Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Lange Nieuwstraat, IJmuiden | Uniek nieuwbouwcomplex markeert centrum van IJmuiden

Lange Nieuwstraat, IJmuiden | Uniek nieuwbouwcomplex markeert centrum van IJmuiden

In hartje IJmuiden, aan de Lange Nieuwstraat, legt Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. de laatste hand aan een markant nieuwbouwcomplex. In dit fraaie ensemble van vier gebouwen vinden kopers, huurders en ondernemers een uniek onderkomen.

Het complex aan de Lange Nieuwstraat is een initiatief van Woningbedrijf Velsen. De Nijs raakte in een vroeg stadium bij de ontwikkeling betrokken en stapte in als participant. “We dachten in het ontwerpteam mee in het voorlopig en definitief ontwerp”, vertelt bedrijfsleider Yvonne Honig van De Nijs. “In het bouwteam droegen we bij aan het technisch en uitvoeringsontwerp.”

De totale ontwikkeling bestaat uit vier woonblokken. De eerste drie blokken bestaan in totaal uit 78 huurwoningen, met als projectnaam UNIC. Het vierde blok, dat deels aan het marktplein grenst, kreeg de naam IJkpunt. In dit blok bevinden zich dertig koopappartementen en drie commerciële ruimten.

Dynamisch gevelbeeld

Alle blokken hebben eenzelfde architectuur, afkomstig van ONX architecten. De blokken hebben elk vier woonlagen en een hoge kap. Kenmerkend is het dynamische gevelbeeld, met verspringende balkons en verschillende afwerkingen. Zo is een deel van de gevels bekleed met eternitbeplating en een deel met metselwerk in wildverband. De balkons zijn voorzien van steenstrips en overal zijn kunststof kozijnen toegepast. Honig: “In tegenstelling tot de rechthoekige blokken van UNIC heeft IJkpunt een L-vorm. Hierdoor hebben de koopappartementen een iets andere plattegrond dan de huurappartementen.”

Bouwwerkzaamheden

Na het afgeven van de omgevingsvergunningen duurde het nog anderhalf jaar voordat de bouw van start ging. Dit had te maken met bezwaren, die uiteindelijk allemaal zijn afgewezen dan wel ingetrokken. In januari 2018 ging de bouw van UNIC van start. Drie maanden later volgde IJkpunt. “De betonnen paalfundering zat er al eerder in”, zegt Honig. “Daarop brachten we de betonnen fundering aan. We bouwden de woonblokken op met breedplaatvloeren en betonnen dragende wanden. De prefab balkons verankerden we met isokorven aan de betonconstructie. We maakten de gevels dicht met het metselwerk, de hsb-elementen met eternitbeplating en de kunststof kozijnen. Op de daken liggen dakpannen en pv-panelen.”

Binnenstedelijk bouwen

Eén van de aandachtspunten tijdens de uitvoering betrof de paalfundering van het woonblok met koopappartementen. “Daar lag een oude kelder onder”, legt Honig uit. “In eerste instantie wilden we gaten in de bodem boren, waar de palen doorheen konden. Uiteindelijk hebben we de hele bodem verwijderd.” Een ander aandachtspunt is de binnenstedelijke locatie. Honig: “We bouwen middenin IJmuiden. Dat vraagt om een efficiënte logistiek en goed omgevingsmanagement. Overlastgevende zaken als geluid, bouwvuil en transportbewegingen beperken we zo veel mogelijk.”

Goede samenwerking

De Nijs zet in de koopappartementen nog de laatste puntjes op de ‘i’. De huurwoningen zijn al opgeleverd. Directievoerder Dennis Meijer van Woningbedrijf Velsen is zeer te spreken over de prettige samenwerking, het goed doorlopen proces, de oplevering met nul opleverpunten in de woningen en de goede overdracht naar de bewoners. “Dat zo’n proces zo soepel verloopt is niet vanzelfsprekend”, aldus Meijer. “Mijn inziens komt dat door een goede samenwerking van het uitvoeringsteam, maar ook intern met de diverse afdelingen. Niet alleen tijdens het bouwproces, maar ook nu na de oplevering. Ter voorbereiding op vragen en klachten van bewoners wisselden het service- en onderhoudsteam van De Nijs en ons klantcontactcenter kennis en ervaringen uit. Dat werpt zijn vruchten af.” Honig voegt toe: “Wat voor Woningbedrijf Velsen ook veel waarde had, was dat we een leerlingbouwplaats waren. Woningbedrijf Velsen besteedde ook veel aandacht aan het promoten van bouw en techniek onder jongeren. We ontvingen regelmatig jongens en meiden op onze bouwplaats om over ons mooie vakgebied te vertellen. Dit gaf de samenwerking met Woningbedrijf Velsen een extra dimensie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details