Lindenhove-flat
03:18
18-12-2018

Lindenhove-flat, Apeldoorn | Innovatief financieringsconcept

‘Het vroeg veel doorzettingsvermogen, maar het is gelukt’

De Lindenhove-flat in Apeldoorn is al jaren toe aan een renovatieslag. De kozijnen zijn aan vervanging toe, de isolatie is niet meer van deze tijd, het binnenklimaat is verre van comfortabel en de balkons zijn te klein om er plezierig te zitten. Maar waar haalt de Vereniging van Eigenaren de € 8,5 miljoen vandaan die hiermee gemoeid zijn?

De Vereniging van Eigenaren van de Lindenhove-flat heeft voor het reguliere onderhoud van de flat een aardig budget op de spaarrekening. Maar ook een bedrag van € 1 miljoen komt voor de voorgenomen renovatieslag

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Treetops
Projectinfo

Een duurzaam ventilatiesysteem: van luchtbehandelingskast tot ventilatierooster
Alle appartementen van serviceflat Lindenhove worden voorzien van een modern ventilatiesysteem. De Ventilair Group NL levert hiervoor het warmteterugwinsysteem (‘WTW-systeem), compleet met het kunststof luchtverdeelsysteem, roosters, ventielen en overig kanaalwerk. Voor de kantoren en gezamenlijke ruimtes levert zij tevens de luchtbehandelingskasten. 

“De levering van een WTW-systeem voor een renovatieproject verschilt behoorlijk van diezelfde levering voor een nieuwbouwproject”, vertelt Rudolf Wielink, accountmanager van de Ventilair Group NL. “Op renovatieprojecten kom je van alles tegen. Elk appartement is weer anders gebouwd. De ene keer moeten de leidingen om een balk worden gelegd. De andere keer is de schacht waar de leidingen doorheen moeten net te smal. Ook al bereid je het project nog zo goed mogelijk voor, de praktijk blijft vragen om oplossingsgericht denken. En daar zijn we nu juist sterk in.” 

Hiermee is niet gezegd dat de Ventilair Group zich meer of minder heeft gespecialiseerd in renovatieprojecten. “We zijn van beide markten thuis. Voor elk project ontwerpen we een concept van A tot Z, oftewel van de luchtbehandelingskast tot het ventilatierooster. In de levering van het totaalconcept voor luchtbehandeling schuilt de kracht van de Ventilair Group NL.” In de Lindenhove-flat heeft de Ventilair Group NL nu de installaties voor fase vier afgeleverd. Ze worden geïnstalleerd door Linthorst Installatietechniek. 


Innovatieve, duurzame gevelbekleding voor serviceflat Lindenhove
Na een voorbereidingstijd van circa drieënhalf jaar ondergaat de Lindenhove-flat in Apeldoorn een ware metamorfose. Het complex verandert van een, volgens de bewoners, ‘energie slurpende Oostblokflat’ naar een duurzaam en modern appartementencomplex. De flat wordt NoM-ready uitgevoerd, waar de gevelbekleding van Primoclad B.V. perfect op aansluit.

“Wij zijn vanaf het beginstadium bij het project betrokken”, vertelt Michel Warnaar, directeur van Primoclad B.V.. “Samen met de Coöperatie BENG Nederland hebben wij een plan voor de gevelbekleding uitgewerkt, waarna we 1.200 m² XPAN Cladding gevelpanelen hebben geleverd. Dit aluminium gevelbekledingssysteem is leverbaar in meerdere profileringen en in iedere technisch maakbare kleur, waarbij de gevelpanelen naar wens worden afgewerkt met een poedercoating of anodisatielaag. In dit project is gekozen voor onze XLINE profilering met 100% vlakke ondergrond. Alle XLINE panelen hebben een vaste modulemaat van 300 mm, met een maximale lengte van 6.000 mm en een materiaaldikte van 3,2 mm. De gevelbekleding wordt grotendeels geproduceerd uit gerecycled aluminium en voldoet hiermee aan de gestelde eisen op het gebied van duurzaamheid.”

Lindenhove-flat

In dit project is gekozen voor de XLINE profilering met 100% vlakke ondergrond.

“Dankzij een gepatenteerd V-Lock clipsysteem kan de gevelbekleding eenvoudig en snel aan de constructie worden bevestigd”, vertelt Warnaar. “De naam V-Lock is afgeleid van de ‘V’-vorm van de verbinding tussen de clip en bovenlip van de profielen. Dit geëxtrudeerde aluminium passtuk ondersteunt de installateur bij het uitlijnen van de profielen en geeft een optimale stabiliteit als de gevel wordt gesloten. Het V-Lock ‘clip’-element wordt geleverd inclusief boorgaten, zodat het installatieproces zonder oponthoud kan doorgaan.” Afhankelijk van het profiel worden de gevelpanelen gemonteerd met een voeg van 5 mm breed, vertelt hij. “Zo wordt eventueel uitzetten en krimpen van de gevelpanelen als gevolg van temperatuurverschillen ondervangen. Zonder dat de panelen vervormen, tegen elkaar aantikken en/of barsten. Een strakke én esthetisch hoogwaardige gevel is het resultaat.”

Om installatiepartijen vertrouwd te maken met de montage van de XPAN Cladding gevelpanelen verzorgt Primoclad B.V. regelmatig montagedemonstraties op locatie. In Apeldoorn was dit echter niet nodig, aldus Warnaar. “Gevelbouwer Robertson Restyling is al jarenlang vertrouwd met dit gevelsysteem. We zien de oplevering van dit project dan ook met veel vertrouwen tegemoet.”

Lindenhove-flat


Verduurzaming
Een upgrade aan een gebouw vereist veel kennis van de verwerkers. Robertson heeft ruime ervaring op dit gebied en kan deze projecten zelfstandig in teamverband uitvoeren.  Er zijn door Robertson vanaf 1961 reeds meer dan 8.000 projecten gerealiseerd. “Anno 2018 maken we gebruik van een ontwerpteam waarbij alle facetten integreren”, aldus het bedrijf. “Wij kunnen gebouwen digitaal scannen en 3D uitwerken. Vooraf is het mogelijk aan de hand van een artist impressie al een reëel beeld te verkrijgen van de uitstraling na renovatie. Ook ten aanzien van haalbaarheid d.m.v. subsidies of financiering kan er snel duidelijkheid worden verkregen. Robertson kan u daarmee begeleiden of het werk uit handen nemen.”

Het gaat bij renovaties zoals bij Lindenhove om een duurzaamheidsslag, waarbij allerlei aspecten een belangrijke bijdrage leveren aan de uiteindelijke performance van het gebouw. “Buiten de juiste producten valt te denken aan bouwfysische eigenschappen zoals vocht, warmte en luchtdichting. Ook voor het traject met welstand is dit pad al vele malen doorlopen. Voor Lindenhove maken we gebruik van een compleet nieuwe buitenschil. Deze buitenschil – die zich buiten de huidige schil bevindt – is opgebouwd uit een zogenaamde HSB-schil met een 140 mm dikke PIR-isolatie. De buitenschil c.q. afwerking is van aluminium. Dit komt onder meer terug in de kopgevels, waarbij gekozen is voor de XPAN series van Primoclad. Voor de langsgevels is gekozen voor Aluminium Composite in een duurzame zogenaamde 5000 legering (zeewaardig) van Alucobond met een brandvrije kern. Dit wordt geproduceerd door Cofac. Robertson heeft met deze partijen een sterke troef in handen.”

Stedenbouw partners

Winifred van den BoschBalco