Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Lichtgewicht balkons City Icoon worden op het allerlaatste moment gemonteerd

_1085414
De prefab balkons kunnen op ieder gewenst moment aan de hoofddraagconstructie worden bevestigd. Zowel in een zeer vroeg stadium als vlak voor de oplevering van het gebouw.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Granito Betonproducten

6 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Van balkons, galerijen, trappen en bordessen tot kolommen en complete casco’s: Granito Betonproducten levert een compleet assortiment prefab betonproducten. Uniek in het assortiment zijn de BALQOON® balkonsystemen, waarmee de prefabgedachte en legolisering van de bouw naar het allerhoogste niveau worden gebracht. De BALQOON®Connect systemen worden bij het zakken van de gevels bevestigd aan woontoren City Icoon in Amsterdam-Noord, waar architect, constructeur, aannemer én bewoners van diverse unieke voordelen profiteren.

Project City Icoon is het eerste project dat Heddes Bouw & Ontwikkeling met de BALQOON® balkonsystemen uitvoert. “De aannemer had de wens om slim te bouwen”, vertelt Ton Tetteroo, directeur van Granito Betonproducten. “Bovendien zijn in het ontwerp van architect Studioninedots de balkons niet recht boven elkaar, maar verspreid over de gevel opgehangen. Hierdoor is regulier onderstempelen niet mogelijk. Daarom heeft de aannemer actief gezocht naar een systeem met een losgekoppelde verankering, die geen onderstempeling nodig heeft. Bij BALQOON®Connect wordt de verankering meegestort in de hoofddraagconstructie van het gebouw. Bij het zakken van de gevels van City Icoon worden de balkons stempel- en steigerloos en met slechts een paar boutjes en moertjes aan de hoofddraagconstructie bevestigd. Een simpele kraan is hiervoor voldoende, waardoor tevens flink bespaard kan worden op materieelkosten.”

Meer dan 3.000 balkons in 30 projecten

Granito Betonproducten is in 2015 en op basis van een klantvraag met de ontwikkeling van BALQOON® gestart, vertelt Tetteroo. “Inmiddels hebben we meer dan 30 projecten gerealiseerd met dit systeem, waarbij meer dan 3.000 balkons zijn geproduceerd en gemonteerd. Dit is niet onopgemerkt gebleven in de markt. Vanuit onze referenties is ook Heddes Bouw & Ontwikkeling bij BALQOON® en Granito Betonproducten terechtgekomen. In de voorbereidende fase heb ik alle voordelen van het systeem uitvoerig toegelicht. Op basis van de architectonische details, constructieve uitgangspunten en gevel- en kozijninformatie hebben onze engineers vervolgens de balkonelementen 3D gemodelleerd. Zodra de definitieve vorm en gewichten van de balkondelen bekend waren, hebben we de berekeningen voor wapening en verankering uitgevoerd en voorgelegd aan de hoofdconstructeur en gemeente.” Inmiddels zijn alle verankeringen op het project aangeleverd en middels een speciaal montage-stelframe verwerkt, vertelt hij. “De prefab balkons worden just-in-time geproduceerd.”

De balkons zijn opgebouwd uit een bodemplaat met ribbenstructuur en een betonnen afdektegel (loopvlak).

Slim, snel en efficiënt

“Met BALQOON® kun je op dezelfde manier engineeren als met een traditioneel balkon”, benadrukt Tetteroo. “Hierdoor kunnen wij heel eenvoudig projecten die op een traditionele manier zijn bedacht en ontworpen ombouwen tot slimme, snelle en logistiek efficiënte bouwmethodes. De prefab balkons kunnen op ieder gewenst moment aan de hoofddraagconstructie worden bevestigd. Zowel in een zeer vroeg stadium als vlak voor de oplevering van het gebouw. Aan de buitenzijde is niet te zien dat het een speciaal balkonsysteem betreft. Het enige verschil is dat de verankering slim in het prefab balkon is geïntegreerd.”

Naar wens kunnen de balkons inclusief hekwerken worden geleverd. In dit project is daar echter niet voor gekozen. “Voor City Icoon produceren en leveren wij 65 holle balkons, met een afmeting van 2,88 x 1,675 en 2,88 x 1,71 meter, die met slechts twee verankeringen aan de gevels worden bevestigd”, aldus Tetteroo. “De balkons zijn opgebouwd uit een bodemplaat met ribbenstructuur en een betonnen afdektegel (loopvlak). Omdat het holle balkon inwendig afwatert, kan een volledig vlakke overgang vanuit de woning naar buiten worden gemaakt. Het balkon is volledig vrij van opstanden, drempels en goten, waardoor het ook geschikt is voor ouderen en rolstoel-/rollatorgebruikers. Bewoners kunnen profiteren van een maximaal gebruiksoppervlak, terwijl het systeem ook aanzienlijk lichter is dan standaard balkon- en galerij-plaatsystemen. Hierdoor kan de fundering lichter uitgevoerd worden. Bovendien kan flink bespaard worden op grondstoffen.”

Vervolgproject

Naast de BALQOON® balkonsystemen heeft Granito Betonproducten diverse trappen en trappenhuiswanden voor City Icoon geleverd. In navolging van de Amsterdamse woontoren heeft de prefab betonproducent de engineering, productie en montage van BALQOON® balkonsystemen voor woontoren Biesbosch in Amstelveen gegund gekregen. In dit project van Heddes Bouw & Ontwikkeling is gekozen voor een nieuw systeem met massieve betonplaten, die tevens onzichtbaar en met minimale verankeringen aan het gebouw gefixeerd worden.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details