Getransformeerde locomotiefhal

Maatwerkmodellering op basis van digitaal voorontwerp.

02:31
08-03-2019

LocHal, Tilburg | Hoogwaardige luchttransportwegen in getransformeerde locomotiefhal

De in 1932 gebouwde reparatieloods voor locomotieven in de Tilburgse Spoorzone is getransformeerd tot ‘de LocHal’. Een comfortabele plek om te leren, creëren, onderzoeken, ondernemen en ontmoeten. Aan dit comfort leverde Ferrocal b.v. lucht- en ventilatiekanalen een belangrijke bijdrage.

De 85-jarige luchtkanalenfabrikant modelleerde, produceerde, monteerde en isoleerde de lucht- en ventilatiekanalen in de LocHal. Ferrocal werkt aan duurzame gebouwen en een goed binnenklimaat in de utiliteitsbouw door heel Nederland. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid zijn belangrijke ijkpunten voor de organisatie. Zo werkt Ferrocal samen met verschillende organisaties voor collega’s met kwetsbare posities op de arbeidsmarkt. Bij Ferrocal noemen zij dit

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Ferrocal
Projectinfo

Ribbenbuizen voorkomen koudeval
Het is een uitdaging om in een kolossale locomotiefhal – zoals de LocHal in Tilburg – het klimaat te beheersen. Zeker als hierbij de monumentale gevels bewaard moeten blijven. Een belangrijk aandeel in deze uitdaging werd geleverd door Prenger Warmtetechniek. Deze leverde voor de bestaande monumentale gevels fraaie radiatorsecties, opgebouwd uit veertig stuks Meinertz Ribbenbuizen van het type LKK, onbehandeld mat blank gelakt en 5200 millimeter lang.

De industriële uitstraling van deze Ribbenbuizen sluit naadloos aan bij de sfeer van het gebouw. Bovendien voorkomen ze koudeval bij de hoge glasgevels. “Het was een uitdagend project om bij betrokken te zijn”, vertelt Hennie Prenger, adviseur van Prenger Warmtetechniek. Vanaf het eerste moment hebben we meegedacht over de mogelijke oplossingen. We hebben een offerte uitgebracht, een model uitgewerkt, de juiste types geselecteerd en de werkvloer bezocht.”

Getransformeerde locomotiefhal

De originele constructie blijft in het zicht.

Bij de LocHal is gekozen voor de Ribbenbuizen om het klimaat te beheersen. Maar Prenger Warmtetechniek biedt meerdere oplossingen om koudeval en condensvorming bij glazen geveldelen te voorkomen. Zo zijn er Instamat-plintradiatoren en Preko-convectoren. “We gaan samen met onze klanten op zoek naar de beste oplossing voor de gegeven situatie”, vertelt Prenger. “We kennen de ins & outs van radiatoren en convectoren in de projectsfeer al 38 jaar, zowel in woning- als utiliteitsbouw. Door samen de voor- en nadelen op een rij te zetten, zijn onze klanten verzekerd van de beste oplossing.”

Stedenbouw partners

Verweij HouttechniekERA Contour