Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Let op: vermijd illegale arbeidskrachten

Let op: vermijd illegale arbeidskrachten

In alle bedrijfstakken, inclusief de bouwsector, ondervinden we een personeelstekort. Dit leidt tot een grotere vraag naar arbeidskrachten via uitzendorganisaties. Echter, niet elke organisatie respecteert de Nederlandse wet- en regelgeving evenzeer. Steeds vaker worden arbeidskrachten ingezet die niet afkomstig zijn uit EU-/EER-landen, via schimmige constructies die in strijd zijn met de wet. Dit brengt niet alleen juridische risico’s met zich mee, maar ook risico’s voor de kwaliteit en veiligheid op de bouwplaats. “Als Profimax willen we benadrukken dat we ons distantiëren van deze trend. Ook willen we aannemers waarschuwen: wees alert op het gebruik van illegale arbeidskrachten.”

“‘Always get the job done!’ is al meer dan tien jaar ons motto bij Profimax”, zegt directeur Henri Lensen. “We zijn gespecialiseerd in gevelbouw, bouw en techniek, met elk een toegewijd sales- en backofficeteam om snel te kunnen inspelen op de behoeften van onze klanten. Bij ons bedrijf volgen we strikt de Nederlandse wetgeving. Van onze vakkrachten heeft 20% de Nederlandse nationaliteit of spreekt Nederlands, en de overige 80% spreekt Engels en komt uitsluitend uit EU-/EER-landen.”

Omstreden constructies

Het is van cruciaal belang om de Nederlandse wetgeving te respecteren, benadrukt operationeel manager Dave Ruijs. ”We zien helaas dat sommige concurrenten arbeidskrachten inzetten uit niet-EER-landen via omstreden constructies met EU-visa. Hoewel de verleiding groot kan zijn vanwege de lagere kosten, is dit in strijd met de wet. Het inhuren van niet-EER-personen is uitdrukkelijk verboden volgens de Nederlandse wetgeving, met name de WAV (Wet Arbeid Vreemdelingen). We adviseren onze partners en aannemers om waakzaam te zijn en om alleen te werken met betrouwbare, gecertificeerde partners om mogelijke juridische en operationele risico’s te voorkomen.” 

Strenger optreden

De overheid heeft aangekondigd dit jaar strenger te zullen optreden bij de handhaving van deze regels, als voorbereiding op het nieuwe certificeringssysteem dat in 2025 geïntroduceerd zal worden. “Het certificeringssysteem wordt momenteel ontwikkeld door belanghebbenden zoals de Belastingdienst, het SVB, de Inspectie SZW, NBBU/ABU-vakverenigingen en de IND (immigratie)”, zegt Ruijs. “We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om alert te zijn op de inzet van illegale arbeidskrachten. Op de websites van onder andere de NBBU en de Inspectie SZW wordt dit onderwerp uitgebreid besproken. Maak hier gebruik van en neem indien nodig passende maatregelen”, adviseert hij. “Bij vragen of behoefte aan verdere verduidelijking over dit onderwerp, staan we bij Profimax altijd klaar om u te helpen met passend advies.”

Profimax is al vele jaren NEN 4400-1 SNA-gecertificeerd en garandeert daarmee de inzet van gekwalificeerde monteurs afkomstig uit EU-/EER-landen. Alle arbeidskrachten beschikken over een Nederlands VCA-certificaat en werken uitsluitend met goedgekeurde NEN 3140 gereedschappen. Profimax is daarnaast een erkend leerbedrijf, is VMRG Partner en heeft maar liefst vijf keer een FD Gazellen Award ontvangen, een bekroning voor de snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven van Nederland.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details