Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Levensloopbestendig met biobased wanden op maat

Levensloopbestendig met biobased wanden op maat

Aan het Oranjeplein in Meerkerk beheerde Fien Wonen een complex van negen kleine (senioren)woningen van één bouwlaag met een kap. In 2020 besloot de corporatie dit complex onder de loep te nemen en te kijken naar de toekomstbestendigheid. Door ze te voorzien van een uitbouw aan de achterzijde zouden alle woonfuncties op de begane grond kunnen komen. Daardoor ontstaan volwaardige levensloopbestendige woningen, geschikt voor een doelgroep van één tot tweepersoons huishoudens, zonder de bestaande woningen te slopen. Voor dit levensloopbestendig maken van de woningen formuleerde Fien Wonen hoge ambities op vier kerndoelen: Energie, Circulariteit, Emissiereductie en Klimaatadaptatie. De opdracht werd gegund aan Hagemans Vastgoedonderhoud, waarbij zo veel mogelijk hergebruik van materialen en gebruik van biobased materialen de doorslag gaven.

Biobased en gecertificeerd

“Voor de binnenwanden viel in het voortraject al snel de keuze op Faay“, vertelt projectleider Jay Kuppen van Hagemans. “We hadden Alba Concepts als adviseur voor de duurzaamheid van materialen en die bracht Faay naar voren. Het product is biobased doordat het een kern van vlas heeft. Het is ook een bewezen product, zowel in kwaliteit als brandveiligheid en uitvoerbaarheid. Er komen op dit moment allerlei biobased producten op de markt, maar die zijn veelal niet gecertificeerd. Faay-wanden zijn dat dus wel. Bijna alle Faay wanden zijn zwaar beproeft door middel van een groot aantal brand- en geluidtesten door instanties als Efectis, LBP Sight, Nieman®, DPA, Equipe Adviseurs, SKH en SHR. De eerste woning werd als proef- en modelwoning uitgevoerd. Voor de volgende acht woningen besloot Hagemans om in gesprek te gaan met Faay om samen te kijken naar een efficiënte aanpak. Dat resulteerde in Faay-op-maat. “De wanden zijn op hoogte en breedte aangeleverd en genummerd op volgorde van montage”, vertelt Kuppen. Ook de elektradozen waren in de fabriek al op de juiste plek voorgemonteerd. Dat leverde een snelle en efficiënte werkwijze op, zonder afval op de bouwplaats. Rayonmanager Johan van Bijsterveld van Faay: “We maken de elementen in de fabriek op maat. Afval wat daar vrij komt, kunnen we gemakkelijk hergebruiken. Einde van dit jaar gaan we zelfs naar een zero-wast productie. Met onze nieuwe machine kunnen we dan in doorlopende lengtes produceren en snijden we ze gelijk op de juiste maat.”

Per woning moesten nog slechts twee elementen op de juiste breedte worden gemaakt. “Die sluiten aan op een kolom die we in de doorbraak van de achtergevel hebben geplaatst. De exacte plek daarvan kan iets verschillen. Die kun je dus beter in het werk op maat maken”, zegt Kuppen.

Goed hanteerbaar

Hagemans maakte voor de binnenwanden gebruik van Faay VP54. Dit 54 mm dikker wandelement bestaat uit een massieve kern van vlas met aan weerszijden een gipskartonplaat. De elementen zijn 400 mm breed en zijn hier ongeveer 2800 mm hoog. “Daarmee zijn ze goed hanteerbaar, zowel in maat als in gewicht. Monteren is snel een eenvoudig. Je stelt een onderlat en een bovenlat en vervolgens zet je de elementen met een veer-groefverbinding op de juiste volgorde ertussen. Tot slot hebben we de kleine naadjes tussen de elementen afgesmeerd.”

Kuppen is dan ook meer dan tevreden over Faay, het wandsysteem en de verwerking daarvan. Voor Hagemans was het de eerste keer dat het werkte met Faay-wanden. De extra ondersteuning en begeleiding in de startfase door Faay-medewerker Erwin was dan ook erg fijn. “We hebben er heel positieve ervaringen mee opgedaan. Het is een systeem waar we zeker vaker mee zullen werken.”

Circulariteit

In dit project zijn alle binnenwanden vervangen door de biobased wanden van Faay. De Faay-vlaswanden pasten met hun gunstige milieuscore uitstekend bij de ambitieuze uitvraag van de corporatie. De oude binnenwanden werden verwijderd mede omdat de gehele beganegrondvloer moest worden vervangen. Kuppen: “Om de woningen rollatortoegankelijk te maken, was het nodig de bestaande houten vloer met 30 centimeter te verlagen. De balken hebben we hergebruikt voor de nieuwe vloer, die geïsoleerd is met gerecycled pir. De vloerdelen die heel bleven bij het slopen, hebben we hergebruikt voor het aanvullen van ontbrekende delen in de zoldervloer en bij de dakvoet.” Dit alles zorgde voor een goede score op het gebied van circulariteit, met een building circularity index van 57% voor de ingebrachte materialen.

De nieuwe achterbouw van 2 meter diep en 6 meter breed heeft Hagemans uitgevoerd in houtskeletbouw en de voorgevel is voorzien van 220 mm buitengevelisolatie. Het dak is vanaf de binnenzijde geïsoleerd met vlas, daardoor konden de dakconstructie en dakpannen intact blijven. De woningen zijn voorzien van ventilatie met warmteterugwinning, een zonneboiler, elektrische radiatoren en 13 PV-panelen. Na deze werkzaamheden zijn de woningen comfortabeler en  gasloos en hebben energielabel A++. De eerste zes woningen zijn inmiddels bewoond; de laatste drie zijn in de afbouwfase.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details