Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Lely Campus Maassluis: Duurzame uitbreiding langs de A20

impressie-foto-Lely-Campus—de-Lely-Campus,-zowel-fase-1-als-d
Artist impressie van de nieuwe Lely Campus. (Beeld: Weverskade BV)

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Dura Vermeer

2 augustus 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De uitbreiding wordt net als de bestaande bouw uit 2014 gerealiseerd door Dura Vermeer Bouw Zuid West, met maximaal oog voor duurzaamheid en volledig conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria. De uitbreiding wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd.

Dura Vermeer Bouw Zuid West werd eind 2019 bij het bouwteam betrokken, om mee te denken over het ontwerp en bouwsysteem van de nieuwbouw. Na de sloop van de oude fabriekshallen op de campus en het bouwrijp maken van de grond kon in juli 2020 gestart worden met de heiwerkzaamheden. “Hierbij zijn 1.900 in de grond gevormde palen toegepast”, vertelt Aad van Os, Bedrijfsleider van Dura Vermeer Bouw Zuid West. “Bovenop de Vibropalen zijn prefab betonnen funderingselementen en poeren aangebracht. De begane grondvloeren betreffen grotendeels kanaalplaatvloeren met een gewapende druklaag, terwijl in de kantoorvleugels is gekozen voor kanaalplaten in combinatie met een staalplaat-betonvloer.”

In anderhalf jaar tijd wordt de huidige faciliteit op de Lely Campus verdubbeld.

Focus op snelheid, kwaliteit én veiligheid

“Het skelet van de productiehal bestaat grotendeels uit kolommen, balken en TT-platen in prefab beton”, vertelt Van Os. “Een logische keuze, omdat hiermee efficiënt én snel gebouwd kan worden. Bovendien worden processen beter beheersbaar en is de bouwplaats schoner, wat de veiligheid én kwaliteit ten goede komt.” Voor de kantoorvleugels is gekozen voor een transparante en open hoofddraagconstructie van staal, waarbij horizontale en verticale vakwerken de benodigde stabiliteit borgen. “De kantoorvleugels worden afgewerkt met aluminium vliesgevels, waarachter de geboute/gelaste staalconstructie nog goed zichtbaar is. Daarmee komen we tegemoet aan de hightech uitstraling die Lely en ConverseArchitects voor ogen hadden.” De vliesgevels worden afgewisseld met sterk isolerende stalen sandwichpanelen in een specifieke afwerking, die tevens worden toegepast op de productiehal en waarin eenvoudig verblijfsruimten voor vleermuizen en gierzwaluwen geïntegreerd kunnen worden. Bij de keuze voor de beglazing is nadrukkelijk rekening gehouden met het verkeersgeluid van de A20.

Bovenop de Vibropalen zijn prefab betonnen funderingselementen en poeren aangebracht.

BREEAM-NL ‘Outstanding’

In navolging van een BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat streeft Dura Vermeer Bouw Zuid West ook naar bijbehorend oplevercertificaat. “Onder andere de bouwconstructie, technische installaties, terreininrichting en het materiaalgebruik leveren hier een belangrijke bijdrage aan”, vertelt Van Os. “Op het dak van de productiehal komen 535 parkeerplaatsen. De toevoeging van groen op het dak moet de biodiversiteit stimuleren. Circa 6.000 m2 zonnepanelen en een WKO-installatie voorzien in een duurzame energieopwekking, waardoor het gebouw tevens voldoet aan een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van minder dan 0. Daarnaast wordt afval actief gerecycled en wordt 80% van de recyclebare materialen van de bouwplaats hergebruikt.”    

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Lely/Weverskade BV

Architect 
ConverseArchitects

Aannemer 
Dura Vermeer Bouw Zuid West

Prefab betonconstructie 
Mammoet Nederland BV, Lincon BV en Holcon BV 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details