Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Lijm- en kitsoorten voor BREEAM-Outstanding
Station Driebergen verlijmd volgens BREEAM met systeemoplossingen van Sopro Nederland BV.

Lijm- en kitsoorten voor BREEAM-Outstanding

Maar bouwen volgens deze certificering is intensief. Werkelijk alle toegepaste materialen moeten dan milieuvriendelijk tot stand zijn gekomen. Zelfs de lijm waarmee de tegels worden gezet.

Sopro Nederland is gespecialiseerd in de productie van lijmsoorten en heeft veel vraag naar lijm- en kitsoorten die voldoen aan de normen van BREEAM. Dat gebeurt in Nederland, maar ook in Duitsland, waar het moederbedrijf van Sopro is gevestigd en waar de normering nog hoger en ingewikkelder zijn dan in Nederland. Hier hanteert zo ongeveer elke deelstaat zijn eigen protocollen op dit gebied. 

Hoogstaande en uiteenlopende normen

“Als Sopro wilden we de producten bieden die aan de hoogste BREEAM-normen voldoen”, vertelt Erik Koch, algemeen technisch manager van Sopro Nederland. “Maar hiermee kwamen we terecht in een wirwar van organisaties. Das Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGMB) beoordeelt producten op hun invloed op gezondheid. Umwelt Allianz Hessen stelt het verplicht om het milieu te ontzien en tegelijkertijd economisch en efficiënt te werken en produceren. Ökoprofit Wiesbaden staat ongeveer voor hetzelfde, maar met reductie van afval, watergebruik en bedrijfsmiddelen. En over all gelden dan de normen voor de verkeersbewegingen, waarbij EC1 staat voor emissiearm en EC1 Plus voor zeer emissiearm.”

Station Driebergen verlijmd volgens BREEAM met systeemoplossingen van Sopro Nederland BV.

Uitgebreid assortiment

Nu was dit nog slechts een greep uit de instanties die zich bezighouden met milieucertificeringen. En na Nederland breidde Sopro-producten haar onderzoeksterrein uit naar landen als Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. “Hier komen onze Duitse roots bovendrijven”, erkent Koch. “We doen iets goed of we doen het niet. Het is nu 100% zeker dat al onze producten voldoen aan het hoogste BREEAM-certificaat, BREEAM-Outstanding. Daarbij leveren we een uitgebreid assortiment. Alleen al in de poederlijmen die voldoen aan EC1 Plus bieden we 25 verschillende lijmen aan en daar komen nog de primers, dichtsystemen en voegmiddelen bij. Concurrenten bieden aanzienlijk minder EC 1 Plus-geclassificeerde producten aan waardoor de mogelijkheden dan beperkt blijven.”

Innovatieve systeemoplossingen

Inmiddels is Sopro een voorloper in producten met de hoogste milieucertificering. Dit heeft haar – nu certificeringen een toenemende rol spelen in heel bouwend Europa – in een sterk groeiende positie gebracht. “We bieden nu innovatieve en professionele systeemoplossingen voor tegelverleggingen, dekvloerwerkzaamheden, stuc- en egalisatiewerkzaamheden, afdichtingswerkzaamheden, metselwerken, betonreparatie, GaLa- en wegenbouw. Daarnaast zijn alle bedrijfsprocessen EN ISO 9001- en DIN EN ISO 50 001-gecertificeerd.”

Ook voordelig voor de gebruiker

“De producten bieden ook voordelen voor de gebruiker”, besluit Koch. “Hij profiteert mee van intelligente, emissiearme recepten. Het zijn lichte materialen waarmee hij tot 60% kan bezuinigen op de hoeveelheid en 40% op het gewicht. Dit zijn grote voordelen bij transport en verwerking. Het is ook belangrijke kennis voor architecten, projectontwikkelaars, aannemers en tegelzetters. Binnenkort starten we een landelijke campagne, waarbij we architecten gaan bezoeken om ze hiervan persoonlijk op de hoogte te brengen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details