaties en koeltechnieken, een warmtekoudeopslag in de bodem, zonnecellen en een grijswatercircuit, maar ook van diverse ecologische maatregelen én specifieke voorzieningen die de veiligheid, welzijn en comfort van de medewerkers moeten garanderen.”

Logistiek centrum Hoogvliet

De bouw van het nieuwe logistieke centrum van supermarktketen Hoogvliet in week 23.

Lichtere constructie, lagere kosten
In dit project is ASK Romein Bouw verantwoordelijk voor de cascobouw van het distributiecentrum, inclusief de industriële afbouw. “Op uitnodiging van Hoogvliet hebben wij een aanbieding gemaakt waarbij we een alternatieve oplossing voor de onderbouw en staalconstructie hebben voorgesteld”, vertelt Reintjens. “Aanvankelijk waren in het ontwerp betonvloeren van 65 cm dik opgenomen. Dat hebben wij weten terug te brengen tot 25-30 cm, zonder in te boeten aan stijfheid en draagvermogen. Een aanzienlijk lichtere constructie, met minder wapening én een flinke kostenbesparing zijn het resultaat.”

Op de betonvloeren komen magazijnstellingen en diverse kranen, die automatisch producten kunnen aanvullen en picken, vertelt hij. “In de engineeringsfase hebben we de vervorming van de vloeren en pootbelastingen van de stellingen nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens hebben we gezocht naar de meest optimale constructie, die meer en andere heipalen omvat dan aanvankelijk was voorgeschreven. Door gebruik te maken van Hoge SnelheidsPalen (HSP), die direct onder de stellingspoten worden geplaatst, wordt een optimale belastingafdracht naar beneden bereikt.”

Logistiek centrum Hoogvliet

De vordering van de bouw in week 26.

Één geheel
In maart 2018 is de bouw gestart. Reintjens: “Op dit moment zijn wij niet alleen bezig in het hoogbouwmagazijn, maar worden ook het koel- en vriesmagazijn en de technische ruimte gebouwd. Binnenkort starten we met de staalconstructie van de slagerij, emballage-afdeling, kantoren en aorta (logistieke gang), die de verschillende bouwdelen met elkaar verbindt. Het gebouw wordt afgewerkt met een betonnen, geïsoleerde plint van drie meter, met daarboven sandwichpanelen. Hierdoor vormt het distributiecentrum straks één mooi geheel met de bakkerij van Hoogvliet, die enkele jaren geleden op hetzelfde terrein is gebouwd.”

Het distributiecentrum wordt gerealiseerd op 1,20 meter boven straatniveau. Alle opvullingen zijn gedaan met grondstoffen uit de zogenaamde ‘secundaire bron’. “Door gebruik te maken van thermisch gereinigd zand leveren wij een belangrijke bijdrage aan de BREEAM-ambitie van Hoogvliet”, aldus Reintjens. “Onze bouwmaterialen, staal en beton worden bovendien ingekocht bij beton- en staalleveranciers die aan de hoogste duurzaamheidsnormen voldoen.”    

Logistiek centrum Hoogvliet

De bouw van het logistieke centrum in week 33.

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Hoogvliet

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Complete E-installatie
Van Dijnsen Installatiewerken uit Breda is verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installatie in het nieuwe logistieke centrum van supermarktketen Hoogvliet. 

Het werk omvat de detailengineering, levering, montage en bedrijfsvaardige oplevering van de volgende disciplines: 

  • Een midden spanningsinstallatie van 15 MVA, 8 transformatoren van 2.000 kVA, de nodige hoofdschakel- en verdeelinrichtingen, railkokersystemen, voedingen, potentiaalvereffening, kanalisatie, noodstroomvoorziening voor kritieke computergestuurde processen, krachtinstallatie, verlichtingsarmaturen, verlichtings- en centrale noodverlichtingsinstallaties, datanetwerk (glasvezel en koper) en beveiligingsinstallaties zoals camerabewaking, een toegangscontrolesysteem, inbraakbeveiliging en een brandmeldinstallatie. 
  • Een integratie met het GBS middels KNX en DALI voor de aansturing van verlichting, storingsopvolging en monitoring van het energieverbruik conform BREEAM.

Van Dijnsen is erg trots om een bijdrage te kunnen leveren aan dit grotendeels geautomatiseerde distributiecentrum. Hoogvliet past in haar ontwikkelingen zo veel mogelijk milieubewuste en energiebesparende oplossingen toe. Om aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling BREEAM ‘Outstanding’ te voldoen, wordt ook door Van Dijnsen een bijdrage in engineering en realisatie geleverd. Diverse ecologische maatregelen en specifieke voorzieningen voor veiligheid, welzijn en comfort van de medewerkers staat bij het bedrijf hoog in het vaandel.


Geïsoleerde sandwichpanelen
Het logistieke centrum van Hoogvliet in Bleiswijk wordt geïsoleerd met 50.000 m² geïsoleerde sandwichpanelen die deels zijn opgesteld op een geïsoleerde betonnen plint. De sandwichpanelen worden geleverd door Roma Projects, dat ook de sandwichpanelen voor de inpandige vriescel, koelruimtes en geconditioneerde ruimtes verzorgt. “Bepaald geen sinecure vanwege de hoge esthetische, isolerende, dampdichte én brandwerendheidseisen, evenals de complexe gebouwconstructie”, vertelt Paul Pallandt, Commercieel Directeur van Roma Nederland.

In dit project tekent (in 3D), levert en monteert Roma Projects o.a. de FV- en M-isolatiepanelen, die zich kenmerken door een blinde bevestiging en bijdragen aan het esthetische karakter van het gebouw. “De M-panelen hebben een PIR-schuimkern”, vertelt Pallandt. “De FV-panelen beschikken over een steenwolkern, waarmee wij tevens inspelen op de brandwerendheidseisen van 30 en 60 minuten. In de buitengevel, geconditioneerde ruimtes en vriescel is gekozen voor P-koelcelpanelen in verschillende diktes, die aan de duurzame isolatiewaarde-eisen van BREEAM-NL voldoen. Ook voor de plafonds worden deze P-panelen toegepast.”De gebouwgevel vormt straks één esthetisch geheel met de naastgelegen bakkerij van Hoogvliet, die in 2015 van Roma-isolatiepanelen is voorzien.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Hoogvliet
Programmamanagement, gebouwontwerp en bouwbegeleiding Arcadis
System Integrator Witron
Aannemer ASK Romein Bouw
Installaties Warmtebouw (W), Van Dijnsen (E) en Aqua+ (sprinkler)

Brede SchoolRoofdierenverblijf Blijdorp