Balco

Alle 154 woningen krijgen een ruimer balkon inclusief balkonbeglazing, waarvan de ramen eenvoudig geopend en goed gesloten kunnen worden.

01:38
18-12-2018

Lindenhove-flat, Apeldoorn | Balkonsystemen bieden bewoners Lindenhove-flat een optimaal comfort, in alle seizoenen

Aan de Loolaan in Apeldoorn nadert de renovatie van de Lindenhove-flat zijn voltooiing. Afgelopen maart is gestart met de verduurzaming van de twaalf verdiepingen tellende serviceflat uit 1973, waarbij gevels en kozijnen worden vervangen, vloeren en daken worden geïsoleerd en hoog rendement ventilatiesystemen met warmteterugwinning worden gemonteerd, met een jaarlijkse besparing van 170.000 m³ gas en 306 ton CO2 als resultaat. Daarnaast krijgen alle 154 woningen een ruimer balkon inclusief balkonbeglazing, waarvan de ramen eenvoudig geopend en goed gesloten kunnen worden. De voorbereiding, engineering, levering en montage van de balkonsystemen wordt verzorgd door het Zweedse Balco.

‘Een typisch Balco-project’. Zowel qua gebouw, gebruikerswensen als volume. Zo omschrijft Algemeen Directeur van Balco Richard Matchett de uitbreiding van de 154 balkons van de Lindenhove-flat. “In dit project komen onze constructieve kennis en ervaring, oerdegelijke en betrouwbare betonplaten én modulaire balkonbeglazing optimaal tot hun recht, met als resultaat: meer ruimte en wooncomfort voor de bewoners en een uitstekende isolatie en vuilwering.”

Ongeïsoleerde buitenruimte
Balco is een Zweeds bedrijf met kantoren en fabrieken in meerdere landen. Waaronder in Nederland, waar de specialist in balkons en balkonbeglazing in 2014 een vestiging opende. “Al vrij snel na de opening kwamen wij in contact met voorzitter van VvE Lindenhove Ton Baas, die zeer te spreken was over de balkonoplossingen van Balco”, vertelt Matchett. “VvE Lindenhove had niet alleen de wens om de balkons te vergroten, maar ook om balkonbeglazing te integreren. Omdat de ruimte een buitenruimte betreft, zocht de VvE specifiek naar een ongeïsoleerd balkonsysteem, waarvan de ramen eenvoudig geopend en goed gesloten konden worden. Bijvoorbeeld in het voorseizoen, naseizoen en de winter, waarin de balkonbeglazing tevens een isolerende en comfortverhogende functie vervult.” Het balkonsysteem moest beschikken over de veiligheidsfunctie van een balustrade en qua vormgeving, robuustheid en prijs optimaal aansluiten bij de serviceflat, vertelt hij. “Om de financiering voor de balkonrenovatie rond te krijgen, werd besloten om het project gezamenlijk met de verduurzaming van de flat aan te pakken.”

Balco

Door een gecertificeerde Nederlandse montagepartner van Balco worden nieuwe, grotere betonvloerplaten verankerd in de huidige consoles van het gebouw.

Modulair systeem
In de Lindenhove-flat worden – in een bouwtreintje met de overige bouwpartijen – stap voor stap de bestaande hekwerken verwijderd. Vervolgens wordt door een gecertificeerde Nederlandse montagepartner van Balco een nieuwe, grotere betonvloerplaat verankerd in de huidige consoles van het gebouw, vertelt Matchett. “De 3,8 meter brede balkons worden over de gehele breedte met 80 centimeter uitgebreid, met een vergroting van de buitenruimte van bijna 3 m² als resultaat.” Op de betonvloerplaten wordt een aluminium-glassysteem met twin-ramen gemonteerd, die speciaal voor hoogbouw-volumeprojecten is ontwikkeld en waarin de hemelwaterafvoer, een ventilatiesysteem en rolgordijnen standaard geïntegreerd zijn. “Het meest interessant voor de bewoners is echter ons innovatieve schuif-draai-raamsysteem”, aldus Matchett. “Alle ramen kunnen eenvoudig en onafhankelijk van elkaar verschoven en gedraaid worden, wat niet alleen een optimaal comfort biedt, in alle seizoenen, maar ook uitkomst biedt wanneer bewoners hun ramen willen wassen.”

De modulaire balkonsystemen zijn in de Balco-fabriek in Zweden geproduceerd.    

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Balco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Lindenhove-flatBetuwestroom