Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

‘Locatie was interessant aspect van het project’

De ondergrond, de omvang en de diversiteit. Dat waren constructief gezien de grootste aandachtspunten in de ontwerp- en uitvoeringsfase van Amsterdam The Style Outlets.

Amsterdam The Style Outlets_Common Affairs – beeld Jacklin Gove kopiëren
Gevarieerde gevels. (Beeld: Common Affairs / Jacklin Goverde)

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Zonneveld Ingenieurs en Common Affairs / Jacklin Goverde

15 maart 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Tegelijkertijd vroeg de ambitieuze deadline om een strak georganiseerde uitvoering. Arnold Robbemont, raadgevend ingenieur bij Zonneveld Ingenieurs, blikt terug op een intensief maar succesvol project.

“In opdracht van Neinver namen we als constructief adviseur deel aan het ontwerpteam van Amsterdam The Style Outlets”, begint Robbemont. “De constructie van het outletcentrum bestaat uit twee parkeerlagen, waarvan de onderste vloer in bestrating is uitgevoerd en de rest in beton. Op de parkeergarage staat de staalconstructie voor de winkellaag, die zich 3,5 meter boven maaiveldniveau bevindt.”

Vervuilde, instabiele ondergrond

Robbemont vervolgt: “Een interessant aspect van het project voor ons was de locatie. We hadden te maken met een terrein dat jarenlang was gebruikt voor de suikerindustrie, wat letterlijk de nodige sporen in de grond had achtergelaten. Daarnaast zorgde de bodemopbouw van veen en klei voor een instabiele ondergrond, en we moesten rekening houden met meerdere watergangen. Aan de ene kant van het terrein ligt een ringvaart en aan de andere kant een wateropslag, die bij hevige regenval snel volloopt. We boden deze uitdagingen het hoofd met onder meer drainage en een grotere randbalk aan de rand van de wateropslag. Met het oog op de ondergrond is eerst een stuk ontgraven en vervolgens een zandpakket aangebracht. Er is geen gewicht toegevoegd, om te voorkomen dat het veen zou gaan inklinken.”

Gevarieerd, groot en een strakke planning

In de realisatiefase voerde Zonneveld Ingenieurs de constructieve berekeningen uit, alsmede de controle van de staalconstructie. Robbemont: “Om de flexibiliteit van de winkels zo groot mogelijk te houden, beperkten we het aantal kolommen tot het minimum. Met stalen portaalconstructies creëerden we de benodigde stabiliteit. Verder besteedden we veel tijd en aandacht aan de constructies voor de uiteenlopende gevels, waaronder grote puien en gemetselde bogen.” De variatie, in combinatie met de enorme omvang en ambitieuze deadline, vereiste een strakke organisatie. “We zijn tot het einde druk geweest met het uitvoeren en aanleveren van teken- en rekenwerk. Bijvoorbeeld voor de installateurs en de partijen die de winkelinrichting verzorgden. We stonden voor een behoorlijke opgave, maar hebben de planning met succes gehaald. Een mooie prestatie van het hele team.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details