Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Liften die meegroeien met een gebouw
De imposante Grotius woontorens die in Den Haag gebouwd worden, maken allebei gebruik van Schindler CLIMB Liften™.

Liften die meegroeien met een gebouw

Een primeur voor Nederland. De imposante Grotius woontorens die in Den Haag worden gebouwd, maken allebei gebruik van Schindler CLIMB Liften™. In tegenstelling tot een bouwlift bevinden deze liften zich binnenin het gebouw en kunnen zij meegroeien met de bouw van beide torens. 

“Het gebruik van traditionele bouwliften zorgt voor ontzettend veel vertraging tijdens de bouw”, zegt productmanager Maarten Bijl. “Groepen bouwvakkers moeten beneden wachten totdat ze naar boven kunnen. Omdat bouwliften relatief traag zijn, komt het bij hoogbouwprojecten voor dat werklui 45 minuten tot een uur staan te wachten. Bij elkaar zijn dit veel verloren uren, die een enorme kostenpost vormen.” De bouwlift stijgt of daalt ongeveer 0,5 meter per seconde, terwijl de Schindler CLIMB Lift™ in die tijd 3 meter aflegt. 

Het Schindler CLIMB Lift™ principe.

Bouwliften overbodig

Liften worden bij de meeste hoogbouwprojecten pas geplaatst als de hoogste verdieping bereikt is. Het Schindler CLIMB Lift™ principe werkt anders. Hierbij is het mogelijk om de liften al in een vroeg stadium te monteren. Vervolgens groeien zij met het gebouw mee. Grotius is het eerste Nederlandse project waarbij de Schindler CLIMB Liften™ toegepast worden, in nauw overleg met de bouwcombinatie van BESIX en J.P. van Eesteren. Wilfred Looman, projectmanager bij Schindler Liften: “We hebben samen met BESIX en J.P. van Eesteren in het verleden ook al met succes verschillende hoogbouwprojecten gerealiseerd, maar hierbij integreerden wij de liften pas als de hoogste verdieping bereikt was.” 

Het machineplatform wordt gefixeerd na een ‘climb’.

In een weekend een hogere lift

In het prestigieuze Haagse project is nu dus gekozen voor Schindler CLIMB Liften™, die al geplaatst worden als de 14e verdieping bereikt is. “Dit principe wordt al veel in het buitenland gebruikt. We maken gebruik van een tijdelijk machineplatform met een stalen dak, dat boven de lift gebouwd wordt en telkens een aantal verdiepingen hoger geplaatst wordt. Zo kunnen we erboven gewoon verder werken.” Zodra er vijf verdiepingen bij komen, worden ook de liften omhoog getrokken. Dit gebeurt in een weekend en ook de keuring vindt dan plaats, zodat het werk op maandag gewoon verder kan gaan. Bijl: “De liften zorgen ervoor dat efficiënter en sneller gebouwd kan worden, met meer gemak. Ook is deze oplossing veiliger.”

Project Grotius is nog in volle gang. Looman: “Terwijl men in één van de woontorens al helemaal tot de top kan stijgen, zijn we in de andere toren nog bezig met de realisatie van laatste liften. Eind dit jaar moeten alle liftsystemen in de gebouwen volledig klaar zijn.” Wanneer een project als Grotius helemaal af is, krijgen de liften hun interieur en blijven zij dienst doen als liften voor de gebruikers.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details