Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Levende gevel tegen de verdozing van industrieterreinen

IMG_5299

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Unica Fire Safety en Aldowa

29 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Schiphol Trade Park moet het duurzaamste bedrijventerrein van Europa worden. Dé blikvanger is een warehouse van 23.000 m2: VDG Warehouse Schiphol. De nieuwbouw bestaat uit twee hoogwaardige units op een A-locatie, vlakbij de luchthaven. De focus ligt op duurzaam en innovatief bouwen, wat het een uniek project maakt.

De eerste unit van meer dan 10.000 m2 is inmiddels opgeleverd en verhuurd. Unibouw startte in mei 2021 met de bouw van de tweede unit, die aan het einde van het jaar opgeleverd moet worden. Deze bestaat uit een bedrijfshal van 7.796 m2, een kantoorruimte van 1.615 m2, een mezzanine, acht loading docks en een daktuin. Het nieuwe gebouw moet helpen tegen de verdozing binnen Nederland. Het moet, net als de andere nieuwbouw op Schiphol Trade Park, uniek zijn en bijdragen aan een duurzamere omgeving. Er verschijnen daktuinen, beplantingen en huisvesting voor vogels, vleermuizen en insecten; iets wat je normaal gesproken niet ziet op een industrieterrein.

Een natuurgebied op het industrieterrein

“Om een distributiecentrum te bouwen op dit terrein, moet je aan hoge duurzaamheidseisen voldoen. Er wordt minimaal BREEAM ‘Excellent’ gevraagd”, vertelt Richard van Kampen, projectmanager bij Unibouw. De bedrijfshal krijgt geen verwarming of koeling. De installatie voor het kantoorgedeelte wordt uiteraard volledig gasloos en maakt gebruik van warmtepompen, PV-panelen en WTW. Ook wordt er energie bespaard met automatische zonnewering en LED-verlichting. Dit is echter niet het bijzonderste aspect van het pand, vertelt Van Kampen. “De buitenkant en omgeving worden helemaal groen. Als extra hebben we bijvoorbeeld het Dri-Design gevelsysteem van Kingspan toegepast, wat een soort rotsformatie oplevert. In de cassettes zijn allemaal insectenhotels verwerkt en nestkastjes voor vogels en vleermuizen. De gevel wordt straks een levendig geheel.”

Behalve dieren, zullen ook de werknemers in het gebouw volop genieten van al dat groen. Daktuinen en looproutes om het gebouw heen maken de beleving van de gebruikers extra natuurlijk. Van Kampen: “Ze hebben straks het idee dat ze in een natuurgebied werken en niet op een industrieterrein.”

Voorbeeld van hoe het beter kan

In een natuurgebied horen geen auto’s geparkeerd te staan. Daarom is er een parkeerdek gerealiseerd waar plaats is voor 250 auto’s. Op de omliggende wegen zullen nauwelijks auto’s te zien zijn, zegt Van Kampen. “Er komen veel mensen te werken en die kunnen allemaal hun auto kwijt op het parkeerdek, dat verdekt ligt opgesteld.” Hij is erg tevreden over het verloop van het project. “Alles verloopt binnen planning en budget. Het is voor ons zeker een mooi referentieproject. We zijn er heel trots op dat we het mogen realiseren. Het is duurder dan wanneer je een simpele doos bouwt, maar er mag zeker wel wat gedaan worden aan de verdozing van Nederland. Veel distributiecentrum zijn rechttoe rechtaan en dragen weinig bij aan de omgeving. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het beter kan.”  

Bouwinfo

Gebiedsontwikkelaar
SADC, Schiphol

Hoofdaannemer
Unibouw

Aluminium gevellamellen
Aldowa

Sprinklerinstallatie
Unica Fire Safety

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details